Punch needle ideeën (punchen voor beginners)
punch needle muurhanger ideeën

Punch needle ideeën (punchen voor beginners)

Een tijdje geleden deelde ik één van mijn nieuwste hobby’s: punchen oftewel punch needling. Na een artikel met tips voor beginners over punchen wil ik jullie in dit artikel een aantal punch needle ideeën laten zien die ik zelf maakte.

Dit is mijn tweede projectje en ik ben nog lang geen punch needle expert. Mijn project is dan ook niet perfect, maar wel erg leuk en ontspannend om te maken en ik hoop dat dit jullie inspireert.

Punch needle benodigdheden

Om deze 3 punch needle patronen te kunnen maken heb je eerst een aantal spullen nodig, namelijk:

punch needle patronen gratis

Ik koos voor Chunky wol die ik nog had liggen. Achteraf is dat eigenlijk geen goede keuze, omdat deze wol net wat te dik is om lekker mee te kunnen werken. Dit projectje ging dan ook wat stroever dan de eerste punch needle muurhanger die ik maakte. Werk daarom liever met iets dunnere wol en zorg er natuurlijk voor dat je een punch needle kiest die groot genoeg is voor de wol.

Punch needle werkwijze

Kies eerst een aantal leuke patronen uit waar je mee aan de slag wilt. Als je op Pinterest zoekt op ‘punch needle patronen’ vind je heel veel leuke patronen. Ga dus eerst lekker wat ideeën en voorbeelden bekijken op Pinterest voor je een definitieve keuze maakt. Ik vind de 3 punch patronen die ik uiteindelijk heb gekozen erg leuk, maar er is zoveel meer keuze in leuke ideeën.

Ik koos uiteindelijk voor een soort regenbogen, druppelvormen en een ster. Door voor zwart en wit te kiezen ziet het resultaat er wel wat volwassener uit en kan je het een leuke plek geven in bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of op kantoor. Maar als je iets voor op de kinderkamer maakt dan kan je juist weer voor kleuren als roze of blauw kiezen.

Op de foto’s kan je goed de patronen zien die ik heb gebruikt. Deze kan je heel makkelijk zelf tekenen.

Voor de regenbogen teken je een aantal halve cirkels boven elkaar. Daarnaast teken je weer een aantal halve cirkels boven elkaar en dit doe je een aantal keer, net zo lang tot je ongeveer het patroon zoals bij mij krijgt. Zorg er voor dat de bovenste cirkel steeds de kleur zwart krijgt (of een andere opvallende kleur), zodat duidelijk is waar de ster eindigt.

De druppels teken je naar eigen inzicht in een soort cirkelvorm over de borduurring. Het is leuk om met verschillende formaten druppels te werken en ook om een aantal druppels tegen de rand te tekenen, zodat deze maar gedeeltelijk op je borduurring staan.

De ster komt maar half op je borduurring te staan. Hiervoor teken je ruiten die samen een ster vormen. De buitenlijn van de ster punch je ook in het zwart, zodat duidelijk is waar de stervorm eindigt.

Je kunt zowel aan de voorzijde van de borduurring als aan de achterzijde punchen. De ster heb ik aan de voorzijde gedaan, de andere twee ringen aan de achterkant. De ster ziet er net wat strakker uit dan de andere twee ringen, maar ik moest hierbij wel preciezer werken. Bepaal dan ook van te voren aan welke kant je wilt gaan werken.

punch needle ideeën

Ik koos ervoor om het patroon te tekenen met een stift waarvan de tekening in het water weer oplost. Deze gebruik ik ook voor het borduren. Voor het punchen is het niet perse nodig en kan je ook eventueel een potlood of pen gebruiken, omdat heel de borduurring wordt opgevuld met wol en je de oorspronkelijke tekening niet meer ziet..

Zorg eerst dat de stof strak in de borduurring zit en teken dan het gewenste patroon. Als je tevreden bent kan je een kleur wol uitkiezen, in de punch naald bevestigen en gaan punchen. Ik heb steeds eerst het patroon met zwart gevuld en als ik daarmee klaar was voor wit gekozen. Bekijk ook de uitgebreidere uitleg over punchen.

Dit is een project wat je heel fijn ‘s avonds op de bank kan doen om bij te ontspannen. Ben je op zoek naar een ontspannende DIY dan is dit een perfect project.

Na het punchen kan je aan de achterkant de stof aan elkaar vastrijgen. Dit is de simpelste manier om de stof vast te zetten, maar wel minder netjes. Bij één punch werkje heb ik de stof te kort afgeknipt waardoor het er minder netjes uitziet. Hier heb ik aan de achterkant een stuk rond karton geplakt waar zoveel mogelijk van de stof achter verdwijnt.

Ik vond het erg leuk om deze muurhangers te maken en de punch patronen te bedenken. Voor een volgende keer kies ik wel liever andere wol die net iets minder dik is.

Gaan jullie ook aan de slag met dit project?

Bekijk voor meer inspiratie ook eens hoe je zelf een een kussen kunt maken met punch needle.

Liefs,

Ilse

punchen wall art ideeën

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven