Overkapping dichtmaken: van windschermen tot glas
overkapping in kleine tuin

Overkapping dichtmaken: van windschermen tot glas

Veel tuinen hebben tegenwoordig een overkapping. Van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar een heerlijke plek om te vertoeven, zeker als het windstil is. Wil jij ook extra genieten van je overkapping? Er zijn diverse opties op om je overkapping winddicht te maken.

Wij hebben trouwens er (nog) niet voor gekozen om onze overkapping winddicht te maken. Deels omdat ons stadstuintje niet zo groot is en we daardoor toch al best beschut zitten. Maar ook omdat onze overkapping aan 3 zijden dichtgemaakt zou moeten worden en dat dit niet zo praktisch is, zeker niet met een glazen wand, omdat dan ook de doorlooproute in onze tuin geblokkeerd wordt.

Toch zijn er wel een aantal opties om de overkapping dicht te maken die het overwegen waard zijn. Van windschermen tot glas, dit zijn de verschillende opties om de overkapping dicht te maken.

Overkapping dichtmaken met windschermen

Je kunt natuurlijk de overkapping dichtmaken met een simpel zeil, maar dit ziet er niet zo mooi uit en is vooral een goedkope en praktische oplossing. Als je de overkapping op een simpele manier wilt dichtmaken dan is een (oprolbaar) windscherm een veel mooier alternatief.

Een oprolbaar en uitschuifbaar windscherm is op maat te bestellen en zorgt ervoor dat je weinig last hebt van wind, regen of zon en daarnaast de nodige privacy hebt.

Een windscherm is een stuk flexibeler dan glazen wanden en kan ook heel het jaar, bijvoorbeeld ook bij vorst, buiten blijven. Een windscherm houdt de kou niet tegen en de warmte niet vast, dus het is minder geschikt om heel het jaar warm bij te zitten. Bekijk ook meer informatie over windschermen.

Overkapping dichtmaken met glas

Wil je heel het jaar behaaglijk kunnen zitten onder de overkapping? Dan zou je de overkapping dicht kunnen maken met glas. Hierdoor creëer je een soort van serre. Dakzij het glas heb je nog voldoende lichtinval, dit in tegenstelling tot de windschermen waarbij toch wat daglicht wordt tegengehouden.

Achter glas zit je windstil en regen wordt tegengehouden. Het glas houdt een stuk beter de warmte vast dan een windscherm, dus met een warmtebron kan je zelfs in de winter heerlijk achter het glas zitten. Wel zal de zon niet worden tegengehouden door het glas.

Glazen wanden kunnen daarnaast maar gedeeltelijk open. Hierdoor zal het hele jaar, ook in de zomer, een deel van de overkapping worden afgesloten door glaswanden. Heb jij een grote overkapping dan hoeft dit niet erg te zijn, maar zeker bij een kleine overkapping zoals bij ons is dit toch minder handig.

Voor onze tuin zijn beide opties niet heel praktisch en dankzij de beschutte ligging gelukkig ook niet nodig. Toch zou ik in het vroege voorjaar of late najaar wel iets vaker van de tuin willen genieten, maar daarvoor is het meestal te fris.

Een beetje bijwarmen met een elektrische heater is dan een optie, maar wist je dat er tegenwoordig zelfs verwarmde kussens te koop zijn? Dit lijkt mij pas echt luxe, maar tot die tijd voldoet de warme trui en een dik plaid prima om vroeg in het voorjaar van de tuin te kunnen genieten. En door de overkapping sfeervol in te richten genieten wij extra van de tuin.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven