Wat is het kwaliteitsverschil tussen verschillende merken verf?
verschillende merken verf kwaliteitsverschil

Wat is het kwaliteitsverschil tussen verschillende merken verf?

Ben jij benieuwd wat het kwaliteitsverschil is tussen de verschillende merken verf? Is Sikkens verf bijvoorbeeld beter dan verf uit de bouwmarkt?

Lees dan meer over de verschillen tussen de merken verf en kies het verfmerk welke het beste bij je past.

De opbouw van verf

Om het kwaliteitsverschil tussen professionele verf en budget verf te begrijpen is het belangrijk om te snappen waar verf van gemaakt is.

Verf bestaat uit 3 delen, een vast gedeelte en 2 vloeibare gedeeltes. Het vaste deel is de verfstof, oftewel het pigment of kleurstof. De vloeibare gedeeltes bestaan uit het bindmiddel (natuurlijke of synthetische hars of olie) en de verdunner (terpentijn of water). De verdunner verdampt uiteindelijk en is aan de verf toegevoegd om de verf soepeler en dunner te maken, zodat het makkelijker is aan te brengen.

Het kwaliteitsverschil tussen de merken

Elk verfmerk stelt zijn eigen verf uit deze 3 delen samen. Over het algemeen geldt dat hoe meer aandacht er aan het pigment van de verf is besteed, hoe beter de verf is. Tegelijkertijd maakt dit de verf ook duurder.

Een verf met een goede pigment dekt over het algemeen in 1 keer. Dit in tegenstelling tot een verf uit de bouwmarkt waarbij je bij donkere en felle kleuren soms wel 3 of 4 keer moet verven. Zeker bij het huismerk van de bouwmarkt of verf van de Action kan dit het geval zijn. Merken als Histor en Flexa zitten hier vaak wat tussenin.

Dit is waarom schilders verven met merken als Sikkens en Sigma. Zij hebben natuurlijk niet de tijd om meerdere lagen verf aan te brengen en willen dat de muurverf in 1 keer dekt.

Zeker kleuren als geel, rood en oranje zijn moeilijk om goed dekkend te krijgen. Soms ben je met het verven met een goedkoop merk veel langer bezig, en door de vele lagen verf uiteindelijk ook duurder uit, dan met een professionele verf. Om de klus toch iets eenvoudiger te maken zou je een andere kleur primer kunnen aanbrengen, zodat de verf sneller dekt.

Daarnaast is er nog meer verschil in de kwaliteit verf op een aantal punten:

  • kras- en slijtvastheid (wij hebben bijvoorbeeld ons deurkozijn zwart geverfd met een b-merk en deze zit nu al vol krassen, achteraf gezien hadden we hier beter een professioneel merk voor kunnen kiezen)
  • duurzaamheid
  • toepasbaarheid (hoe makkelijk ‘verft’ het, je hebt vast wel eens verschil gemerkt tussen verschillende merken verf)
  • kans op verkleuring van de verf (zeker bij witte verf kan dit snel gelig worden)
  • reinigbaar (Histor Clean kan je bijvoorbeeld in de badkamer en keuken toepassen, omdat deze verf afneembaar met een doekje is)
  • droogtijd

Welk merk verf past bij mij?

Het is goed om je bewust van het kwaliteitsverschil in verf te zijn, zodat je de gevolgen van je keuze begrijpt. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld muurverf van B-merken en ik weet dat ik de verf dan meestal niet in één keer dekkend is. Dit staat overigens bij veel merken vaak wel op de verpakking, maar in de praktijk blijk je vaak toch meerdere lagen verf nodig te hebben. Dit kan te maken hebben met het kleurverschil in ondergrond en nieuw aan te brengen verf.

Goedkope verf hoeft niet slecht te zijn, als dit past bij je budget en wensen. Maar wees je er bewust van dat er wel wat extra risico bij komt kijken. Zo vind ik het bij ons thuis belangrijk dat de buitenzijde van het huis geverfd wordt met een goede kwaliteit verf, omdat de kans op beschadigingen door weersinvloeden hier veel groter is dan aan de binnenzijde van het huis.

Duurzame verven

De laatste jaren zie je steeds meer ecologische verven op de markt. Deze milieuvriendelijke en duurzame verf is zo opgebouwd dat er geen chemische stoffen zijn gebruikt bij de samenstelling van de verf en ook is de verf makkelijk biologisch afbreekbaar. In acrylverf zit bijvoorbeeld een laagje plastic en bij ecologische verf is dit vervangen voor andere grondstoffen.

Ecologische verf is vergelijkbaar in prijs met andere kwaliteitsverven. Omdat het aanbod in ecologische verven steeds groter wordt, verbeterd hiermee ook de kwaliteit van deze verven. Daarnaast kijken ook steeds meer van de gevestigde merken hoe ze hun verf op een duurzamere manier, met zo min mogelijk chemicaliën, kunnen produceren en brengen steeds meer van de bekende merken ook een duurzame lijn op de markt.

Je ziet het, er zijn heel veel verschillen in de kwaliteit en samenstelling van verf. Elk verfmerk produceert de verf weer op een andere manier. Er is geen goed of fout, maar afhankelijk van jouw wensen en budget kan je een verf kiezen die bij je past. En heb je het merk uitgekozen maar twijfel je nog over de juiste kleur verf? Bekijk dan deze tips voor het kiezen van een kleur verf.

Heel veel succes met je verfklus!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven