5 tips om je kledingkast op te ruimen als een pro

5 tips om je kledingkast op te ruimen als een pro

Wil jij binnenkort je kledingkast opruimen? Misschien ben je wel op zoek naar tips om kleding weg te doen of wil je weten hoe je je kledingkast overzichtelijk kunt maken. In dit artikel deel ik tips hoe je je kledingkast kunt organiseren en hoe je de kast ook netjes kunt houden.

Heb je een overvolle kledingkast en wil je deze minimaliseren? Start vandaag nog met het opruimen van je kledingkast en ervaar weer rust en ruimte bij het uitkiezen van je kleding.

“Ik weet echt niet wat ik vandaag moet aantrekken. Ik heb niks moois om aan te doen. Bleh!” Misschien herken je dit gevoel wel. Zo stond ik namelijk vaak voor de kledingkast. En het was echt niet zo dat ik niks had om aan te trekken.

Mijn kledingkast puilde uit. Maar juist door de vele spullen vond ik het lastig elke dag weer iets uit te kiezen. En eigenlijk hing er ook wel veel in mijn kledingkast wat ik niet meer mooi vond. In plaats van blij te zijn met wat ik had focuste ik mij vooral op de kleding waar ik niet meer blij van werd.

Het gevolg? Ik bleef nieuwe kleding kopen en de kledingkast werd steeds voller en voller. En nog steeds was ik niet blij met mijn kleding en stond ik elke ochtend vertwijfeld voor de kledingkast wat ik nu weer kon aantrekken.

Dat moest anders. Het afgelopen anderhalf jaar heb ik heel veel kleding weggedaan. Ik ervaar hierdoor rust. Het is een stuk makkelijker om ‘s ochtends een keuze te maken en kleding te kiezen waar ik blij van word. Ook koop ik veel minder nieuwe kleding.

Wil jij ook starten met het opruimen van je kledingkast? Zo doe je dat:

Kledingkast opruimen: 5 praktische tips

1. Haal alles leeg

Zorg dat je genoeg tijd hebt om goed op te ruimen en je kledingkast te minimaliseren. Om goed op te ruimen kan je het beste eerst de kast helemaal leeg halen. Zo moet je alles weer één voor één terughangen en wordt het makkelijker te besluiten of iets weg kan.

Dit werkt beter dan als je alles laat hangen in de kledingkast en één voor één in je handen neemt.

2. Hoe voel ik mij hierbij?

Bij het opruimen van je kledingkast denk je niet alleen praktisch, maar kijk je ook hoe je je bij een kledingstuk voelt. Iets kan nog wel passen, maar als jij je er niet mooi in voelt zal je het nauwelijks dragen en neemt het onnodige ruimte in beslag.

Beter is het dan om het te proberen te verkopen of naar de kringloopwinkel te brengen. Zo maak je er iemand anders blij mee. En jij hebt weer meer ruimte in je kledingkast en wordt niet meer elke ochtend geconfronteerd met je miskoop.

De keuze of je iets houdt of niet hangt dus van de volgende punten af:

  • Past het nog? Nee, weg ermee (want hoe reëel is het dat jij over 6 maanden wel dat streefgewicht hebt bereikt als het de afgelopen jaren ook al niet gelukt is. Ook ik probeer het elke keer opnieuw, maar de te kleine kleding is inmiddels uit de mode en het heeft echt geen zin deze te bewaren)
  • Is het nog heel? En als ik het nog kan repareren ga ik dat dan ook binnen 30 dagen doen? Nee, weg ermee
  • Voel ik mij mooi hierin? Nee? En is er dan een andere reden waarom ik het nog regelmatig zal dragen? Kan je geen reden bedenken? Weg ermee.

Vaak is het zo dat kleding die je een jaar niet hebt gebruikt sowieso weg kan. Als het goed is hou je zo alleen kleding over die nog past en waar je je blij van wordt. Vergeet niet dat je zo’n 20 % van je kleding 80 % van de tijd draagt. Die overige 80 % van je kleding draag je niet tot nauwelijks. Een lege kledingkast gaat je meer plezier opleveren en de meeste kleding zal je echt niet missen.

Je hoeft je ook echt niet schuldig te voelen als je iets niet meer mooi vindt en weg wilt doen, ook al is het nog goed. De mode verandert nou eenmaal en daarmee je smaak ook. Je maakt er vast iemand heel blij mee en zo wordt het kledingstuk nog wel gebruikt in plaats van dat het ongebruikt in de kast ligt.

In plaats van bij de kringloop zou je ook tweedehands kleding bij een aantal winkels zoals de H&M kunnen inleveren. Je krijgt dan een kortingsbon voor je volgende aankoop. En dan koop je natuurlijk alleen iets wat je echt nodig hebt!

Zelfs kleding die kapot is kan nog worden hergebruikt. Kapot textiel wordt namelijk ook ingezameld om weer te hergebruiken voor nieuwe kledingstukken en ander textiel.

Breng de kledingstukken die je weg wilt doen zo snel mogelijk weg. Zo kom je niet in de verleiding om ze te bewaren.

Twijfel je echt over een aantal kledingstukken? Stop deze dan in een opbergtas voor kleding. Heb je ze na 6 maanden niet gemist? Dan ben je hopelijk klaar om deze kledingstukken alsnog weg te doen.

3. Kledingstukken met emotionele waarde

Heb jij kledingstukken die je niet meer draagt, maar die wel emotionele waarde hebben? Hangen ze achterin de kast en nemen ze veel ruimte in beslag?

Zelf bewaar ik bijvoorbeeld ook mijn trouwjurk en die gaat echt niet weg, maar andere kledingstukken met emotionele waarde kunnen wel weg. Bijvoorbeeld de jurk die ik droeg tijdens de crematie van mijn moeder. Deze neemt onnodige ruimte in beslag en het is tijd om er afscheid van te nemen.

Wat je zou kunnen doen voor je een kledingstuk met emotionele waarde weg doet is hier eerst een foto van maken. Zo heb je er toch een blijvende herinnering aan.

Ook zou je, als je deze niet wilt verkopen, er een stukje stof uit kunnen knippen en deze in bijvoorbeeld een vitrinekastje kunnen bewaren. Of maak van heel veel van deze lapjes samen een lappendeken, dit is bijvoorbeeld mooi om te doen met de kledingstukken ter nagedachtenis aan een dierbare.

Je kunt ook een kledingstuk met speciale waarde inlijsten in een speciale fotolijst of een kledingstuk de eyecatcher van de ruimte maken en uithangen over een paspop.

4. Zo trap je niet meer in dezelfde valkuil

Als je je kledingkast minimaliseert dan wil je het natuurlijk ook graag zo opgeruimd houden. Het is dus belangrijk dat je nieuwe kleding een stuk bewuster koopt.

Hou jezelf aan de regel iets erin = iets eruit. Je zult zien dat je zo een stuk minder kleding zult koopt.

Het is sowieso een goed idee om een foto te maken van je opgeruimde kledingkast. WIl je iets nieuws kopen? Of sluipt er toch onbewust weer nieuwe kleding in de kast? Kijk dan eens terug en bedenk hoe je je voelde bij de lege kledingkast. Vast een stuk prettiger en met minder balast toch? Bedenk je dit goed voor je weer nieuwe kleding koopt.

Besef jezelf ook dat je zo geld over houdt voor andere dingen. Een keertje uit eten, of zelfs een weekendje weg of vakantie: met het geld wat je nu uitspaart kan je een heleboel leuke dingen doen.

Zelf betrap ik mij de laatste tijd erop dat ik toch weer de neiging heb nieuwe kleding te kopen. Een aantal kledingstukken zijn aan vervanging toe, maar toch heb ik de neiging weer net iets meer te kopen dan nodig. En ik word hier niet gelukkig van, juist die lege kledingkast maakt mij blij.

Daarom ga ik weer met punt 1 beginnen: het leegruimen van mijn kledingkast. Ik doe dit zo’n 2 keer per jaar en ik merk dat mijn kledingkast elke keer dat ik dit doe weer een stukje leger wordt dan de vorige keer.

Een echt minimalistische kledingkast is het nog niet, maar ik word hier al wel een stuk blijer van en elke keer ben ik weer een stukje verder.

En dit wil ik jou ook meegeven: verwacht niet meteen wonderen, maar kijk welke mate van minimaliseren bij je past. Je zult zien dat hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

Minimaliseren draait niet om een lege kledingkast, maar wel om alleen nog spullen te hebben waar je blij van wordt.

5. Hou het mooi en overzichtelijk

Van een lege kledingkast word je niet alleen blij omdat het een stuk makkelijker wordt ‘s ochtends je kleding uit te kiezen. Ook ziet je kledingkast er zo een stuk mooier uit en komt je kleding veel beter tot zijn recht dan in een volgepropte kledingkast. Een goede reden dus om je kledingkast op te ruimen.

Je mag jezelf best trakteren op een mooie kastindeling, bijvoorbeeld mooie manden en kledinghangers, waarin je kleding nog beter tot zijn recht komt. Zo wordt elke dag je kleding uitkiezen nog meer een feestje. Zo gebruik ik onze kledingkast kledinghangers van IKEA die een stuk mooier zijn dan de standaard plastic kledinghangers.

Je kunt je kleding opvouwen op de Konmari methode of zorgen voor een goede lade- en vakkenindeling, waardoor je kledingkast netjes en overzichtelijk blijft.

hema letterkratjes kledingkast opbergbakken

Zelf vind ik het fijn om de kledingkast op categorie te organiseren. Alle shirt met korte mouwen hanger bij elkaar, alle blouses met lange mouwen, vestjes, rokken etc.

Als je nog vrij veel kleding hebt kan je dit ook nog eens op kleur organiseren, zo wordt het nog makkelijker ‘s ochtends snel het juiste shirt of vestje terug te vinden.

Een deel van mijn kleding ligt in lades en als je niet uitkijkt wordt dit al snel een troep, zeker als het om kleinere kleding of ondergoed gaat. Door met kleding organizers te werken hou je deze lades overzichtelijk en opgeruimd.

Grote kledingstukken zoals een badjas zou je aan een haak op de badkamerdeur of slaapkamerdeur kunnen vastmaken om ruimte te besparen. Zo hou je nog meer ruimte over in de kledingkast.

Om je kleding langer fris te houden kan je deze kasthanger tegen vocht en geurtjes in je kledingkast hangen. Zo bescherm je je kleding en blijft deze extra fris.

Leg ook alleen de kleding die je op dat moment gebruikt in de kledingkast. Bewaar in de winter zomerkleding, en in de zomer winterkleding, in handige opbergtassen onder het bed. Nog een bonus: bij een nieuw seizoen ben je automatisch gedwongen met stap 1 uit dit artikel aan de slag te gaan en zou hou je je kledingkast altijd overzichtelijk.

In dit artikel lees je meer tips om je kleding op te bergen per seizoen.

Met deze tips kan jij aan de slag met het opruimen van je kledingkast en wordt je een echte minimalist.

En nog op zoek naar een praktische kledingkast? Bekijk dan deze IKEA kledingkasten. Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “5 tips om je kledingkast op te ruimen als een pro”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven