Wil jij je eigen eetkamertafel maken? Bekijk dan deze tips om zelf aan de slag te gaan. Een aantal jaar geleden maakte ik zelf een industriële eetkamertafel. Hij staat op ons kantoor en wordt niet heel intensief gebruikt. Dit komt o.a. omdat ik achteraf gezien een aantal dingen liever anders had gedaan.
Daarom heb ik voor jou een aantal tips hoe je het beste zelf een eetkamertafel kan maken klaarstaan. Zo hoef je niet de fouten te maken die ik heb gemaakt en heb je straks dagelijks plezier van je zelfgemaakte eetkamertafel.
Bekijk ook de werkbeschrijving van de zelfgemaakte industriële eetkamertafel als je deze stap voor stap wilt teruglezen.
Tip 1: Het beste hout voor de eettafel
De belangrijkste keuze als je een houten eettafel gaat maken is het hout voor het tafelblad. Zelf heb ik dit onderschat en vurenhouten planken bij de bouwmarkt gekocht. Alhoewel ik mijn best gedaan heb daar zo recht mogelijke planken uit te kiezen, zijn alle planken in de praktijk toch wat krom.
Ik zou met de kennis van nu afraden om planken voor het tafelblad in de bouwmarkt te halen. De kwaliteit van het hout is hier doorgaans toch slechter dan hout van de houthandel. Hoewel ik mijn best heb gedaan de beste vurenhouten planken uit te kiezen is elke plank wel enigszins krom. Ook zitten overal wel wat kieren.
Dit heeft als gevolg dat je eigenlijk niet handig aan de tafel kan werken. Onze eetkamertafel wordt gelukkig niet dagelijks gebruikt, omdat deze is gemaakt voor kantoor.
Wil je houten planken voor je tafelblad? Bestel deze dan bij een houthandel en let er goed op dat deze goed recht zijn en geen kieren hebben. Liever een tafelblad uit één stuk? Deze kan je gelukkig op veel verschillende plekken bestellen, zelfs IKEA heeft losse tafelbladen in het assortiment.
Tip 2: Eetkamertafel maken met een mooi onderstel
Voor het onderstel kan je uit veel verschillende opties kiezen. RIPATON is een Frans merk met duurzame en originele meubels met een grote collectie stalen tafelpoten.
Het is belangrijk om goed na te denken over de positie van de tafelpoten. Ik heb nu bijvoorbeeld stalen U-poten. Alhoewel dit er heel mooi uitziet is het in de praktijk minder handig, omdat op de kopse kant geen stoelen geplaatst kunnen worden. Daarom is het goed de verschillende opties van tafelpoten te bekijken en een goede keuze te maken.
Als ik opnieuw zou kiezen zou ik de mooie L’Elegant – Mikado poten van RIPATON uitkiezen. Niet alleen is deze vorm modern en tijdloos tegelijk, ook kan je zo aan alle zijde heel makkelijk stoelen kwijt zonder dat de tafelpoten in de weg zitten. Deze poten staat trouwens ook heel mooi onder een ovale eettafel.
Nog een groot voordeel van de stalen poten van RIPATON is dat deze niet kunnen gaan roesten en erg solide zijn. Door een lekkage zijn onze huidige tafelpoten gaan roesten en dit had met de tafelpoten van RIPATON niet kunnen gebeuren. Ook iets om op te letten bij de keuze van de tafelpoten dus.
Tip 3: Bescherm de zelfgemaakte eetkamertafel tegen vlekken
Nog iets wat ik vergeten ben bij het maken van onze eettafel en wat ik echt iedereen kan aanraden: breng een beschermde laag aan over het tafelblad om zo vlekken te voorkomen.
Als je het hout onbehandeld laat dan ontstaan er snel vlekken in het hout. Alleen beitsen of verven van het hout is ook niet voldoende, omdat de kans op vlekken in het hout dan alsnog heel groot is.
Het beste kan je een blanke vernis gebruiken om de tafel mee te behandelen. Zo is de tafel beschermd en kan het geen kwaad als je een keer per ongeluk knoeit of een glas laat omvallen. Vernis is een laagje die je aanbrengt en die de tafel beschermd tegen vocht, verkleuring en slijtage. Het voordeel van vernis t.o.v. verf is dat het tafelblad zijn oorspronkelijke kleur en uitstraling behoudt.
Ondanks dat de zelfgemaakte eetkamertafel niet perfect is ben ik er nog steeds heel blij mee en staat hij prima op het kantoor. Alleen voor dagelijks gebruik is hij minder geschikt. Recent hebben we een lekkage gehad waardoor één van de tafelpoten is gaan roesten. Op termijn is het daarom toch tijd om de eettafel op te knappen en dan kan ik meteen aan de slag met deze tips.
Je weet nu waar je op moet letten bij het maken van een eetkamertafel voor dagelijks gebruik. Zo kan jij wel optimaal genieten van je zelfgemaakte eetkamertafel.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: