Voegen schoonmaken in de badkamer: 3 handige manieren
voegen badkamer schoonmaken

Voegen schoonmaken in de badkamer: 3 handige manieren

Vieze voegen schoonmaken zonder al te veel moeite? Je kunt voegen in de badkamer op verschillende manieren schoonmaken: van HG, alternatieve schoonmaakmiddelen volgens oma tot een stoomreiniger. Ik deel graag de voor- en nadelen van deze methodes, zodat jij de beste manier van het schoonmaken van voegen kan uitkiezen.

Onze badkamer is niet goed aangelegd, waardoor er standaard water in de douche blijft staan. Wij hebben helaas veel te maken met vuile voegen en het is dan ook noodzakelijk dat we de badkamer grondig poetsen om vieze voegen en schimmel te voorkomen. Alle drie de manieren hebben wij getest en ik deel graag met welke schoonmaakmethode wij de beste ervaringen hebben.

Voegen reinigen met HG

HG voegenreiniger is waarschijnlijk één van de meest bekende schoonmaakmiddelen om donkere en vuile voegen mee te poetsen.

Mijn man zweert bij de HG voegenreiniger en gebruikt deze standaard bij het schoonmaken van de voegen. Je laat het even inwerken, schrobt met een borstel en spoelt het na met water. Deze methode werkt goed en de voegen zien er daarna weer schoon uit. Zitten de voegen vol zwarte schimmel? Dan kan je een grondiger schoonmaakmiddel nodig hebben, hier kom ik later in dit artikel op terug.

Voordeel: makkelijke manier van schoonmaken, zonder hard boenen worden de voegen goed schoon.

Nadeel: HG voegenreiniger is een agressief schoonmaakmiddel en niet goed voor mens en milieu. Daarom gebruik ik zelf liever niet dit schoonmaakmiddel.

Voegen schoonmaken met een stoomreiniger

Zelf maak ik de voegen van de badkamer het liefst grondig schoon met een stoomreiniger. Op een eenvoudige manier verwijder je kalkaanslag en bacteriën en zien de voegen en badkamertegels er weer schoon uit.

Na het opwarmen van de stoomreiniger spuit je de voegen en tegels schoon en zie je het vuil vanzelf verdwijnen. Nog even naspoelen zodat het vuil echt verdwenen is en je badkamer ziet er weer schoon uit.

Zelf gebruik ik de Karcher Easyfix 2, maar er zijn veel meer stoomreinigers om uit te kiezen. Het voordeel van een stoomreiniger is dat je hier nog veel meer in huis op een eenvoudige manier grondig mee kan schoonmaken.

Voordelen stoomreiniger: maakt grondig en goed schoon. Je hoeft zelf geen kracht te zetten bij het schoonmaken en bacteriën en vuil verdwijnen. Ook heb je geen schoonmaakmiddelen nodig, laat staan agressieve middelen die niet goed zijn voor het milieu. Je maakt dus op een duurzame en milieubewuste manier de badkamer schoon.

Nadelen stoomreiniger: de aanschaf van een stoomreiniger is niet goedkoop. Maar je kan hier jaren mee vooruit en veel in huis mee schoonmaken, dus wat mij betreft zeker de moeite waard.

vieze voegen badkamer schoonmaken stoomreiniger

Voegen poetsen met huis- tuin- en keukenmiddelen

Ook kan je de voegen in de badkamer poetsen met verschillende huis- tuin- en keukenmiddelen die onze oma’s vroeger gebruikte. In ons vorige appartement gebruikte ik weleens schoonmaakazijn, verdunt met water. Dit liet ik een tijdje inwerken en daarna maakte ik grondig met een borstel schoon. Alhoewel hierdoor er wel wat vuil van de voegen afkwam, maakt dit helaas toch niet heel grondig schoon.

Naast schoonmaakazijn wordt baking soda, eventueel in combinatie met azijn, ook gebruikt voor het schoonmaken van de badkamer. Ook groene zeep wordt genoemd als manier om de voegen te poetsen. Zelfs cola schijnt te werken bij het verwijderen van het vuil.

Voor een oppervlakkige schoonmaak kan je prima deze schoonmaakmiddelen gebruiken, maar onze eigen ervaring is dat het onvoldoende schoonmaakt voor een schoon resultaat.

Voordelen: goedkope schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de voegen, vaak heb je deze producten toch al in je keukenkastje staan.

Nadelen: niet elk schoonmaakmiddel werkt even goed en het is uittesten of deze producten bij jou wel goed werken.

Schimmel verwijderen

Het vuil wat in de badkamer ontstaat kan uiteindelijk omzetten naar schimmel. Het beste is daarom goed ventileren en na elke douchebeurt de badkamer goed schoon te maken. Toch kan er soms in lastige hoeken en randen waar water blijft staan schimmel ontstaan. Zelf hebben wij hier bijvoorbeeld ook last van op de kitranden in de douche. Maar ook het plafond is een bekende plek waar schimmels ontstaan.

Naast de voegenreiniger van HG gebruikt mijn man ook de HG schimmelreiniger. Alhoewel deze niet de zwarte schimmelplekken verwijderd, zorgt het schoonmaakmiddel er wel voor dat de schimmel gereinigd wordt en de plekken niet verder uitbreiden.

Naast deze schimmelverwijderaar wordt ook de combinatie van 25 ml bleek met 1 liter water genoemd, maar deze hebben wij zelf nog niet geprobeerd.

Om lekkages te voorkomen is het sowieso goed om 1 keer in de 5 jaar de kitranden te vervangen, voor ons een klusje voor aankomend jaar.

Kalkaanslag voorkomen

Vieze vlekken en voegen ontstaan door opdrogend water met vuil en kalkaanslag. Door kalkaanslag te voorkomen zullen de voegen ook minder snel vies worden.

Wij gebruiken sinds kort een apparaat tegen kalkaanslag en de eerste resultaten lijken positief. Alhoewel vieze voegen nooit helemaal tegen te gaan zijn, omdat dit ook door opdrogend vuil zoals shampoo en zeep komt, merken wij toch dat de voegen hierdoor iets minder vies worden.

Tip: bekijk ook eens deze schoonmaakroutine voor de badkamer om de badkamer snel schoon te maken.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om de voegen in de badkamer grondig te reinigen. Welke oplossing je kiest zal o.a. afhangen van je budget en wat je zelf een fijne manier van werken vindt. Zelfs mijn man en ik kiezen allebei voor een andere methode voor het schoonmaken van de voegen.

Succes met het schoonmaken van de badkamer!

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven