De 10 leukste kamerplanten voor in de schaduw of donker huis
kamerplanten donkere woonkamer of schaduw

De 10 leukste kamerplanten voor in de schaduw of donker huis

Ben jij op zoek naar kamerplanten die in de schaduw overleven? Onze woonkamer is erg donker en bijna alle kamerplanten gaan hier dood. Gelukkig heb ik in de loop der jaren wel een aantal planten ontdekt die goed in de schaduw kunnen staan.

Bekijk de leukste kamerplanten voor in de schaduw. Van hangplant tot extra grote plant, er zijn zoveel mooie planten te bestellen die het goed volhouden in de schaduw of in een donkere ruimte. Heb jij een donker huis? Dan zijn deze kamerplanten wat voor jou

10 kamerplanten voor in de schaduw

Calathea Insigne – Pauwenplant

De Calathea Insigne staat hier regelmatig in één van de donkerste hoeken van onze woonkamer en overleeft al jaren in de schaduw.

Sterker nog, deze kamerplant groeit zelfs een beetje in het donker. Met zijn opvallende blad met rode achterkant maakt deze plant uniek en een opvallende verschijning. Ook de Calathea Insigne in huis? Bestel deze plant makkelijk online.

schaduw plant

Philodendron Imperial Red

Eén van mijn nieuwste aanwinsten in huis is de Philondendron Imperial Red.

Met zijn opvallende donkergroene blad met rode tinten een mooie aanwinst voor mijn plantencollectie en een perfecte plant om in de schaduw in de woonkamer te plaatsen.

Bekijk de Philondendron Imperial Red online voor meer informatie.

Philondendron imperial red

Sansevieria Laurentii

De Sansevieria Laurentii staat misschien als wat oubollig bekend, maar dat vind ik hartstikke onterecht.

Deze plant staat overal leuk is een echte musthave voor in je interieur. Aangezien deze plant super makkelijk te verzorgen is is dit een echte aanwinst.

Bestel deze goedkope kamerplant voor slechts 11,50 online.

sansevieria

Gatenplant (Monstera)

De gatenplant is hartstikke populair en dat is niet zo gek, want deze plant overleeft in bijna elke ruimte en is makkelijk te verzorgen.

Met zijn opvallende blad en snelle groei heb je binnen no time een grote kamerplant in huis.

Je vindt de Monstera online, bijvoorbeeld deze Gatenplant met een potmaat van 21 centimeter voor maar 19,95.

monstera

Philondendron Scandens

De Philondendron Scandens is mijn favoriete kamerplant.

Ongeacht de omstandigheden blijft deze kamerplant mooi groeien en deze plant is dan ook niet voor niets geschikt voor een donkere ruimte. Deze plant groeit snel en je kunt hier ook makkelijk meerdere stekjes van maken.

Koop de Philondendron Scandens bij Plantje.nl.

philondendron

Sansevieria Moonshine

De Sanevieria is één van de makkelijkste planten om te verzorgen en gelukkig is deze plant in meerdere varianten te koop.

Ik bestelde onlangs de Sansevieria Moonshine, met zijn bijzondere blad een mooie aanwinst voor in de woonkamer.

Bestel ook jouw Sansevieria Moonshine online.

sansevieria moonlight

Aglaonema diamond bay

De Aglaonema Diamond Bay heeft mooi lichtgroene getekende bladeren en brengt zo het lentegevoel in huis.

Niet voor niets vind je deze interieurplant in veel interieurs terug. Ook deze plant kan prima overleven in de schaduw en heeft weinig licht nodig.

Je kunt de Aglaonema diamond Bay online bestellen.

aglaonema diamond bay

Calathea Orbifolia

De Calathea komt ook in verschillende soorten en ook deze Calathea orbifolia is een perfecte kamerplant voor in de schaduw.

Dit leuke kamerplantje staat mooi en is goed te combineren met andere planten. Online kan je deze Calathea bestellen met een potmaat van 21 centimeter.

Kentia kamerpalm

Wil je graag een grote kamerplant voor in de schaduw? Dan is de Kentia kamerpalm een echte aanrader. Deze grote kamerplant gaat lekker de hoogte in en is daarmee een echte eyecatcher voor de ruimte. Bekijk hier meer informatie over de Kentia kamerpalm.

Verwar de Kentia trouwens niet met de Goudpalm. Deze plant heeft over het algemeen meer bladeren en staat bij voorkeur wel in het licht.

Bij ons heeft deze kamerplant in de slaapkamer gestaan, maar hij kan ook prima in de woonkamer.

kentia palm grote kamerplant hoger dan 100 cm

Dracaena – Drakenbloedboom

De Dracaena, of drakenbloedboom, is verkrijgbaar in verschillende soorten met elk net weer een ander blad. Eén van de eerste planten die wij kochten voor ons huis en nog steeds leeft is een Dracaena.

Ietwat gehavend door fouten bij de verzorging, maar in tegenstelling tot andere planten doet hij het nog steeds. Niet voor niks is dit een grote sterke kamerplant. Ik weet niet meer precies welke variant dit was, maar volgens mij is dit de Dracaena Janet.

En in de studeerkamer staat inmiddels een andere Dracaena te bloeien en deze groeit echt als kool! De grotere variant van de Dracaena Marginata kan je hier online bestellen.

Zoals je ziet zijn er gelukkig meer dan genoeg leuke kamerplanten voor in de schaduw te koop. Het hoeft dus helemaal geen probleem te zijn als je woonkamer wat donkerder is en je planten hierdoor minder licht krijgen.

Toch kan het lastig zijn om planten in leven te houden, bijvoorbeeld omdat ze te veel of te weinig water krijgen. Deze oplossing kan je hier dan bij helpen en zorgen ervoor dat je planten precies genoeg water krijgen.

Zoals de oplettende lezer misschien wel ziet heb ik zelf ook geen groene vingers en zijn er wat planten her en der gehavend. Dat is niet altijd erg, als je op tijd je fouten hersteld kan de kamerplant daarna weer prima verder groeien.

Het is altijd goed om op de verzorgingstips van planten te letten en je goed voor te bereiden welke planten geschikt zijn voor welke plek.

Zo laat ik mij in het tuincentrum (Intratuin) wel eens verleiden met nieuwe planten die achteraf gezien juist veel daglicht nodig hebben. Het is dan ook niet zo gek dat deze planten na een half jaar of jaar niet meer leven.

Tegenwoordig probeer ik beter op te letten welke planten voor welke plek geschikt zijn. Ook gebruik ik in de winter een groeilamp om planten die wel wat extra licht kunnen gebruiken bij te lichten. Uiteindelijk heeft elke plant namelijk vroeg of laat licht nodig.

Het is dus niet de vraag hoelang planten zonder licht kunnen, maar de ene plant overleeft wel langer in een donkere ruimte dan de andere plant.

Succes met het uitkiezen van een geschikte kamerplant voor in de schaduw!

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos, Wehkamp of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

2 gedachten over “De 10 leukste kamerplanten voor in de schaduw of donker huis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Winkelwagen
Scroll naar top

Meld je aan voor het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Door je aan te melden voor het gratis e-book schrijf je je ook automatisch in voor de wekelijkse inspiratiemail.

Je kunt je hiervoor altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

Meld je aan voor het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Door je aan te melden voor het gratis e-book schrijf je je ook automatisch in voor de wekelijkse inspiratiemail.

Je kunt je hiervoor altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

ronde haard woonkamer