DIY: zelf soja geurkaarsen in glas maken (stap voor stap uitleg)
diy geurkaars soja maken

DIY: zelf soja geurkaarsen in glas maken

Ben jij van plan om zelf soja geurkaarsen te maken? Ik ging je voor en wat is dit leuk en simpel om te doen! Bekijk de uitleg in dit artikel hoe je ook zelf sojakaarsen maakt.

Ik koos voor decoratieve kaarsen in glas, maar je kunt natuurlijk helemaal zelf verzinnen hoe je kaarsen eruit komen te zien. Voor het eerst heb ik soy was gebruikt voor het maken van kaarsen. Sojakaarsen zijn biologisch afbreekbaar, je hebt minder last van roetvorming en branden langer dan paraffinekaarsen en zijn daarmee een duurzaam alternatief.

Mijn favoriete geurkaarsen zijn wel gemaakt van paraffine, dus erg leuk om een keer wat anders te proberen. Vroeger als klein meisje had ik ook al een DIY kaarsenpakket en heb ik heel wat kleurrijke kaarsen gemaakt. Het is dan ook helemaal niet ingewikkeld om zelf te maken.

Je kunt zelf kiezen wat voor soja geurkaarsen je maakt en deze aanpassen op de seizoenen. Ik koos zelf voor een winterse variant, maar je kunt ook voor kruiden uit het voorjaar, zomer of de herfst kiezen.

Zelf soja geurkaarsen maken uitleg

Benodigdheden

  • Sojawax
  • Lege glazen (ik hergebruikte het glas van mijn favoriete geurkaarsen)
  • Kaarslont
  • Etherische olie (bijvoorbeeld kaneel in de winter of lavendel voor ontspanning)
  • Pannen om de wax au bain marie te kunnen smelten
  • Weegschaal
  • Lange sateprikker
  • Optioneel: decoratie voor de geurkaars. Ik gebruikte kaneelstokjes, rozemarijn, laurierblaadjes, steranijs en kardemom.
diy sojakaars met geur zelf maken uitleg

Werkwijze

Zorg dat het lege glas goed schoon is. Zitten er nog restjes kaarsvet in? Met een mesje en (kokend) warm water kan je deze losweken. Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt.

Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.

Zet het kaarslont in het lege en schone glas in het midden en zet deze vast met behulp van een lange sateprikker. Ik heb er een knoop omheen gedraaid, maar je kan deze ook met bijvoorbeeld een wasknijper vastzetten.

Optioneel: Plaats wat decoratie in het glas. Dit kan je naar eigen inzicht aanbrengen, maar probeer wel zoveel mogelijk afstand van het kaarslont te houden en het zoveel mogelijk aan de randen toe te voegen. Let op: als je de decoratie te dicht langs het lont plaats kan dit vlam vatten. Het plaatsen van decoratie is dan ook op eigen risico en niet noodzakelijk voor de geurkaars.

Bij mijn eerste kaars heb ik ook decoratie te dicht langs het lont geplaatst waardoor het vlam vatte. Dit zou ik bij een volgende keer anders doen.

Vervolgens kan je de soja was au bain marie gaan smelten. Dit houdt in dat je de was niet direct op het vuur smelt. Plaats eerst een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Daarna kan je een au bain marie kom of een kleiner pannetje in deze pan plaatsen waarin je de soja was smelt.

Als de soja wax gesmolten is laat je het iets afkoelen voor je de etherische olie erbij druppelt. In de uitleg van Christmaholic hoe je zelf kerstgeurkaarsen maakt staat heel goed uitgelegd hoeveel druppels etherische olie je nodig hebt bij je geurkaars.

Hierna kan je de sojawas voorzichtig in het glas schenken. Ik heb eerst bakpapier onder het glas gelegd. Als ik per ongeluk iets knoei komt het zo op het bakpapier en niet op de tafel of het aanrecht.

Als alle sojawas in het glas zit kan je eventueel bovenin nog wat extra decoratie aan de randen toevoegen. En daarna is het een kwestie van 8 uur geduld en laten uitharden voor je zelfgemaakte soja geurkaars klaar is. Nog even het lont afknippen en klaar is je soja kaars!

Zorg er altijd voor dat je een kaars nooit onbeheerd achterlaat.

sojakaars kaneel in glas maken instructie

Deze kaars is ook leuk om kado te geven, bijvoorbeeld bij een verjaardag of voor moederdag. Maak het nog persoonlijker met een mooi label eromheen en je hebt een uniek en bijzonder cadeau.

Ga jij ook aan de slag met deze DIY? En heb je nog meer lege glazen over? Maak dan bijvoorbeeld een mooi gekleurd waxinelichthouder.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven