Kleine tuin inrichten? Zo laat je hem er groter uitzien
tips inrichten kleine tuin

Kleine tuin inrichten? Zo laat je hem er groter uitzien

Heb jij een kleine tuin en zou je eigenlijk willen dat deze groter lijkt? Ik heb een aantal tips voor het inrichten van je kleine tuin en hoe je deze er groter uit kan laten zien.

Regelmatig krijg ik de vraag hoe groot onze tuin is. Inmiddels is onze tuin 11 bij 5,5 meter, dat is dus niet zo heel klein maar ook niet groot.

Toen we hier net kwamen wonen was onze tuin echter 7 bij 5,5 meter, een stuk kleiner dus! Toch hadden we genoeg ruimte voor een schuurtje, eethoek, zithoek met overkapping, regenton en heel veel groen in de tuin.

overkapping kleine tuin

Een aantal jaar geleden hebben we besloten onze parkeerplaats aansluitend aan onze tuin ook als tuin in gebruik te nemen door er een composiet vlonder overheen te leggen.

Inmiddels is onze tuin daardoor een stukje groter. Op termijn willen we graag onze woonkamer uitbouwen, waardoor we toch weer een stukje van onze tuin moeten inleveren. Dat is helemaal niet erg, want er is ruimte genoeg in onze tuin! Dit door een handige indeling en slim gebruik van de ruimte.

3 tips voor het inrichten van een kleine tuin

Werk met schuine lijnen en verschillende vormen

kleine tuin groter doen lijken

Wat ben ik onze tuinman dankbaar voor deze tip: werk met schuine lijnen om je tuin er groter uit te laten zien. Zoals je op de foto kan zien zijn zowel de tegels, borders als overkapping schuin aangelegd.

En dat is met een goede reden gedaan: onze tuin ziet er op deze manier een stuk groter uit. Heel slim dus om bij het inrichten van je tuin met deze tip rekening te houden.

Kies dus niet voor een paar smalle borders aan de zijkant en daarnaast alleen tegels. Naast schuine vlakken kan je er ook voor kiezen om met verschillende vormen te werken. Bijvoorbeeld een rechthoekige border die deels de tuin inkomt en verschillende formaten hoekjes in de tuin die je afwisselt met planten, split en tegels.

Zo creëer je een speelse tuin met op het oog veel ruimte en is er veel meer mogelijk in een kleine tuin dan dat je denkt.

Bespaar ruimte met een ronde tafel

ronde tuintafel kleine tuin

Net als in de woonkamer kan een ronde tafel ook in de tuin ruimtebesparend werken. Onze tuintafel en kuipstoelen zijn van Leen Bakker en deze nemen een stuk minder ruimte in beslag dan een rechthoekige tafel.

Wil je meer zitplekken aan de tuintafel? Denk dan eens aan een ovale tuintafel. Dit ziet er een stuk zachter uit dan een rechthoekige tuintafel en ook hier bespaar je net wat extra ruimte mee.

Groen moet je doen

planten in kleine tuin

Het is zo jammer dat sommige mensen ervoor kiezen om geen groen in de tuin te plaatsen als ze een kleine tuin hebben. Juist met bloemen en planten zorg je ervoor dat de tuin er een stuk groter uitziet.

Niet alleen dat, met planten en bomen zorg je ook voor de nodige schaduw en verkoeling op een zonnige dag. Er is genoeg wetenschappelijk onderzoek wat bewijst dat we gelukkiger en meer ontspannen raken van een groene omgeving. Al kies je voor een aantal planten in potten, elk beetje groen in de tuin is goed voor je.

Daarnaast is voldoende groen ook belangrijk voor de biodiversiteit en trek je met de juiste keuze in bloemen en planten vlinders en insecten aan. Deze handige tuinaccessoires helpen ook voor het aantrekken van vlinders, insecten en vogels.

Heb je weinig plek in de tuin? Ga dan de hoogte in! Zo laten wij bijvoorbeeld een druiventak als natuurlijke beschutting over onze pergola groeien.

Ook zou je voor een verticale tuin kunnen kiezen. Hiermee kan je meteen een minder mooi muurtje bedekken, dat is nog eens handig!

Een alternatief voor de verticale tuin zijn deze verticale plantenbakken die je niet alleen voor een muurtje kan zetten, maar ook als afscheiding kan gebruiken.

Nog een leuk idee in een kleine tuin is het om op verschillende plekken hangplanten op te hangen. Bijvoorbeeld onder de overkapping of aan een tuinklem boven de tafel.

Daarnaast kan je sedum op het dak van je schuurtje leggen voor dat extra groengevoel in je tuin. Bekijk hier onze ervaringen en de kosten van een sedumdak.

Ook in een kleine tuin geldt: tegel eruit en groen erin is altijd een goed idee. Ik zou het liefst een deel van de tegels aansluitend aan ons huis nog verwijderen voor meer groen, maar ik wacht even af tot ik weet wat de plannen voor de uitbouw worden. En dan hoop ik nog meer groen aan onze tuin te kunnen toevoegen!

Tip: ook met decoratie kan je veel sfeer aanbrengen in de tuin. bekijk maar eens deze tips voor betaalbare decoratie in de tuin.

Heb jij nog tips voor het inrichten van een kleine tuin?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

4 gedachten over “Kleine tuin inrichten? Zo laat je hem er groter uitzien”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven