Sfeervolle verlichting in de badkamer: 3 tips
verlichting badkamer

Sfeervolle verlichting in de badkamer: 3 tips

Weet jij hoe je de beste verlichting kiest voor in de badkamer? In dit artikel heb ik een aantal handige tips voor je klaarstaan, zodat jij weet waar op moet letten bij het kiezen van verlichting voor de badkamer. Zo kan jij een echte thuisspa creëren en genieten van dat wellness gevoel in je eigen badkamer.

In de badkamer moet verlichting in de eerste plaats functioneel zijn, zodat je voldoende licht hebt voor je ochtend- of avondritueel. Maar daarnaast is sfeervolle verlichting net zo belangrijk om te kunnen relaxen in bad of tijdens je beauty ritueel.

Verlichting tips in de badkamer

Basis verlichting in de badkamer

De basis verlichting in de badkamer zorgt ervoor dat de badkamer voldoende verlicht wordt. Je kunt hierbij denken aan een plafondlamp maar ook aan spotjes in de ruimte. Voor inbouw spotjes badkamer moet wel eerst het plafond verlaagd worden, maar je krijgt hier wel het meest sfeervolle en onopvallendste resultaat mee.

sfeerverlichting badkamer tips basis en functioneel

Wij hebben zelf nu nog een plafondlamp in de badkamer, maar als wij ooit de badkamer gaan verbouwen lijkt het mij het mooist om meteen voor een verlaagd plafond met inbouwspotjes te kiezen. Het is dan ook het mooist om de spotjes op de rest van de badkamer af te stemmen. Als wij bijvoorbeeld voor zwart sanitair zouden kiezen dan zouden zwarte spotjes hier het mooist bij staan en bij een badkamer met veel wit zouden witte inbouwspots het mooist zijn.

Functionele verlichting rondom de spiegel

Na de basisverlichting is de verlichting rondom de spiegel het belangrijkste. Voldoende licht om ‘s ochtends en ‘s avonds tanden te kunnen poetsen, te scheren of make-up aan te brengen is essentieel.

Door een goede wandlamp boven de spiegel op te hangen zorg je voor voldoende verlichting bij de wasbak. Als je daarnaast ook nog kiest voor verlichting (bijvoorbeeld spotjes) links en rechts van de spiegel voorkom je schaduwvorming en heb je het beste licht. Pas wel op dat het licht niet recht in de spiegel schijnt. Door de weerkaatsing van het licht kan je verblind worden en dit is natuurlijk allesbehalve prettig.

In de badkamer wordt meestal warm wit licht toegepast, dit is het beste licht voor in de ruimte. Niet te hard, maar voldoende licht om functioneel en tegelijkertijd sfeervol te kunnen zijn.

Sfeerverlichting in de badkamer

Tot slot richt je je op de sfeerverlichting. Bijvoorbeeld mooie gedempte verlichting rondom het bad of de douche. Kies bijvoorbeeld voor mooie ledstrips tussen de tegels of voor de badrand om dit extra mooi uit te lichten.

Pas wel op welke verlichting je toepast, niet elke verlichting is in de badkamer toegestaan. Zeker in de natte delen zoals de douche en rondom het bad is niet elke verlichting veilig, daarom moet je speciale badkamerverlichting (zone 1 verlichting) rondom deze gebieden toepassen. Twijfel je over wat wel of niet mag in de badkamer qua verlichting? Vraag dan altijd om advies van een professional.

Naast extra verlichting in de badkamer voor sfeer kan je er ook voor kiezen om de basisverlichting zoals de plafondlamp, spots of wandlampen dimbaar te maken. Zo zijn deze lampen functioneel en sfeervol tegelijk, dit is zeker handig in een kleine badkamer. En door voor LED verlichting te kiezen kies je voor energiezuinige verlichting. Niet alleen scheelt dit in het energieverbruik, maar deze verlichting gaat ook veel langer mee dan de traditionele verlichting.

Natuurlijk kan je naast deze basistips ook nog op andere manieren voor sfeerverlichting in de badkamer kiezen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld meerdere kaarsen in de badkamer staan die ik graag aansteek als ik in bad ga. Ook hier is veiligheid weer erg belangrijk. De kaarsen gebruik ik alleen als ik zelf in de badkamer ben, zodat er niks kan misgaan.

Vind je dit toch niet veilig? Dan zou je ook voor LED kaarsen met een bewegende vlam kunnen kiezen. Deze werken op batterijen, maar zien er net zo gezellig uit als echte kaarsen.

Met deze tips heb je voldoende verlichting in de badkamer en kan je het daarnaast sfeervol en gezellig maken waarmee je je eigen thuis spa creëert.

En met de juiste raambekleding zorg je voor voldoende privacy in de badkamer.

Neem een lekker bad en geniet. Geen bad? Kies dan voor een lekker maskertje en geniet van een voetenbad met ontspannende oliën voor dat relaxmoment.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven