Groeilamp kopen: zo kies je de beste lamp voor je planten
plantenlamp kamerplanten uitkiezen

Groeilamp kopen: zo kies je de beste lamp voor je planten

Een groeilamp kan, zeker in de winter, een oplossing zijn voor je planten in huis. Kamerplanten hebben voldoende licht nodig en in donkere hoeken en ruimtes is dit soms lastig. Groei- en kweeklampen beschikken over speciaal kunstlicht om de groei van planten te bevorderen.

Zeker als je niet zulke groene vingers hebt kan een groeilamp uitkomst bieden bij de verzorging van kamerplanten. Ik maak er geen geheim van dat ik het soms lastig vind mijn planten te verzorgen en besloot op zoek te gaan naar een groeilamp. Ik deel graag mijn tips en laat zien waarom ik voor de PlantSpectrum32 (ook bekend als Bloom) van Mother heb gekozen.

Onderaan dit artikel deel ik mijn ervaringen na 3 weken – inclusief foto’s – met deze plantenlamp, dus vergeet niet om het einde van dit artikel ook te bekijken.

Verschillende soorten licht voor je groeilamp

Als je op zoek gaat naar een lamp voor je planten, dan zal je zien dat de prijzen erg verschillen. Van goedkoop tot een paar honderd euro en alles ertussen in. Dit heeft deels te maken met het soort licht en de kwaliteit. Vooral op bol.com zijn er veel goedkope groeilampen die regelrecht van Aliexpress lijken te komen.

Wat belangrijk is om te weten is dat voor de groei van de planten verschillende soorten licht nodig is. Je hebt wit licht en gekleurd licht, namelijk rood en blauw. Rood en blauw licht zijn het belangrijkste licht voor de planten en daarom bieden de meeste goedkope lampen alleen deze kleuren licht aan.

Kamerplanten hebben echter voor het beste resultaat ook wit licht nodig en groeien het beste bij full spectrum licht. Beter een goed resultaat dan een half resultaat en daarom besloot ik voor een lamp met het volle spectrum te kiezen.

Hoeveel licht heeft een plant nodig?

Voor het beste resultaat zet je de groeilamp zo’n 10 tot 16 uur per dag aan. Dit is meer dan genoeg licht voor de planten. Je kunt de plantenlamp het hele jaar door gebruiken, zeker als je donkere hoeken hebt in huis. Maar je kunt de lamp ook alleen in de winter gebruiken om te zorgen dat je planten voldoende licht krijgen.

Waar koop ik de beste groeilamp voor kamerplanten?

Ik heb op internet gezocht naar populaire lampen en reviews en kwam zo uiteindelijk bij de PlantSpectrum32 van Mother uit. Dit lijkt de beste groeilamp te zijn. Dit is best een investering, maar ik vind dit de moeite waard omdat de lamp lang mee kan. Ook is deze lamp geschikt voor grote kamerplanten en groot genoeg om meerdere planten te verlichten.

Een iets goedkoper model is dit kleinere model van Mother. Als je een goede groeilamp of kweeklamp wilt kopen, maar op zoek bent naar een iets meer budgetmodel dan is dit een goed alternatief.

Andere plekken waar je online een groeilamp of LED lamp voor je planten kunt kopen:

Het formaat van de plantenlamp is ook belangrijk. Veel lampen zijn geschikt om één of enkele planten te verlichten. Ik heb een huis vol planten en weet dat een kleine LED lamp niet voldoende is en heb daarom voor een grote groeilamp gekozen. Dit is natuurlijk best een investering, maar op basis van de reviews op bol.com heb ik er vertrouwen in dat dit echt werkt. En de investering verdien ik dan uiteindelijk weer terug, omdat ik minder nieuwe planten hoef te kopen.

Het is mij trouwens niet alleen te doen om de investering terug te verdienen. Ik vind het vooral interessant om te kijken of ik met deze groeilamp mijn planten wel in leven kan houden en zie het ook een beetje als hobby.

Ik besloot om zelf een groeilamp te kopen, omdat de kamerplanten het hier zeker in de winter erg zwaar hebben. Onze woonkamer is erg donker en zelfs in de zomer hebben de planten hier eigenlijk niet voldoende licht. Daarnaast heb ik een aantal planten een tijdje wat verwaarloosd, waardoor ze er erg slecht bij staan.

Ik heb inmiddels meer dan 30 planten, dus het is helemaal niet gek dat er een aantal planten zijn die meer moeite hebben met overleven. Ook heb ik regelmatig stekjes van planten, die ik zo extra kans om te groeien wil geven.

Eerder dit jaar deelde ik een aantal tips om voor je kamerplanten te verzorgen en die werken over het algemeen goed. Er leven nog aanzienlijk meer planten dan andere jaren. Toch zijn er inmiddels echt wat planten waarmee het niet goed gaat en die kunnen wel wat extra zorg gebruiken.

Ik heb de lamp nu drie weken. Voor de stippenplant was het veel te donker in de woonkamer en deze was bijna dood, maar inmiddels komen er nieuwe stengels met blaadjes aan. Mijn beide monstera’s besloten na jaren opeens ook (bijna) het loodje te leggen en hebben bijna geen blad meer over. Dankzij de lamp groeien er nu nieuwe stengels uit, waardoor hij weer kan uitgroeien tot een mooie plant.

En de sansevieria, toch één van de simpelste planten, verloor in onze donkere keuken juist bladeren in plaats dat er bladeren bij kwamen. Dankzij de groeilamp groeien er weer voor het eerst in jaren nieuwe bladeren aan deze kamerplant.

De komende maanden ga ik de groeilamp nog verder testen en ik hoop dat mijn planten hiermee de winter overleven. Een aantal planten zijn bijna dood, dus ik verwacht niet dat dit jaar elk plantje gered kan worden maar ik heb meer hoop voor volgend jaar. Maar bij de eerste planten zie ik nu al resultaat, dus mijn verwachtingen zijn hoog.

Natuurlijk zal ik jullie op de hoogte houden en mijn ervaringen over de groeilamp later nog een keer delen.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven