Minder plastic in huis? 5 simpele tips voor beginners
minder plastic in huis gebruiken

Minder plastic in huis? 5 simpele tips voor beginners

Ben jij benieuwd hoe je het gebruik van plastic kan verminderen in huis? Wij proberen sinds 2 jaar ons gebruik van plastic te verminderen en hebben al heel wat stappen gezet. Daarom heb ik 5 simpele tips op een rij gezet hoe je kan beginnen met het verminderen van het gebruik van plastic in huis en alternatieven hiervoor kan gebruiken.

Voor alle duidelijkheid: wij zijn er nog lang niet en ik weet zeker dat we nog meer kunnen doen om minder plastic te gebruiken voor een duurzame aarde. Maar elk stapje is er één en ik ben blij met de stappen die we tot nu toe gezet hebben. Omdat ik weet hoe moeilijk het is om te beginnen met het verminderen van het plastic gebruik heb ik juist deze tips voor beginners op een rij gezet.

5 alternatieven voor plastic in het huishouden

Broodzakken

Heb jij weleens uitgerekend hoeveel zakken brood per jaar je gebruikt? En dan bedoel ik niet alleen de broodzakjes die je gebruikt voor de lunch, maar ook het brood wat je bij de bakker of supermarkt koopt. Dat is echt hartstikke zonde, want deze katoenen broodzakken zijn een prima alternatief.

Vraag op de markt of in de supermarkt of je een gesneden brood in je katoenen broodzak kan krijgen en er is echt niemand die je gek aankijkt. Nog een voordeel: in de supermarkt weet je zo zeker dat je brood vers is. Deze katoenen broodzakken zijn trouwens ook geschikt voor de diepvries.

Ook voor je lunch kan je deze herbruikbare broodzakken in een kleinere maat meenemen. Maar aan de andere kant, wat is er mis met een mooie broodtrommel of lunchtrommel net als vroeger?

Groente zonder plastic

Ook voor groente wordt schrikbarend veel plastic gebruikt. Hier wil ik wel meteen een kanttekening bij maken: sommige groenten blijven langer houdbaar door het plastic omhulsel. Maar dit is lang niet altijd zo en er wordt nog steeds heel wat plastic verspild.

Gelukkig kan je hier zelf wat aan doen door kritisch te kijken welke groente je kiest. Pak dus liever niet die voorverpakte en gesneden sla, maar kies voor een krop sla als alternatief. Zelf doen wij onze boodschappen op de markt waar bijna niks is voorverpakt in plastic.

Wij gebruiken zelf deze herbruikbare groente en fruitzakjes voor ons groente en fruit op de markt. Deze set bestaat uit 5 zakjes en meestal is dat voldoende, maar is dat een keer niet zo dan kiezen we eerder voor een papieren zakje dan een plastic zak voor ons groente en fruit. Deze zakjes hebben we ooit met een spaaractie bij onze energiemaatschappij besteld, maar je kunt ze gelukkig ook gewoon online bestellen.

alternatieven plastic voor groente fruit brood en meer in huis

Siliconen afsluitdeksels

Wij gebruiken regelmatig vershoudfolie of aluminiumfolie om ons eten vers te houden. Op deze manier verspillen we heel wat materialen en dat is zonde. Regelmatig gebruik ik ook vershoudbakjes, maar dat is in lang niet alle gevallen handig.

Bij Linda van @thathomepage zag ik een aantal keer herbruikbare voedseldeksels voorbij komen en dat bracht mij op het idee om deze ook zelf te bestellen.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor deze siliconen vershouddeksels en heb ze nu een aantal weken in gebruik.

Dopper

Hoeveel plastic flesjes gooi jij elk jaar weg? Vroeger waren dat er hier een heleboel. Inmiddels gebruiken wij alweer heel wat jaren een Dopper. Deze stevige drinkwaterfles is vaatwasserbestendig en is zo stevig dat wij hem al heel wat jaren hebben, zonder dat deze beschadigd raakt.

Stop elke keer dat je de deur uitgaat een dopper in je tas, zodat je nooit meer een plastic drinkfles onderweg hoeft te kopen. Deze Dopper kan je ook onderweg weer makkelijk bijvullen. Natuurlijk kan je de Dopper ook vullen met drinken met een smaakje, mocht je een keer zin hebben in iets anders dan water.

Mijn tip om toch niet in de verleiding te komen om een flesje drinken op het station te kopen is om het geld wat je zo bespaard opzij te zetten voor iets leuks, iets wat je echt graag wilt. Als dat geen goede beloning is! Een Dopper is trouwens in heel veel verschillende kleuren te koop, zo kan je voor elk gezinslid een andere kleur kopen en ze makkelijk uit elkaar houden.

Wij hebben standaard een fles Dopper op onze werkplek staan. Een makkelijke manier om elke dag voldoende water te drinken!

De Dopper is trouwens ook te koop als thermofles, in roestvrij staal of met een speciale sportcap om tijdens het sporten te gebruiken.

Shampoobar

Tenslotte wil ik deze tip voor beginners delen als je minder plastic in het huishouden wilt gebruiken. Alweer bijna 2 jaar gebruik ik shampoobars als vervanging voor shampoo uit plastic flessen. Dit bevalt mij ontzettend goed en het scheelt heel veel plastic.

De shampoobars en conditioners lijken misschien wat duurder in aanschaf, maar gaan uiteindelijk veel langer mee. Een echte aanrader om minder plastic in huis te gebruiken en duurzamer te gaan leven dus!

Zelf wil ik de komende tijd meer stappen zetten om minder plastic te verbruiken. Zo ben ik steeds bewuster van het plastic bij mijn online bestellingen en probeer ik minder te bestellen bij winkels die geen gebruik maken van duurzame en gerecyclede verpakkingen. Gelukkig zijn er steeds meer online winkels die alternatieven voor plastic gebruiken.

Eerder al deelde ik 10 dingen die ik niet meer koop op weg naar een duurzamer leven, maar ik ben er nog niet.

Er zijn nog meer stappen die ik wil zetten. Zo zoek ik continue naar stappen die zo min mogelijk tijd en moeite kosten en wel goed voor het milieu zijn. Want eerlijk is eerlijk, het gaat in stapjes en sommige stappen zijn op dit moment nog gewoon te groot voor mij. Zo staat dit boek nog op mijn verlanglijstje om te lezen hoe ik minder plastic in het dagelijks leven kan gebruiken.

Heb jij nog tips om minder plastic te verbruiken? Misschien weet je nog een leuk alternatief voor plastic in huis? Laat het dan weten in een reactie onder dit bericht.

In dit artikel vind je nog meer tips hoe je de eerste stappen naar een duurzamer leven kan zetten en in dit artikel vind je meer tips voor duurzame producten in de keuken.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven