Vloerlamp kopen? Hier moet je op letten (alle voor- en nadelen op een rij)
vloerlamp voordelen

Vloerlamp kopen? Hier moet je op letten

Ben jij van plan een vloerlamp te kopen? Een vloerlamp is ideaal als extra verlichting in een donker hoekje, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kan letten. In dit artikel lees je alles over de vloerlamp.

Het grootste voordeel van de vloerlamp is toch wel dat deze makkelijker verplaatsbaar is, maar er is meer. Vloerlampen zijn in allerlei verschillende woonstijlen te koop, zoals deze trendy Steinhauer vloerlampen, en er is voor ieder wat wils.

Verschillende soorten vloerlampen

Als je een nieuwe vloerlamp wilt kopen zal je zien dat er heel veel verschillende modellen te koop zijn. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Staande lamp: de staande lamp is het meest bekend als vloerlamp. Dit is een lamp met rechte lange voet, meestal voorzien van één lampenkap. Het meest bekend is een klassiek model met stoffen lampenkap, maar er zijn veel verschillende modellen. Bijvoorbeeld een industriële vloerlamp in het zwart of een houten vloerlamp met meerdere lichtbronnen.
  • Booglamp: en booglamp heeft een lange gebogen voet, waardoor hij in tegenstelling tot een standaard vloerlamp een afstand kan overbruggen. Een booglamp is bijvoorbeeld ideaal als je geen lichtpunt boven de eettafel hebt en de eettafel wilt verlichten. Maar een booglamp kan ook gebruikt worden als extra verlichting en licht om bij te lezen in de zithoek. De booglamp is minder geschikt om als woonaccessoires te gebruiken voor een saaie hoek, gezien de vorm van deze lamp.
  • Uplighter: Bij een uplighter schijnt het licht naar boven in plaats van naar beneden. Het plafond wordt hierbij sfeervol verlicht, waardoor de ruimte optimaal verlicht wordt en het er gezellig en knus uitziet. Vaak zit bij een uplighter stalamp een extra leeslamp, zodat er ook licht naar beneden schijnt waarbij je kan lezen of werken.

Als eerste bepaal je welk type staande lamp aan jouw wensen voldoet. Wil je een vloerlamp om een donker hoekje te verlichten? Of wil je de vloerlamp ook gebruiken om bij te kunnen lezen of werken?

Dit maakt het makkelijker om een keuze te maken uit de selectie vloerlampen. Hierna ga je op zoek naar een vloerlamp passend bij jouw woonstijl. Bijvoorbeeld een metalen zwarte lamp bij de industriële stijl, een houten driepoot vloerlamp voor een klassiek interieur of een bamboe vloerlamp voor een bohemien inrichting. Bekijk hier meer inspiratie voor verschillende lampen.

Voordelen van de staande lamp

De vloerlamp heeft vooral heel veel voordelen:

  • Voor de vloerlamp heb je geen extra lichtpunt nodig, deze kan namelijk eenvoudig aangesloten worden op een stopcontact.
  • De vloerlamp is makkelijk te installeren en hoeft niet op een wand of aan het plafond bevestigd te worden.
  • De vloerlamp wordt meestal geleverd met een lange kabel en is hierdoor makkelijk verplaatsbaar.
  • Met een vloerlamp kan je simpel een lege hoek verlichten en daarnaast is een vloerlamp ook nog eens decoratief waardoor deze hoek er meteen een stuk leuker uitziet.
  • Een vloerlamp is makkelijk te bedienen met bijvoorbeeld voetbediening of touch bediening. Door te kiezen voor smart verlichting is een vloerlamp nog eenvoudiger te bedienen en is deze altijd dimbaar.
vloerlamp informatie

Nadelen stalamp

  • Een vloerlamp neemt wel extra ruimte in. Zeker in een kleine woonkamer kan dit soms lastig zijn en is een tafellamp of wandlamp een beter alternatief.
  • Een vloerlamp geeft onvoldoende verlichting om dit als hoofdverlichting in de ruimte te gebruiken. Naast een vloerlamp heb je altijd extra verlichting, zoals een hanglamp, nodig om de ruimte voldoende te verlichten. Het is het gezelligst om de verschillende lampen in de ruimte op elkaar aan te laten sluiten en een stijl te kiezen die past bij de rest van de inrichting.

Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om een vloerlamp uit te kiezen. Ga jij voor gezellige verlichting in een saai hoekje, een extra leeslamp bij de bank of fauteuil of juist voor een booglamp bij de eettafel?

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Vloerlamp kopen? Hier moet je op letten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven