Duurzame producten voor in de keuken (van opbergen tot afwas)
huishouden keuken duurzame producten

Duurzame producten voor in de keuken

Deze keer wil ik een aantal handige duurzame producten voor in de keuken met jullie delen. De afgelopen jaren hebben wij al best wat stappen gezet om producten in de keuken te vervangen voor een duurzamer product.

Ik deel graag mijn tips voor duurzamere producten voor in de keuken. Hierbij kan je denken aan hergebruik, minder plastic en minder schadelijke stoffen in de producten die wij gebruiken.

Minder plastic verpakkingen

De grootste duurzame stap die we in de keuken hebben gezet is minder plastic verpakkingen te gebruiken.

Groente en brood halen we zoveel mogelijk op de markt en hiervoor nemen we onze eigen herbruikbare zakken mee, zoals deze groentezakken en katoenen broodzakken. Het vlees in de markt wordt in papieren zakken aangeboden, voor eieren nemen we de oude eierdozen mee en voor de overige producten proberen we de verpakkingen te beperken.

Maar ook in de supermarkt kan je goed opletten om het gebruik van plastic te beperken. Zo proberen we waar kan eerder voor een kartonnen of glazen verpakking te kiezen dan voor een plastic verpakking. Dit kan bijvoorbeeld bij olijfolie of rijst. Door goed in de supermarkt of online op de verpakking op te letten kan je een duurzame en milieubewuste keuze maken.

Producten bewaren

Niet alleen bij het kopen van etenswaren letten we op de verpakking, ook bij het bewaren van producten gebruiken we veel minder plastic. Geen wegwerpfolie en zakjes meer, maar afsluitbare deksels en potten die je kan hergebruiken. Dit scheelt op jaarbasis een heleboel plastic.

Sinds een tijdje gebruiken wij daarnaast ook foodhuggers waarmee wij bijvoorbeeld komkommer en tomaat langer vers kunnen houden. De grootste maat foodhugger is ook ideaal voor kleine bakjes. Wij gebruiken het bijvoorbeeld voor hondenvoer langer vers te houden.

Nu we foodhuggers gebruiken hoeven we nooit meer wegwerpplastic voor het vers houden van groente en fruit te gebruiken.

Nooit meer bakpapier gebruiken

Bakpapier is nou ook typisch zoiets wat je één keer gebruikt en daarna kunt weggooien. Sinds een paar maanden gebruiken wij daarom deze siliconen bakmat i.p.v. bakpapier. Dat scheelt heel veel bakpapier.

De bakmat maak je heel makkelijk onder de kraan weer schoon. Daarnaast is hij BPA vrij en een milieuvriendelijk alternatief voor die stapels bakpapier die er normaal gesproken doorheen gaan.

Duurzame rietjes

Gelukkig zijn plastic rietjes niet meer toegestaan en kan je kiezen voor een duurzamer alternatief. Zelf gebruik ik niet vaak rietjes, maar toch vind ik het handig om ze in huis te hebben. Deze rvs rietjes kan je elke keer hergebruiken en ook deze bamboe rietjes zijn een duurzaam alternatief.

Pannen

Ook qua pannen kan je voor een duurzamer alternatief in de keuken kiezen. Wij gebruiken zelf de pannen van het merk Greenpan. Deze pannen zijn pfas vrij. Van sommige poly- en perfluoralkylstoffen (pfas) is aangetoond dat deze schadelijk zijn voor mens en milieu. Veel pannen met anti aanbaklaag zijn gemaakt van pfas. Deze chemische stoffen zijn niet alleen ongezond, het duurt ook nog eens 1000 jaar voor deze stoffen volledig verdwenen zijn.

Gelukkig zijn de pannen van Greenpan pfas vrij en beschikken ze over een anti aanbaklaag. Wij gebruiken deze pannen nu al meer dan een jaar en vinden ze erg fijn in gebruik.

Pannen om uit te kiezen:

duurzame producten keuken

Afwassen

Ook bij het afwassen kan je een duurzame keuze maken. Kies bijvoorbeeld voor een afwasborstel van hout i.p.v. eentje van plastic. Ook kan je voor een ecologisch schoonmaakmiddel kiezen als Marcel’s Green Soap of Method. Beide merken zijn regelmatig in de aanbieding. Deze maken net zo goed schoon als de bekende afwasmiddelen, maar zijn beter voor mens en milieu.

Keukentextiel

Ook qua keukentextiel kan je een duurzame keuze maken door voor biologisch katoen of andere duurzame stoffen te kiezen. Eerlijk is eerlijk, dit is een stap waar ik tot nu toe nog niet echt mee bezig was maar het is mijn streven om hier in de toekomst beter op te letten.

O.a. Dille en Kamille heeft een mooie collectie keukentextiel in biologisch katoen.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven