Duurzame producten voor in de keuken (van opbergen tot afwas)
huishouden keuken duurzame producten

Duurzame producten voor in de keuken

Deze keer wil ik een aantal handige duurzame producten voor in de keuken met jullie delen. De afgelopen jaren hebben wij al best wat stappen gezet om producten in de keuken te vervangen voor een duurzamer product.

Ik deel graag mijn tips voor duurzamere producten voor in de keuken. Hierbij kan je denken aan hergebruik, minder plastic en minder schadelijke stoffen in de producten die wij gebruiken.

Minder plastic verpakkingen

De grootste duurzame stap die we in de keuken hebben gezet is minder plastic verpakkingen te gebruiken.

Groente en brood halen we zoveel mogelijk op de markt en hiervoor nemen we onze eigen herbruikbare zakken mee, zoals deze groentezakken en katoenen broodzakken. Het vlees in de markt wordt in papieren zakken aangeboden, voor eieren nemen we de oude eierdozen mee en voor de overige producten proberen we de verpakkingen te beperken.

Maar ook in de supermarkt kan je goed opletten om het gebruik van plastic te beperken. Zo proberen we waar kan eerder voor een kartonnen of glazen verpakking te kiezen dan voor een plastic verpakking. Dit kan bijvoorbeeld bij olijfolie of rijst. Door goed in de supermarkt of online op de verpakking op te letten kan je een duurzame en milieubewuste keuze maken.

Producten bewaren

Niet alleen bij het kopen van etenswaren letten we op de verpakking, ook bij het bewaren van producten gebruiken we veel minder plastic. Geen wegwerpfolie en zakjes meer, maar afsluitbare deksels en potten die je kan hergebruiken. Dit scheelt op jaarbasis een heleboel plastic.

Duurzame rietjes

Gelukkig zijn plastic rietjes niet meer toegestaan en kan je kiezen voor een duurzamer alternatief. Zelf gebruik ik niet vaak rietjes, maar toch vind ik het handig om ze in huis te hebben. Deze rvs rietjes kan je elke keer hergebruiken en ook deze bamboe rietjes zijn een duurzaam alternatief.

Pannen

Ook qua pannen kan je voor een duurzamer alternatief in de keuken kiezen. Wij gebruiken zelf de pannen van het merk Greenpan. Deze pannen zijn pfas vrij. Van sommige poly- en perfluoralkylstoffen (pfas) is aangetoond dat deze schadelijk zijn voor mens en milieu. Veel pannen met anti aanbaklaag zijn gemaakt van pfas. Deze chemische stoffen zijn niet alleen ongezond, het duurt ook nog eens 1000 jaar voor deze stoffen volledig verdwenen zijn.

Gelukkig zijn de pannen van Greenpan pfas vrij en beschikken ze over een anti aanbaklaag. Wij gebruiken deze pannen nu al meer dan een jaar en vinden ze erg fijn in gebruik.

Pannen om uit te kiezen:

duurzame producten keuken

Afwassen

Ook bij het afwassen kan je een duurzame keuze maken. Kies bijvoorbeeld voor een afwasborstel van hout i.p.v. eentje van plastic. Ook kan je voor een ecologisch schoonmaakmiddel kiezen als Marcel’s Green Soap (Sinaasappel / Jasmijn is mijn favoriete geur) of Method. Deze maken net zo goed schoon als de bekende afwasmiddelen, maar zijn beter voor mens en milieu.

Keukentextiel

Ook qua keukentextiel kan je een duurzame keuze maken door voor biologisch katoen of andere duurzame stoffen te kiezen. Eerlijk is eerlijk, dit is een stap waar ik tot nu toe nog niet echt mee bezig was maar het is mijn streven om hier in de toekomst beter op te letten. O.a. Dille en Kamille heeft een mooie collectie keukentextiel in biologisch katoen.

Tot slot

Ik plaats ook maar weer een disclaimer, aangezien dit helaas elke keer nodig is. Wij hebben aardig wat duurzame stappen gezet en leven een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld onze familie en vrienden. Ik schrijf deze artikelen omdat ik het leuk vind te delen welke stappen wij al hebben gezet of nog willen zetten. Ook vind ik de reacties van mensen die duurzamer willen leven en blij zijn met deze tips erg fijn. Hier doe ik het voor en als ik ook maar één iemand een stapje verder kan helpen ben ik blij.

Toch leven wij niet 100 % duurzaam en dat is ook niet ons streven. Ik heb respect voor de mensen die dit wel doen, maar voor ons is dit een stap te ver. Wij doen het in kleine stapjes en daar ben ik tevreden mee. We kijken welke stappen we makkelijk in ons leven kunnen toepassen en ik ben trots op wat we hebben bereikt. Ik vind het fijn deze ‘makkelijke’ stappen te kunnen delen en zo anderen te kunnen motiveren om duurzamer te leven.

Maar soms kies ik voor de nog makkelijkere weg, ook als deze iets minder duurzaam is. Zo zijn er nog duurzamere alternatieven in de keuken die voor mij, en veel anderen, nog een stap te ver zijn omdat ze veel geld of tijd kosten. De kritiek die ik echter soms van duurzame mensen krijg dat ik niet duurzaam genoeg leef is niet mals. Voor deze groep duurzame mensen is het namelijk nooit goed genoeg. Echter door zo continue kritiek te leveren wordt de drempel voor mensen die stappen willen zetten in een duurzamer leven steeds groter. Omdat het nooit goed genoeg is.

Dus lieve duurzame mensen, het is ontzettend goed wat jullie doen maar besef je ook dat iedereen zijn eigen keuzes maakt en dat de aanvallende toon waarop veel van jullie vaak reageren eerder afbreuk doet dan iets bijdraagt. Iedereen doet wat en zo hoort het ook.

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos, Wehkamp of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden. 

Deel dit artikel of sla het op:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top