3 klussen aan je huis waar je misschien niet direct aan denkt
levensloopbestendig huis

3 klussen aan je huis waar je misschien niet direct aan denkt

Uitgeklust aan je huis ben je waarschijnlijk nooit. Of je nou een klushuis hebt of een nieuwbouwwoning, er is altijd wel wat te doen. Sommige mensen zijn gek op verbouwen en (bijna) dagelijks bezig en een ander doet het liefst zo min mogelijk.

Feit is dat een huis vroeg of laat onderhoud nodig heeft. Zo moeten de kozijnen van het huis aan de buitenzijde bijvoorbeeld elke 5 tot 7 jaar opnieuw geverfd worden. Aan andere klusjes denk je misschien minder snel, maar toch is het belangrijk dat deze ook zo nu en dan gebeuren. Ik heb 3 van die klussen waar je misschien niet direct aan denkt, maar die wel regelmatig moeten gebeuren, op een rij gezet.

Gevel reinigen

Wist je dat het belangrijk is om regelmatig de gevel te reinigen? Je kunt de gevel laten reinigen of ervoor kiezen om dit zelf te doen.

Het is belangrijk om je gevel regelmatig te reinigen, want dit verlengt de levensduur van de gevel en zorgt weer voor een frisse uitstraling. Zure regen, wind en uitlaatgassen kunnen bijvoorbeeld de gevel aantasten. Door regelmatig de gevel te reinigen voorkom je schade en slijtage en zijn de muren weer goed beschermd tegen vocht.

Het is afhankelijk van het type gevel en het soort vervuiling hoe vaak, en op welke wijze, deze gereinigd moet worden. Bij lichte vervuiling als mos of algen is het reinigen relatief eenvoudig en kan je overwegen dit zelf te doen. Zwaardere vervuiling als graffiti en roet is een stuk lastiger en kan je het beste aan de expert overlaten.

Dakgoot schoonmaken

Ook is het belangrijk regelmatig de dakgoot schoon te maken. Doe je dit niet dan heb je kans dat het regenwater niet goed kan weglopen en kan de goot overstromen of in het ergste geval zelfs een lekkage veroorzaken.

Het beste kan je de dakgoot elk jaar schoonmaken. Op plekken waar veel bomen staan is het soms zelfs beter dit elke 6 maanden te doen. Je kunt de dakgoot het beste aan het einde van de herfst of aan het begin van de lente schoonmaken.

Liever niet zelf het dak op? Ook deze klus kan je door een professional laten uitvoeren.

Mechanische ventilatie schoonmaken

De mechanische ventilatie is ook een onderdeel in huis wat regelmatig schoongemaakt moet worden. Door de mechanische ventilatie regelmatig te reinigen blijft de luchtkwaliteit en luchtverversing in huis goed. Ook verleng je hiermee de levensduur van de mechanische ventilatie en zorgt dit ervoor dat het apparaat minder geluid maakt en minder energie verbruikt.

Over het algemeen geldt dat de mechanische ventilatie 1 keer per jaar schoongemaakt moet worden en ongeveer 1 keer in de zeven jaar een complete reiniging inclusief het kanaal nodig heeft. Als de mechanische ventilatie voorzien is van filters moeten deze ook regelmatig vervangen worden.

Ruikt het muf in huis of is de luchtvochtigheid in huis hoog? Dit kan een teken zijn dat de mechanische ventilatie weer schoongemaakt moet worden.

Wij hebben zelf een onderhoudscontract van de cv-ketel waarbij ook de reiniging van de mechanische ventilatie is meegenomen. Dit is ideaal, want zo hebben wij er zelf geen omkijken naar en hoeven wij er niet aan te denken.

Denk jij eraan deze 3 klussen regelmatig op te pakken?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven