Review: voordelen van een aroma diffuser (werkt het echt?)
aroma diffuser review voordelen ervaringen

Review: voordelen van een aroma diffuser (werkt het echt?)

Ben jij benieuwd naar de voordelen van een aroma diffuser? Werkt het echt tegen stress en vieze geurtjes? En welke aroma diffuser kan je nou het beste kiezen en waar koop je deze?

Een aantal jaar geleden kocht ik een bamboe diffuser en ik deel graag mijn ervaringen op deze blog. Inmiddels ben ik fan van een aroma diffuser en heb ik er 3 in huis, 1 in de slaapkamer en mijn man en ik hebben er allebei 1 op de werkplek. Op het verlanglijstje staat nog een diffuser voor in de woonkamer.

Graag deel in mijn ervaringen in deze review. Ik vertel je waar je op kan letten bij het kopen van een geurdiffuser, of een geurdiffuser echt werkt en wat de belangrijkste voordelen zijn.

Aroma diffuser kopen

Er zijn veel verschillende aroma diffusers te koop. Bijvoorbeeld met hout look, in het zwart of wit of juist een mooie design aroma diffuser. Ook kan je kiezen voor een draadloze en/of oplaadbare aroma diffuser.

Bij het uitkiezen van de aroma diffuser let je dus vooral op de uitstraling, materiaal en of er wel of niet een stopcontact in de buurt is.

Ook kan je kijken hoe lang de water diffuser mee gaat, naar de capaciteit van de vernevelaar en of er ook LED verlichting op de aroma diffuser zit. Ook kan je op extra functies letten, zo zijn er zelfs geurverspreiders met nachtlampje. En zelf heb ik bijvoorbeeld recent een diffuser gekocht met Himalaya zoutsteen voor in de slaapkamer. Deze aroma diffuser is o.a. te koop bij de Action.

Dit zijn de aroma diffusers die ik heb:

aroma diffuser review voordelen ervaringen bamboe hout

Online en offline zijn bij veel verschillende winkels aroma diffusers en Geurwolkjes te koop, bekijk bijvoorbeeld de aroma diffusers op de website van:

Hoe werkt een geurdiffuser?

Een geurvernevelaar is heel makkelijk in gebruik.

Je voegt er eerst water aan toe. Afhankelijk van de capaciteit van de vernevelaar kan dit bijvoorbeeld 100 ml zijn of 500 ml. Per vernevelaar is dit aangegeven.

Daarna voeg je er een aantal druppels etherische olie aan toe. Dit zijn een aantal van mijn favoriete oliën:

Daarna kan je de vernevelaar aanzetten en zorgt deze voor een goede verspreiding van de aroma door de kamer. Afhankelijk van de capaciteit van de waterdispenser kan een diffusier wel 6 uur of langer werken. Hij schakelt automatisch uit als al het water verdampt is.

Je kunt de vernevelaar natuurlijk ook tussentijds zelfs uitschakelen. Let goed op waar de aan en uitknop zit. Bij mijn bamboe vernevelaar zit de schakelaar aan de onderkant van de diffuser en dit is minder handig, maar na een paar keer proberen went dit vanzelf.

De vernevelaars die ik heb zijn relatief stil, hij maakt een zacht, kabbelend geluid wat nog eens extra ontspannend werkt.

Voordelen van een aroma diffuser: werkt het echt?

Online zie je veel influencers enthousiast over de aroma diffuser, met name de Geurwolkje. Wat goed is om te weten is dat deze influencers veelal de Geurwolkje gekregen hebben of zelfs betaald krijgen om deze te promoten.

Nu ben ik echt niet tegen de promotie van producten door influencers (dit doe ik zelf ook regelmatig), maar ik zet wel mijn vraagtekens bij de werking van producten die zo massaal gepromoot (moeten) worden. Zeker ook na het lezen van Sabine’s review over Geurwolkje die niet alleen maar positief was. Ik was dan ook sceptisch of een aroma diffuser echt zou werken. Toch ben ik ook uiteindelijk ‘geinfluenced’ en heb ik een aroma diffuser gekocht.

Inmiddels heb ik 3 geurdiffusers in huis, waarvan één ook gekregen van Geurwolkje en de anderen gekocht.

Alhoewel de diffuser van Geurwolkje niet perse mijn favoriet is (bij deze is het nadeel dat de grond eromheen soms ook vochtig wordt en de pootjes zijn heel instabiel), zijn de blends van Geurwolkje wel heerlijk en een echte aanrader. Blends zijn verschillende etherische olieën door elkaar heen.

Daarnaast gebruik ik ook veel pure olieën en daarvoor koop ik gewoon andere merken, die vind ik net zo lekker. Waar je op kunt letten is dat de aromatherapie olie echt uit 100 % natuurlijke ingrediënten bestaat.

Maar wat doet een aroma diffuser nu eigenlijk? En werkt het echt?

Daarom zet ik een aantal van de genoemde voordelen van een aroma diffuser op een rij en mijn ervaring of dit echt werkt of niet.

Een aroma diffuser gaat vieze luchtjes tegen

Eén van de belangrijkste voordelen die genoemd worden is dat een aroma diffuser vieze luchtjes tegengaat. Persoonlijk vind ik het gebruik van de aroma diffuser echt tegenvallen in de strijd tegen nare luchtjes. Ik gebruik al jaren een Lamper Berge tegen vieze luchtjes waar ik echt super enthousiast over ben.

In vergelijking met de Lampe Berger vind ik de geur van de aroma diffuser veel milder en minder lekker en werkt het nauwelijks tegen vieze luchtjes. Als je een aroma diffuser puur tegen vieze luchtjes wilt gebruiken kan je dus veel beter voor de Lampe Berger en één van mijn favoriete geuren gaan.

Dat wil niet zeggen dat de geur van de aroma diffuser niet lekker is en de geur van een aroma diffuser is echt heerlijk op de achtergrond. Maar hij is echter minder sterk dan de Lampe Berger wat echt een huisparfum is. Daarentegen is de geur van de aroma diffuser wel ontspannend.

Een aroma diffuser werkt rustgevend

Dit klopt. Door 5 a 10 druppeltjes olie toe te voegen van een ontspannende geur merk ik dat ik meer ontspan en dat het een kalmerende werking heeft.

Inmiddels heb ik nog veel meer geuren uitgeprobeerd, maar lavendel is zeker weten één van mijn favoriete geuren.

Een aroma diffuser is natuurlijk alleen ontspannend als je voor een etherische olie met ontspannende werking kiest. Elke olie heeft zijn eigen werking, dus let hier goed op bij het uitkiezen van oliën voor de aroma diffuser.

Je kunt bijvoorbeeld een aroma diffuser gebruiken als ondersteuning bij het mediteren. Ik heb er bijvoorbeeld eentje in mijn meditatiehoekje in huis staan.

Zelf gebruik ik bijvoorbeeld ook een aantal etherische oliën die mij juist helpen beter te focussen tijdens het werken.

Een aroma diffuser is goed voor de luchtvochtigheid

Door de aroma diffuser regelmatig aan te zetten verbeter je de luchtvochtigheid in huis. Klachten als een droge huid en hoofdpijn kunnen hierdoor verminderen. Ook is een goede luchtvochtigheid belangrijk voor de conditie van je kamerplanten.

Zelf heb ik het idee dat de luchtvochtigheid in huis is verbeterd sinds we regelmatig de aroma diffuser gebruiken.

Een aroma diffuser is goed voor immuunsysteem

Een aroma diffuser in combinatie met bepaalde etherische oliën schijnt goed te zijn voor je immuunsysteem. Zo helpt een geur als Eucalyptus tegen verkoudheid en zijn er ook geuren die bacteriën dodend schijnen te werken. Dit is natuurlijk moeilijk vanuit huis te testen, dus of dit echt helpt kan ik niet inschatten.

Elk etherische olie heeft weer een andere helende werking en dit is iets waar ik zelf sterk in geloof. Of dit voordeel echt waar is kan ik zo niet bewijzen, maar puur op gevoel geloof ik hier persoonlijk wel in.

Zorg er wel altijd voor dat je bij het gebruik van een aroma diffuser goed ventileert. Te lang en te veel gebruik van de aroma diffuser kan zelfs averechts werken en zorgen voor hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Ook als je teveel druppels olie toevoegt aan het water kan je hier sterk op reageren en klachten krijgen.

Begin dus altijd met een paar druppels olie bij het water en kijk goed hoe je hier op reageert. Het kan dat sommige geuren niets voor je doen of juist averechts werken, dus probeer vooral ook verschillende geuren uit.

Etherische oliën worden in de aroma diffuser verdunt en als geur door de ruimte verspreid. In principe is dit niet gevaarlijk. Oliën direct op de huid kunnen namelijk in sommige situaties wel gevaarlijk zijn en zelfs giftig zijn bij kinderen en honden en katten.

Toch is het bij gebruik van aroma diffuser met oliën ook belangrijk om je kinderen en huisdieren goed in de gaten te houden, ondanks dat er geen direct contact met de huid is. De meeste oliën kunnen in de aroma vernevelaar gelukkig geen kwaad en er zijn maar enkele situaties bekend waarbij er gevaar optreedt bij het gebruik van een aroma diffuser voor huisdieren.

Merk je dat je kinderen of huisdieren kortademig worden of suffer? Stop dan direct met het gebruik van de aroma diffuser.

Zelf gebruiken wij de aroma diffuser heel veel en ik heb nog nooit gemerkt dat ons hondje hier last van heeft. Maar er zijn dus wel enkele (zeldzame) situaties bekend waarbij je hierbij moet uitkijken.

Aroma diffuser: aanrader of niet?

Ik ben zeker blij met mijn aroma diffuser en heb er inmiddels diverse in huis staan. De aroma diffuser op mijn werkplek gebruik ik bijna dagelijks voor meer focus tijdens mijn werkzaamheden.

En de aroma diffuser in de slaapkamer gebruik ik meerdere keren per week, bijvoorbeeld tijdens een meditatie of voor het slapen gaan of juist om sneller wakker te worden.

Ik kan dan ook iedereen het gebruik van een aroma diffuser aanraden.

Alleen denk niet dat een aroma diffuser werkt tegen vieze geurtjes en stank, dit is maar beperkt waar. In dit geval kan je veel beter een Lamper Berge aanschaffen. De huisparfums ruiken een stuk lekkerder dan etherische oliën en gaan vieze geurtjes echt tegen.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Review: voordelen van een aroma diffuser (werkt het echt?)”

  1. Marion Jacobs

    Veel nieuwbouwhuizen zijn uitgerust met een warmte terugwin installatie. De lucht in het huis wordt afgezogen waardoor de geur van de diffuser of geurkaarsjes snel verdwijnt.

    1. Dankjewel voor je aanvulling Marion. Toch blijven vieze geurtjes soms hangen en helpt een diffuser dus niet in ons geval. De geur van Lampe Berger werkt wel, blijft veel langer hangen en ruikt (naar mijn mening) ook beter. De ontspannende werking en verbetering van de luchtvochtigheid dankzij de aroma diffuser vind ik wel heel fijn, dus ik blijf hem zeker gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven