Composiet aanrechtblad schoonmaken: zo lukt het wel
composiet aanrechtblad weer glimmend schoonmaken

Composiet aanrechtblad schoonmaken: zo lukt het wel

Eén van de grootste nadelen van een composiet aanrechtblad is dat deze moeilijk schoon te maken is en er snel vlekken op zichtbaar zijn. In onze keuken zit een grijs betonlook aanrechtblad waar elke vetvlek of vingerafdruk goed zichtbaar op is en schoonmaken is nog niet zo makkelijk.

Gelukkig heb ik inmiddels heel wat ervaring met het schoonmaken van een composiet aanrechtblad en deel ik graag mijn tips.

Dit zijn verschillende manieren om het composiet aanrechtblad schoon te maken:

  • Mijn favoriete manier is met Lithofit Care-Kit voor keukenbladen. Dit schoonmaakmiddel is geschikt voor natuursteen bladen, waaronder een composiet aanrechtblad. Hiermee is je aanrechtblad vliegensvlug schoon.
  • Lezeres Mariëtte liet in een reactie weten dat zij zelf goede ervaringen heeft met HG natuursteen aanrechtbladreiniger, dus deze zou je ook kunnen proberen.

In dit artikel vertel ik je uitgebreid over de verschillende manier van schoonmaken, wat goed werkt en vooral ook wat niet goed werkt.

Wij hebben helaas vanaf het begin af aan problemen met ons composiet aanrechtblad. De keukenexpert is daarom een keer aan huis geweest. Over het schoonmaken zei hij dat we dit het beste konden doen met CIF en een schuursponsje en dat meer onderhoud niet nodig was. Ik kan alvast verklappen dat deze informatie niet juist is en dat het jaren heeft geduurd voor ik een goed schoonmaakmiddel heb gevonden.

Graag deel ik mijn tips voor het onderhouden, schoonmaken en laten glimmen van een composiet keukenblad.

Composiet aanrechtblad schoonmaken: de beste manier

Ik heb heel wat schoonmaakmiddelen gebruikt die niet werken, daar kom ik zo nog op terug. Maar sinds een tijdje gebruik ik een schoonmaakmiddel voor onze composiet keukenblad wat wel werkt en wat ben ik blij.

Dankzij dit schoonmaakmiddel verdwijnen vlekken op het aanrechtblad super makkelijk en het allerbelangrijkste: de doffe look van het aanrechtblad is verdwenen en het composiet glimt weer mooi.

Ik gebruik de Lithofit Care-Kit voor keukenbladen. Dit schoonmaakmiddel is geschikt voor natuursteen bladen, waaronder een composiet aanrechtblad.

Dit schoonmaakproduct voor keukenbladen werkt super simpel. Je sprayt het schoonmaakproduct op het aanrechtblad, laat het even inwerken en poets na met een natte doek. Eventueel kan je er daarna nog met een droge doek overheen.

Had ik maar eerder geweten dat er zo’n makkelijk schoonmaakmiddel bestond voor het composiet aanrechtblad, want de afgelopen jaren heb ik heel wat lopen schrobben en poetsen zonder echt goed resultaat. Vetvlekken kreeg ik nauwelijks verwijderd van het aanrechtblad, kringen en vlekken bleven zichtbaar wat ik ook probeerde. Daarnaast begon het aanrechtblad er steeds doffer uit te zien.

Ik ben verbluft hoeveel mooier het aanrechtblad er weer uitziet sinds ik het schoonmaakproduct van Lithofin gebruik. Mijn ervaringen met dit product zijn dan ook heel goed en ook op internet lees ik meer goede reviews over dit merk.

Omdat ons aanrechtblad de afgelopen jaren veel heeft geleden, wil ik het aanrechtblad binnenkort impregneren in de hoop het verder te kunnen herstellen. Daarvoor wil ik deze protector speciaal voor composiet keukenbladen van Lithofin uitproberen. Hiermee blijft je keukenblad voor 3 jaar beschermd tegen vlekken. Ik heb deze protector inmiddels besteld en ga hem binnenkort uitproberen.

composiet keukenblad schoonmaken onderhoud herstellen

Andere manieren voor het schoonmaken van een composiet keukenblad

Zoals gezegd heb ik de afgelopen jaren al diverse andere manieren geprobeerd voor het schoonmaken van een composiet keukenblad. Helaas hadden deze onvoldoende effect, moest ik heel hard boenen en verdween de glans van het composiet. Toch wil ik deze tips met je delen, zodat je een eigen afweging kan maken wat wel en niet werkt.

Hardnekkige vlekken probeerde ik te verwijderen met CIF in combinatie met een schuurspons op aanraden van de keukenexpert. Dit was heel hard schrobben en alhoewel sommige vlekken wel verdwenen, bleven vetvlekken achter.

Deze vetvlekken probeerde ik te verwijderen met een doekje met afwasmiddel. Dit hielp wel iets, maar omdat de glans uit het composiet was verdwenen en dit inmiddels helemaal dof was geworden zaten er 5 minuten later weer opnieuw vlekken op het aanrecht blad.

Andere methodes zoals azijn en HG heb ik nog niet geprobeerd en dus geen ervaring mee.

Lezeres Mariëtte liet in een reactie weten dat zij zelf goede ervaringen heeft met HG natuursteen aanrechtbladreiniger, dus deze zou je ook kunnen proberen.

Ik heb zelf het aanrechtblad 1 keer geprobeerd schoon te maken met groene zeep. Dit moet je helemaal schuimend laten intrekken op het composiet aanrechtblad zodat het schuim echt overal zit en een tijdje laten inwerken. Het is best een tijdrovend klusje. Ik was er minstens een half uur mee bezig. Omdat dit zoveel tijd kost is dit niet mijn favoriete manier om het aanrechtblad schoon te maken.

Zelf kan ik dus Lithofit Care-Kit aanraden om vlekken te verwijderen en het composiet keukenblad weer te laten glimmen.

Helaas lossen ze niet de verkleuringen in ons keukenblad op, iets waar we al sinds het begin last van hebben en wat alleen maar erger wordt. Voor ons in ieder geval hierna nooit meer een composiet keukenblad, aangezien wij er vooral nadelen van ondervinden.

Veel succes met schoonmaken! Bekijk ook mijn tips voor het schoonmaken van de keukenkastjes of deze snelle tips voor een schone keuken voor meer informatie.

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

composiet aanrechtblad schoonmaken

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

11 gedachten over “Composiet aanrechtblad schoonmaken: zo lukt het wel”

    1. Hij staat nog steeds ongebruikt in de kast… We zijn de afgelopen tijd heel druk met een verbouwing geweest waardoor ik er nog geen tijd voor heb gehad en met het schoonmaakmiddel ziet het er al zoveel beter uit waardoor de ergste noodzaak weg is. Maar wil het nog steeds proberen omdat ik hoop dat het er dan nog mooier uit ziet, hopelijk lukt dat deze kerstvakantie alsnog 🙂

      1. Hoi,

        Las je artikel over het schoonmaken van een composiet aanrechtblad. Heb de schoonmaakset van Lithofin gekocht maar ik krijg het blad. er niet mee schoon. Heb het nog geen jaar en heb er nu al spijt van als haar op mijn hoofd. Voor mij ook nooit geen composiet meer!!

        1. Wat jammer dat je met Lithofin het aanrechtblad niet schoon krijgt, gek he hoe de ervaringen weer bij iedereen anders zijn. Ik ben er zelf nog steeds heel tevreden over en gebruik het nog vaak, vooral ook de glans die het aanrechtblad weer krijgt met Lithofin vind ik heel fijn.

          Mocht je een goed alternatief vinden dan zou ik het leuk vinden als je dat wilt delen, maar wat je zegt: composiet is echt drama! Ik kan ook niet wachten tot ik het kan vervangen voor materiaal wat makkelijker in onderhoud is.

  1. Hi, fijn dat het bij jou wel gelukt is met dit middel, want bij mij is het effect hetzelfde als met cif. De kringen en ingetrokken druppels van wat dan ook, krijg ik niet meer weg, of er ontstaat een enorme grote vlek door al het poetsen.
    Jammer, ik heb echt enorme spijt van het kiezen voor composiet

    1. Wat jammer om te horen! Wat een ellende is composiet he. Je zou eventueel als laatste redmiddel groene zeep kunnen proberen. Dit moet je helemaal schuimend laten intrekken op het composiet aanrechtblad zodat het schuim echt overal zit en een tijdje laten inwerken. Het is best een tijdrovend klusje (ik heb het zelf 1 keer geprobeerd en was er minstens een half uur mee bezig) en daarom niet mijn favoriet om het composiet mee schoon te maken, maar misschien werkt dit wel voor je. Voor dagelijks / wekelijks gebruik is deze methode minder geschikt omdat het zo tijdrovend is…

  2. Wat gek dat er veel zulke nare ervaringen hebben met composiet. Zou het te maken hebben met waar je het aanschaft? Ik heb ook een composieten aanrechtblad en vind het juist heel makkelijk schoonmaken. Het glanst ook nog steeds. Gewoon een doekje er over en als er kruiden intrekken ga ik er snel met dasty en soms zelfs bleek over en dan is het weg. Ik heb ook een composieten blad op de vensterbank en merk dat die anders is. Daar trekken bv al vochtplekken in als er water blijft staan.

    1. Ik ben niet de enige met deze ervaringen, ik hoor veel mensen die hier last van hebben. Ik denk niet dat heeft te maken met waar je het hebt aanschaft, wij hebben in ieder geval bij een kwaliteitswinkel (voor veel te veel geld…) dit aanrechtblad gekocht. Maar composiet kan wel op verschillende manieren worden afgewerkt en misschien dat daar het gemak van schoonmaken inzit. Agressieve middelen zoals bleek (en ook Dasty is heel agressief) worden overigens afgeraden om composiet mee schoon te maken, aangezien je daarmee het blad kunt beschadigen en de problemen alleen maar erger kunt maken. Fijn dat het voor jou wel werkt, maar zelf hou ik het liever bij waar mildere schoonmaakmiddelen 🙂

  3. Probeer natuursteen aanrechtbladreiniger van HG eens, bijzonder makkelijk in gebruik, slechts met een vochtig doekje over je aanrecht en klaar. Succes

    1. Dankjewel voor de tip! Aanrechtbladreiniger van HG klinkt heel vergelijkbaar met het schoonmaakmiddel van Lithofin waar ik graag mee schoonmaak 🙂 Fijn dat er meerdere schoonmaakmiddelen zijn die ongeveer dezelfde werking hebben!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven