De 10 leukste kamerplanten voor in de schaduw of donker huis

De 10 leukste kamerplanten voor in de schaduw of donker huis

Ben jij op zoek naar kamerplanten die in de schaduw overleven? Onze woonkamer is erg donker en bijna alle kamerplanten gaan hier dood. Gelukkig heb ik in de loop der jaren wel een aantal planten ontdekt die goed in de schaduw kunnen staan.

Elke plant heeft namelijk weer een andere lichtbehoefte. Alhoewel er een paar planten zijn die vrijwel overal in huis kunnen staan, hebben de meeste planten specifieke voorkeuren voor de hoeveelheid daglicht. Lees over de lichtbehoefte van kamerplanten als je hier meer over wilt weten.

Ook in het boek staat heel veel informatie over de beste standplaats voor je kamerplanten. Inclusief heel veel inspiratie voor nieuwe kamerplanten in huis, inspiratie genoeg!

Bekijk de leukste kamerplanten voor in de schaduw. Van hangplant tot extra grote plant, er zijn zoveel mooie planten te bestellen die het goed volhouden in de schaduw of in een donkere ruimte. Heb jij een donker huis? Dan zijn deze kamerplanten wat voor jou

10 kamerplanten voor in de schaduw

1. Calathea

Er zijn veel verschillende soorten Calathea’s, zoals de Calathea Insigne. Dit is één van mijn favorieten.

Kenmerkend voor de Calathea is dat ze graag op een donkere plek in huis staan. Hoe minder zonlicht, hoe beter ze het doen.

De Calathea Insigne staat hier regelmatig in één van de donkerste hoeken van onze woonkamer en overleeft al jaren in de schaduw.

Sterker nog, deze kamerplant groeit zelfs een beetje in het donker. Met zijn opvallende blad met rode achterkant maakt deze plant uniek en een opvallende verschijning.

Het leuke aan de Calathea is dat het blad van deze kamerplant beweegt. In de avond gaan de bladeren wat omhoog staan en sluit het blad zichzelf een beetje. Zo ziet de plant er de hele dag door net wat anders uit.

Ook de Calathea Insigne in huis? Bestel deze plant makkelijk online.

Calathea

Verkrijgbaar in diverse kleuren en soorten blad

schaduw plant

2. Philodendron soorten

Ook de Philondendron kent veel verschillende soorten, zoals de Philondendron Imperial Red. Eén van mijn nieuwste aanwinsten in huis is deze Philondendron Imperial Red.

Met zijn opvallende donkergroene blad met rode tinten een mooie aanwinst voor mijn plantencollectie en een perfecte plant om in de schaduw in de woonkamer te plaatsen.

Ook de andere Philondendrons, zoals de Philondendron Xanadu en Philondendron Emerald zijn kamerplanten die je prima wat verder van het raam in de woonkamer kunt zetten.

Philondendron imperial red

3. Sansevieria Laurentii

De Sansevieria Laurentii staat misschien als wat oubollig bekend, maar dat vind ik hartstikke onterecht.

Deze plant staat overal leuk is een echte musthave voor in je interieur. Aangezien deze plant super makkelijk te verzorgen is is dit een echte aanwinst. Het leuke aan de Sansevieria is dat deze op vrijwel elke plek in huis kan staan.

Zon, schaduw, licht of donker: het maakt deze plant niet zo veel uit. De kleur van het blad kan er net iets lichter of donkerder uit komen te zien, maar in principe doet deze plant het overal.

De Sansevieria Laurentii is de bekendste soort, maar er zijn meer soorten Sansevieria’s met verschillende kleuren en soorten blad verkrijgbaar.

sansevieria

4. Gatenplant (Monstera)

De gatenplant is hartstikke populair en dat is niet zo gek, want deze plant overleeft in bijna elke ruimte en is makkelijk te verzorgen.

Met zijn opvallende blad en snelle groei heb je binnen no time een grote kamerplant in huis.

Je kunt beginnen met een klein stekje van de gatenplant, maar de Montera Deliciosa is ook als grote kamerplant te koop.

De Monstera vind bijna elk plekje in de woonkamer prima en kan je daarom prima wat verder van het raam afzetten. In een beetje schaduw doet hij het zelfs beter dan in de volle zon.

monstera

5. Philondendron Scandens

Ik heb al eerder de Philondendron kamerplant genoemd als geschikte kamerplant om op een donkere plek in de woonkamer te zetten.

De Philondendron Scandens wil ik nog apart in dit rijtje noemen, omdat deze kamerplant namelijk een hangplant is.

Ongeacht de omstandigheden blijft deze kamerplant mooi groeien en deze plant is dan ook niet voor niets geschikt voor een donkere ruimte. Deze plant groeit snel en je kunt hier ook makkelijk meerdere stekjes van maken.

philondendron

6. Sansevieria Moonshine

Ik vertelde al eerder dat de Sansevieria in meerdere soorten verkrijgbaar is. De Sansevieria Moonshine wil ik hier nog apart noemen, met zijn bijzondere blad een mooie aanwinst voor in de woonkamer.

Ook deze Sansevieria doet het goed op elke plek in huis. Het is wel belangrijk dat je deze plant niet teveel water geeft, want dat vind hij niet zo leuk. Hoe minder wat je deze plant geeft, hoe beter het is. Deze plant mag namelijk best tussendoor droog staan.

Met een vochtmeter kan je goed controleren of je de Sansevieria niet teveel water geeft.

sansevieria moonlight

7. Aglaonema

De Agleonema is verkrijgbaar in verschillende soorten, waarvan de Diamond Bay en Silver Bay de bekendste soorten zijn.

De Aglaonema heeft mooi lichtgroene getekende bladeren en brengt zo het lentegevoel in huis. Deze plant groeit in de tropen onder hoge bomen en dat is de reden dat deze kamerplant prima kan overleven in de schaduw en weinig licht nodig heeft.

Deze plant wordt niet zo hoog en heeft maar 1 keer in de 2 weken water nodig en is daarmee een makkelijke kamerplant voor in huis.

8. Kentia kamerpalm

Wil je graag een grote kamerplant voor in de schaduw? Dan is de Kentia kamerpalm een echte aanrader. Deze grote kamerplant gaat lekker de hoogte in en is daarmee een echte eyecatcher voor de ruimte.

Alhoewel de Kentia palm ook prima op een plek kan staan met half zon / half schaduw, doet deze grote kamerplant het ook goed op een iets donkere plek in de woonkamer.

Kentia Palm

Inclusief pot

Verwar de Kentia trouwens niet met de Goudpalm. Deze plant heeft over het algemeen meer bladeren en staat bij voorkeur wel in het licht.

Bij ons heeft deze kamerplant in de slaapkamer gestaan, maar hij kan ook prima in de woonkamer.

kentia palm grote kamerplant hoger dan 100 cm

Dracaena – Drakenbloedboom

De Dracaena, of drakenbloedboom, is verkrijgbaar in verschillende soorten met elk net weer een ander blad. Eén van de eerste planten die wij kochten voor ons huis en nog steeds leeft is een Dracaena.

Ietwat gehavend door fouten bij de verzorging, maar in tegenstelling tot andere planten doet hij het nog steeds. Niet voor niks is dit een grote sterke kamerplant. Ik weet niet meer precies welke variant dit was, maar volgens mij is dit de Dracaena Janet.

En in de studeerkamer staat inmiddels een andere Dracaena te bloeien en deze groeit echt als kool!

Je geeft de Dracaena liever niet teveel water, in de zomer is 1 keer in de 1 a 2 weken een beetje water voldoende.

De Dracaena is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en met één of meerdere vertakkingen. Elk soort Dracaena heeft weer een ander soort blad en dat maakt dit een veelzijdige plant voor op veel verschillende plekken in huis.

Dracaena

In verschillende soorten

10. Zamioculcas (zz-plant)

De Zamioculcus is een ontzettend makkelijke plant die liever niet op een te zonnige plek staat. Schaduw vindt deze plant helemaal niet erg en daarom is deze plant heel geschikt als schaduwplant.

Deze plant is ook ideaal als je geen groene vingers hebt, want je hebt er nauwelijks omkijken naar. De plant heeft ook nauwelijks water nodig. Als je net begint met kamerplanten in huis en een makkelijke kamerplant voor een donkere plek zoekt dan is de Zamioculcas een heel geschikte plant.

Zoals je ziet zijn er gelukkig meer dan genoeg leuke kamerplanten voor in de schaduw te koop. Het hoeft dus helemaal geen probleem te zijn als je woonkamer wat donkerder is en je planten hierdoor minder licht krijgen.

Heb jij voldoende licht in de woonkamer? Dan zijn deze planten ook geschikt.

Toch kan het lastig zijn om planten in leven te houden, bijvoorbeeld omdat ze te veel of te weinig water krijgen. Deze oplossing kan je hier dan bij helpen en zorgen ervoor dat je planten precies genoeg water krijgen.

Zoals de oplettende lezer misschien wel ziet heb ik zelf ook geen groene vingers en zijn er wat planten her en der gehavend. Dat is niet altijd erg, als je op tijd je fouten hersteld kan de kamerplant daarna weer prima verder groeien.

Het is altijd goed om op de verzorgingstips van planten te letten en je goed voor te bereiden welke planten geschikt zijn voor welke plek.

Zo laat ik mij in het tuincentrum (Intratuin) wel eens verleiden met nieuwe planten die achteraf gezien juist veel daglicht nodig hebben. Het is dan ook niet zo gek dat deze planten na een half jaar of jaar niet meer leven.

Tegenwoordig probeer ik beter op te letten welke planten voor welke plek geschikt zijn. Ook gebruik ik in de winter een groeilamp om planten die wel wat extra licht kunnen gebruiken bij te lichten. Uiteindelijk heeft elke plant namelijk vroeg of laat licht nodig.

Het is dus niet de vraag hoe lang planten zonder licht kunnen, maar de ene plant overleeft wel langer in een donkere ruimte dan de andere plant.

Succes met het uitkiezen van een geschikte kamerplant voor in de schaduw!

Liefs,

Ilse

Verkrijgbaar in diverse kleuren en soorten blad

Verschillende afmetingen

In verschillende soorten

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “De 10 leukste kamerplanten voor in de schaduw of donker huis”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven