Speelgoed opbergen in de woonkamer: tips en voorbeelden
speelgoed opbergen woonkamer

Speelgoed opbergen in de woonkamer: tips en voorbeelden

Ben jij op zoek naar handige tips voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer? Is het rondslingerend speelgoed in huis een constante ergernis voor je? Geen zorgen, in dit artikel vind je praktische tips en voorbeelden voor het opbergen van speelgoed.

Als interieurstylist kom ik vaak bij jonge gezinnen thuis. En een vraag die regelmatig terugkomt is het netjes, en uit het zicht, opbergen van speelgoed. Niet zo gek, want het is ook lastig om het rustig in de woonkamer te houden als er altijd speelgoed rondslingert.

En natuurlijk is een huis om in te leven, dus overdag mag er gewoon gespeeld worden. Maar het is echt niet gek om ‘s avonds tot rust te willen komen in een opgeruimde woonkamer. Praktische opbergruimte voor het speelgoed is dan onmisbaar.

Verschillende manieren om speelgoed in de woonkamer op te bergen

Elk gezin, en elke woonkamer, is weer anders. En voor elke situatie is weer een andere handige manier voor het opruimen van speelgoed. Daarom heb ik verschillende tips en voorbeelden voor het opbergen van speelgoed op een rij gezet.

Elke fase, van baby, peuter, kleuter tot tiener, is natuurlijk anders maar toch is het slim om na te denken over een opbergsysteem die voor elke fase en leeftijd geschikt is.

Hoe ouder je kinderen worden hoe minder speelgoed er in de kamer zal liggen en hoe meer ze op hun eigen slaapkamer zullen spelen, maar zeker de eerste jaren kan je er vanuit gaan dat er altijd wel speelgoed in de woonkamer ligt.

Een speelhoekje met opbergruimte in de woonkamer

ikea stuva opbergen en bureau @by.crealicious
Fotocredits: @by.crealicious

Eén van de populairste keuzes voor het opbergen van speelgoed is een speelhoekje in de woonkamer, bijvoorbeeld naast de televisie of achter de bank.

Veruit het populairste opbergsysteem hierbij is de STUVA en TROFAST van IKEA. Niet zo gek, want deze opbergsystemen zijn praktisch en multifunctioneel. Van de STUVA kan je bijvoorbeeld ook een bureau of zitje van maken, zoals Géjanne van @by.crealicious gedaan heeft. De lades zijn te koop in verschillende kleuren. Inmiddels verkoopt IKEA helaas niet meer de STUVA serie.

Je zou ook een speelhoekje op maat kunnen maken, zo kan je zelf precies de afmetingen van het opbergmeubel bepalen. Hierbij kan je ook opbergbakken laten maken, die onder het werkplekje geschoven kunnen worden. Of bekijk eens deze speelgoedkist van hout die je zelf kunt pimpen.

Nog een populaire keuze is om een mooie opbergmand / speelkleed in 1 naast het bureautje of bankje in de speelhoek te plaatsen waarin de kinderen hun speelgoed kunnen opbergen. Zo is het heel eenvoudig voor de kinderen om hun speelgoed te pakken.

lades vol speelgoed opbergen woonkamer
Fotocredits: @jeannettevanluyck

Het is belangrijk om te kiezen voor opbergruimte laag bij de grond, zodat kinderen er makkelijk bij kunnen en zo zelf hun speelgoed kunnen opruimen. Kies je voor een grote kast en berg je het speelgoed op de bovenste planken op dan kan je er natuurlijk op wachten dat jij diegene bent die steeds het speelgoed moet opruimen.

Opruimsysteem in de woonkamer

Liever wat meer opbergruimte voor het speelgoed? Kies dan voor een praktisch opbergsysteem in de woonkamer. Zet bijvoorbeeld de IKEA KALLAX of BESTA in de woonkamer. In het onderste gedeelte kunnen de kinderen dan hun speelgoed opbergen. Geef elk kind een eigen plank of kies er juist voor om hetzelfde soort speelgoed bij elkaar op te bergen.

buffetkast vol speelgoed opbergen in woonkamer
fotocredits: @jeannettevanluyck

Of kies net als @jeannettevanluyck voor een mooie buffetkast waarbij je het onderste, dichte, gedeelte van de kast reserveert voor het speelgoed en in de rest van de kast je mooiste spullen kan plaatsen. In de kast kan je ook praktische opbergboxen gebruiken om meer ruimte te creëren en het overzichtelijk te houden. Jeannette deelde al eerder haar tips voor een opgeruimd huis met kleine kinderen met ons.

Nog een voordeel van opbergboxen is dat je zoon of dochter deze makkelijk zelf uit de kast kan halen en zo bijvoorbeeld al het Lego, Playmobile of Barbie’s makkelijk kan pakken.

Slimme oplossingen voor speelgoed in de (kleine) woonkamer

Niet in elke woonkamer is er ruimte voor een speelhoek of grote kast voor het opbergen van speelgoed. Natuurlijk kan je dan kritisch kijken welk speelgoed echt in de woonkamer hoort te liggen en welk speelgoed naar de kinderkamers kan. Maar toch zal er altijd wel wat speelgoed in de kamer liggen, zeker als je kinderen nog jong zijn.

Gelukkig zijn er dan ook andere oplossingen voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer.

ikea stuva eetkamerbank @mirjam hart
Fotocredits: @mirjam_hart

Dit idee van Mirjam is echt super handig, zij heeft namelijk zelf een eetkamerbank van de STUVA gemaakt met uitschuifbare lades. Op deze manier heb je heel veel opbergruimte. Maak zelf een bank op maat met de BESTA, PLATSA of STUVA en je kan al het speelgoed uit het zicht opbergen. Hou bij de keuze van de eettafel er wel rekening mee dat de lades makkelijk geopend moeten kunnen worden en dat er dus geen tafelpoot voor staat.

Nog een mooie oplossing is het plaatsen van een grote kist naast de bank, bijvoorbeeld deze bank. In een opbergkist kan je echt heel veel speelgoed van je kinderen kwijt. Een ideale oplossing voor wat groter speelgoed, maar ook kleiner speelgoed zou je in verschillende transparante opbergboxen in de kist kunnen plaatsen. Zo ligt alles bij elkaar en kan je makkelijk door de doos kijken wat erin zit.

Praktische opbergzakken voor speelgoed

Zeker met weinig ruimte zijn een aantal opbergzakken wel zo praktisch. Geef ieder kind een eigen opbergzak voor zijn of haar favoriete speelgoed. Leer je kinderen dat ze aan het einde van de dag al hun speelgoed weer in de opbergzak doen. Meestal is er in de woonkamer wel een hoekje waar je deze opbergzak kan plaatsen, bijvoorbeeld naast een kast of de eettafel. En heb je geen ruimte in de woonkamer? Dan zet je aan het einde van de dag de opbergzak makkelijk in de kinderkamer of gang.

Kies wel voor een mooie opbergzak, er is namelijk volop keuze en ze zijn meestal helemaal niet duur. Mijn favorieten voor in de woonkamer is deze en voor in een kinderkamer is deze heel leuk.

Regelmatig speelgoed opruimen

Merk je dat er toch teveel speelgoed rondslingert in de woonkamer? Kijk dan eens samen met je zoontje of dochtertje naar het speelgoed. Is er speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen? Maak dan afspraken met je kinderen om dit op te ruimen, misschien kan het wel naar een buurtkindje of stichting waar ze heel blij zijn met dit speelgoed.

Zo zorg je ervoor dat de woonkamer niet wordt overgenomen door je kinderen en dat de ruimte ook ‘s avonds als de kinderen op bed liggen nog een fijne plek is. Bekijk ook deze tips voor het creëren van extra opbergruimte voor nog meer ideeën.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven