Tuinieren in maart: deze klusjes moet je nu oppakken
tuinkalender maart

Tuinieren in maart: deze klusjes moet je nu oppakken

Het voorjaar komt er aan! Langzaam komt de tuin ook weer in bloei en dat maakt dat in maart er heel wat klusjes in de tuin moeten gebeuren. Ben jij benieuwd wat er in maart in de tuin moet gebeuren? Ik heb de belangrijkste punten op een rij gezet.

Hoeveel er in de tuin of op je balkon moet gebeuren hangt er vanaf hoe jouw tuin eruit ziet. Heb je een groot gazon? Of juist veel planten? Lees verder om te kijken welke klussen er op de tuinkalender voor maart staan.

Onze tuin lag er eind februari zoals je op de foto’s ziet nogal verwaarloosd bij. Wij zijn zelf eerst begonnen met het snoeien van een aantal bomen en planten die voor 1 maart moeten (zie het onderdeel snoeien) en het opruimen van losliggend blad en dode planten. Hierna zag de tuin er al een stuk beter uit.

Tuinieren in maart

Snoeien

Veel tuinplanten mogen in maart gesnoeid worden. Denk bijvoorbeeld aan de klimop, lavendel of rozen. Door deze planten terug te snoeien zullen ze later in het seizoen juist extra mooi bloeien. Ook voorkom je zo wildgroei en breng je de planten weer mooi in model.

Maar let op, sommige tuinplanten moet je al eerder – uiterlijk voor 1 maart – snoeien, zoals de hortensia of appelboom. Na 1 maart krijgen deze planten en bomen al knoppen en ben je te laat met snoeien.

Het is aan te raden om per plant te noteren wanneer deze gesnoeid moet worden, zodat je volgend jaar precies weet wat je wanneer moet snoeien. Via Google kan je over elke plant wel terugvinden wanneer deze precies gesnoeid moet worden.

Zorg voor een goed scherpe snoeischaar (wij gebruiken deze snoeischaar) en gebruik voor de takken in bomen een takkenschaar, zoals deze van Gardena.

Tuinbemesting

In het voorjaar hebben ook de planten in de tuin wat extra verzorging nodig. Het is belangrijk planten en bomen tijdig bij te mesten, zodat ze het voorjaar goed kunnen groeien.

Planten verzorgen

tuinieren wat te doen in maart

In maart kan je ook nieuwe planten gaan plaatsen. Kijk eerst kritisch naar je tuin en verwijder planten die het niet meer goed doen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe planten.

  • Let bij het uitkiezen van planten voor de border op de juiste standplaats. Varieer in hoogte, vorm en bloeitijd zodat je een veelzijdige border krijgt.
  • Is de vorst voorbij? Dan kan je planten gaan vermeerderen of uitdunnen, zodat er weer voldoende plek is voor de tuinplanten.
  • Nu het weer wat warmer wordt zal je de planten af en toe weer water moeten geven. Hou vooral bij de planten in potten in de gaten of deze voldoende water hebben. Tip: plaats een regenton in de tuin en geef je planten vanaf nu regenwater.
  • Verwijder onkruid en hou dit vanaf nu weer goed bij.
  • Verwijder losliggende bladeren en ander groen, zodat de tuin er weer netjes uitziet.

Overige tips om te tuinieren in maart

  • Controleer de regenton. Is deze goed aangesloten? Zijn er geen verstoppingen?
  • Heb je groene aanslag op de tegels? Zorg er voor dat je deze op een milieuvriendelijke manier verwijderd en gebruik vooral geen azijn, aangezien dit slecht is voor je planten en dieren.
  • Zet de houten tuinmeubels alvast in de olie, zo zijn ze goed beschermd voor de rest van het seizoen.
  • Hou goed in de gaten of er geen slakken in de tuin komen. Deze tips helpen tegen slakken in de tuin.

Met welke klus ga jij als eerste beginnen in de tuin?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Winkelwagen
Scroll naar boven

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

ronde haard woonkamer