Ontspullen: wanneer ben je klaar?
eind aan ontspullen?

Ontspullen: wanneer ben je klaar?

Ben jij al een tijdje bezig met het ontspullen en opruimen van je huis? En ben je benieuwd wanneer je klaar bent en hiermee kunt stoppen? Misschien voelt het wel alsof er nooit een einde aan komt?

Het is een vraag die ik vaak voorbij zie komen: wanneer ben je klaar met ontspullen en minimaliseren en is je huis opgeruimd? Dit antwoord zal voor iedereen anders zijn, maar toch wil ik hier graag dieper op ingaan.

Komt er ooit een einde aan het opruimen?

Misschien ben je al wel een tijdje aan het minimaliseren en had je gehoopt hier inmiddels al klaar mee te zijn. Maar in plaats daarvan voelt het alsof je pas net begonnen bent en nog een hele weg hebt af te leggen.

Geen zorgen, dit is een heel herkenbaar gevoel. Ontspullen is echt een proces waarbij je stap voor stap aan de slag gaat. En daardoor kan het voelen alsof het nooit klaar is. Maar wees eens eerlijk en kijk goed om je heen. Had jij ooit verwacht zoveel spullen weg te kunnen doen? En misschien ben je ook al zover dat je (meer) rust ervaart doordat je minder spullen bezit?

Grote kans dat het einddoel wat je eerst voor ogen had helemaal niet je einddoel is. Nu je bezig bent, blijkt dat er nog wel meer spullen weg kunnen dan dat je eerst had verwacht. Maar dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat het proces van ontspullen veel langer duurt dan verwacht en dat het soms voelt alsof je nooit klaar bent.

ontspullen wanneer ben je klaar

Als ik naar mijn eigen proces van ontspullen kijk dan is dit zeker het geval. Ik ben nu zo’n 2 jaar bezig met ontspullen en elke keer dat ik weer een rondje door het huis doe kunnen er spullen weg, waarvan ik nooit had kunnen dromen dat ik deze weg zou doen.

Soms ben ik heel actief bezig met ontspullen, zo heb ik in mei de challenge ‘ruim je huis om in 31 dagen’ gedaan. Dit is mijn grootste opruimronde tot nu toe geweest en ik heb hierdoor ook echt meters kunnen maken.

Veel vaker komt het voor dat ik een paar spullen per week of maand wegdoe. Ik loop dan bijvoorbeeld door een ruimte en kijk kritisch welke spullen ik niet meer gebruik en waar ik geen goed gevoel meer bij heb. Meestal blijven er dan wel een paar spullen aan mijn handen kleven. En zo worden onze kasten steeds leger.

Ook zijn er echt wel periode’s, zeker in de zomer, waarin ik helemaal niks opruim. En ook dat is prima! Je kan niet dag in, dag uit, altijd maar actief zijn met ontspullen. Het is heel normaal als je af en toe een periode hebt waarin er iets minder gebeurd. Zo’n periode zorgt voor rust en bezinning, zodat je daarna met frisse energie weer verder kan. Grote kans dat je dan opeens wel klaar bent om dat item op te ruimen waar je eerst nog niet aan toe was!

Alles wat nog gebruikt kan worden gaat naar de kringloop of zet ik gratis af te halen op Marktplaats. Zo kan ik iemand anders blij maken met iets wat bij mij in de kast ligt te verstoffen. Zij blij, ik blij.

Voor sommige mensen zal het gevoel van nooit klaar zijn ook wel blijven. Zeker als je toch regelmatig nog nieuwe spullen koopt, waarvan achteraf blijkt dat je deze niet nodig hebt. Een hele belangrijke stap in het proces van ontspullen is dus om niet alleen te kijken naar de spullen die weggaan, maar vooral ook naar de spullen die je nieuw in huis haalt. Heb je deze wel echt nodig? Anders is de kans groot dat je in dezelfde valkuilen blijft stappen.

Als ik naar mijzelf kijk dan ben ik vooral heel erg blij met wat ik al bereikt heb. Er zijn veel spullen opgeruimd waar ik eigenlijk niet echt blij meer van werd en die vooral kastruimte innamen. Ik ben nog niet klaar en weet ook niet wanneer, en of ik ooit, klaar zal zijn, maar zelf ervaar ik dat niet als vervelend. Deze spullen liggen nu niet meer te verstoffen, maar ik heb er iemand anders blij mee kunnen maken en dat voelt heel goed.

Waar ik vooral heel trots op ben is dat ik echt veel minder koop als eerst. En dat is nog wel het belangrijkste resultaat van ontspullen. Ik denk veel kritischer na voordat ik iets nieuws koop. Heb ik het echt nodig? En word ik er ook blij van? Heel vaak is het antwoord nee.

De spullen die ik wel koop daar kies ik ook bewust voor, zodat ik er ook echt van geniet en het veel meer waardeer. En ondertussen bespaar ik een hoop geld wat ik voor andere leuke dingen kan gebruiken en raken de kasten niet opnieuw weer helemaal gevuld. Zo blijven de rommeligste plekken in huis steeds beter opgeruimd.

Oke, ik ga ook weleens in de ‘fout’. Maar daar ben ik veel meer bewust van dan vroeger, waardoor ik dit ook sneller kan herstellen. Niemand is perfect, maar we hebben er veel meer aan als we allemaal een beetje doen dan helemaal niks toch?

Ik ben in ieder geval blij met het proces van ontspullen en hoe het nu gaat en hoop dat veel meer mensen dit gevoel mogen ervaren!

Wat kan je doen om toch eindelijk klaar te zijn met ontspullen?

Heb jij er echt genoeg van? Misschien kom jij wel niet meer verder met ontspullen en kost je dit een heleboel frustratie? Pak het dan aan als een pro!

Verdiep je eerst eens in een goede opruimmethode die bij je past, bijvoorbeeld met behulp van één van deze boeken over ontspullen. Ga systematisch te werk bij het opruimen. Welk systeem het beste werkt is voor iedereen anders, de één kan niet zonder, en de ander niet met Marie Kondo. Zelf proberen en ervaren is de enige manier om uit te vinden wat voor jou werkt.

Ook kan het helpen om je aan te melden voor een facebookgroep over minimaliseren. Zo krijg je support van mensen die hetzelfde proces doorlopen en er is eigenlijk niks fijner dan dat.

Kom jij er echt niet uit? Dan kan je nog altijd de professionele hulp van een opruimcoach inschakelen.

En vergeet niet: ontspullen is een proces. Het is niet erg als het nooit af is, maar het is wel vervelend als je er een heleboel frustratie door ervaart. Persoonlijk vind ik het niet erg dat ik nog altijd niet klaar ben. Ik kijk vooral naar wat ik al bereikt heb en ben daar erg trots op. Maar als jij ongelukkig bent in je huis, irritatie ervaart van je spullen en niet meer verder komt dan is het wel tijd om hier wat aan te doen met professionele hulp.

Toch zijn er mensen die klaar zijn met minimaliseren en 100 % tevreden zijn met de spullen die ze bezitten. Het kan dus wel! De belangrijkste les is om vooral niks nieuws meer te kopen, tenzij je echt iets nodig hebt. En bewaar alleen spullen die je echt gebruikt en waar je blij van wordt.

Maar geef het tijd als je nog niet zover bent. Al die spullen heb je ook niet in een paar maanden of jaren verzameld, dus het is niet gek dat het ook lang duurt voor je deze spullen weer kwijt bent.

Hoeveel spullen je uiteindelijk houdt is trouwens voor iedereen anders. Het gaat niet om het aantal spullen, waar het om draait is dat jij blij bent met de spullen die je bezit.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven