Wat zet ik op mijn aanrecht? 3 tips die mooi en praktisch zijn
aanrecht keuken inrichten en indelen

Wat zet ik op mijn aanrecht? 3 tips die mooi en praktisch zijn

Worstel jij ook met de indeling van het aanrecht in de keuken? Geen zorgen, je bent niet die enige. Als interieurstylist krijg ik regelmatig de vraag of ik wil helpen met het inrichten van de keuken.

Zeker als je een open keuken hebt dan is het heel vervelend als deze rommelig en druk oogt. Toch is voor veel mensen het aanrechtblad een doorn in het oog, omdat het niet lukt deze mooi en netjes te houden.

De twee belangrijkste punten die ik je wil meegeven zijn: zet het niet te vol en kies voor mooi en praktisch.

Bedenk voor je het aanrechtblad vol zet goed hoeveel werkruimte je minimaal nodig hebt. Laat deze ruimte ook echt leeg, want je wilt niet continue schuiven met spullen voor je kunt koken.

Sommige spullen heb je echt nodig in de keuken en een deel daarvan staat uit praktisch oogpunt ook altijd op het aanrechtblad. Kies daarom liever voor mooie spullen die ook praktisch zijn. Zo ziet het aanrechtblad er meteen een stuk sfeervoller uit.

In dit artikel deel ik een aantal praktische tips om het aanrechtblad er mooi uit te laten zien.

Het koffiezetapparaat mag gezien worden

koffiehoekje-keuken

Het koffiezetapparaat is typisch zo’n apparaat waar je niet aan ontkomt in de keuken. Sommige minimalisten gaan daarom voor oploskoffie, want dit scheelt weer een apparaat op het aanrechtblad.

Maar als koffiedrinker is dit misschien een stap te ver en wil je wel echt lekkere koffie. Gelukkig mag het koffiezetapparaat tegenwoordig gezien worden en zien de meeste apparaten er mooi uit. Zelf hebben wij nu nog een simpele Nespresso in de keuken staan, maar ook deze heeft gelukkig een mooie uitstraling.

Ben jij een echte koffieleut? Kies dan voor een mooie espresso machine. Extra luxe is het om met een toffe melkopschuimer je koffie nog net wat meer smaak te geven.

Heb je nog een leeg hoekje in de keuken? Dan zou je hier een mooi kastje neer kunnen zetten om het koffiezetapparaat op te zetten. Zo hou je ruimte op het aanrechtblad over en creëer je een gezellig extra hoekje in de keuken waar je voldoende ruimte hebt voor het koffiezetapparaat.

Weinig ruimte? Kies voor een fluitketel

Wil jij ruimte besparen op het aanrecht? Kies dan voor een fluitketel in plaats van een waterkoker. Dat is weer een apparaat minder op het aanrechtblad, want op het fornuis staat deze echt niet in de weg.

Ook fluitketels heb je in allerlei kleuren en designs. Zo kan je de stijl precies laten aansluiten bij de rest van de keuken. Het duurt misschien iets langer voor het water kookt dan in een waterkoker, maar het geluid van een kokende fluitketel is wel lekker huiselijk en gezellig.

Zelf hebben wij jarenlang een fluitketel gehad en dit beviel heel lang goed. Maar een nadeel van een fluitketel is toch wel dat deze tijdens het koken soms in de weg staat. Ook raakt de fluitketel sneller vies door alle spetters tijdens het koken.

Een fluitketel heeft dus voordelen, maar er zitten ook nadelen aan. Daarom hebben wij tegenwoordig weer een waterkoker, maar dan wel een hele mooie.

In de toekomst willen wij graag een kokendwaterkraan. Dat is helemaal een mooie oplossing om extra ruimte op het aanrechtblad over te houden. Een nadeel van deze kokendwaterkraan is wel dat deze veel ruimte in een keukenkastje inneemt. En deze kraan kost natuurlijk ook best wat geld.

Aan elke keuze zitten dus weer nadelen, maar een fluitketel of kokendwaterkraan zijn wel mooie alternatieven voor een waterkoker op het aanrechtblad.

Verzamel alle losse spullen op één plek

keukenplank indeling_

Mijn grootste irritatie in de keuken: losse spullen die overal slingeren. Peper en zout, olie en azijn en losse kookboeken: allemaal spullen die handig zijn om bij de hand te houden. Maar los van elkaar staat het chaotisch en dat maakt het onrustig en minder mooi in de keuken.

Daarom heb ik al deze losse spullen in een mooie bak op het aanrecht verzameld. Dit staat een stuk mooier en zo heb ik praktisch alles bij elkaar.

Dus verzamel die losse spullen bij elkaar en zet het in een mooie bak of plaats het op een etagere of stoere snijplank. Zo heb je alles gecentreerd en ziet het er een stuk rustiger uit.

Nog meer tips

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die je kunt doen om het aanrechtblad mooi en praktisch in te richten. Door de keukenaccessoires in neutrale kleur als wit en hout te kiezen creëer je een rustige uitstraling in de keuken.

Ook planten zorgen voor balans in de keuken. Misschien heb je wel plek over op de koelkast voor een leuk hangplantje wat niet in de weg staat. En kruidenplantjes zijn ook een leuk idee voor op het aanrechtblad, want deze kan je direct gebruiken tijdens het koken. Bij mij overleven kruidenplantjes vaak helaas niet zo lang, maar tegenwoordig zijn er mooie systemen met extra licht te koop voor kruidenplanten om deze langer in leven te houden.

Ook kan je de muur achter het aanrechtblad gebruiken om spullen mooi en praktisch te bewaren. Zelf hebben wij een magneetstrip aan de muur bevestigd waarop wij onze messen bewaren.

Maar je kunt ook een mooie rails aan de muur ophangen. Hier kan je kruidenplanten, je favoriete mokken of bestek en kookgerei aan ophangen. IKEA verkoopt bijvoorbeeld handige railsystemen met bakjes waarin je de belangrijkste dingen kunt bewaren.

Met deze tips ziet het aanrechtblad er een veel mooier uit en heb je alle spullen praktisch bij de hand. Bekijk voor nog meer inspiratie ook deze stylingtips voor de keuken.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven