Welke planten kan je buiten in een plantenbak zetten?
planten in bloempotten tuin

Welke planten kan je buiten in een plantenbak zetten?

Bekijk deze voorbeelden van planten in plantenbakken voor in de tuin of op het balkon. Zelf ben ik gek op mooie plantenbakken en heb ik heel wat planten in plantenbakken in de tuin staan. Elk jaar ziet de tuin er op deze manier net even wat anders uit.

Om de beste en mooiste planten voor een bloembak op het balkon of het terras uit te kiezen is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Gelukkig kan bijna elke tuinplant overleven op de juiste plek en met een beetje liefde en aandacht.

Kies speciale plantenbakken voor buiten, zodat het water na een regenbui goed kan weglopen. Met deze tips weet jij welke planten je buiten in de plantenbak kan zetten.

Zon of schaduw

Het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van planten voor in de plantenbak in de tuin is om rekening te houden met de plek waar de plantenbak komt te staan. Komt de plantenbak in de schaduw, halfschaduw of zon te staan?

Tropische planten zullen bijvoorbeeld niet overleven in een plantenbak in de schaduw en de meeste soorten varens staan juist weer liever niet in de zon.

Om zeker te weten dat jouw planten in plantenbak overleven moet je dus rekening houden met de standplaats van de planten. Lees voor je een plant koopt dan ook de instructie met informatie over de juiste standplaats. Bij veel tuincentra en in webshops staan buitenplanten al per standplaats geselecteerd.

Eenjarige planten of vaste planten

Wil jij vaste planten in de plantenbakken of kies je liever voor eenjarige planten, zodat je elk jaar iets anders kan kiezen? Zelf kies ik het liefst voor een variatie van deze twee.

Zo heb ik al jaren een olijfboom in een grote plantenbak staan die elk jaar wat groter wordt.

Ik vind het super tof om te zien hoe deze boom elk jaar groeit. Voor een deel van de plantenpotten kies ik juist elk jaar wat nieuws.

Zo vind ik geraniums een erg mooie aanvulling als eenjarige planten, omdat deze maandenlang elke keer opnieuw in bloei komen. Vorig jaar had ik een combinatie van roze en witte geraniums en ook dit jaar heb ik weer een aantal geraniums in potten gepland.

planten voor plantenbakken tuin

Bloemen of planten op het terras of het balkon

Voor de plantenbakken op het terras of op het balkon kan je kiezen voor planten of bloemen of een combinatie hiervan. Misschien hou jij wel niet zo van kleur en kies je daarom het liefst voor planten in de plantenbak.

Zelf hou ik erg van de combinatie van bloemen en planten. Ook vind ik dit belangrijk omdat het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin en vlinders en bijen aantrekt. Naast geraniums heb ik verschillende bloemen in de borders in de tuin. Op dit moment staat de witte maagdenpalm vol in bloei en trekt veel bijen aan.

Vanaf juni tot september staan er weer andere bloemen in bloei, zo bloeit er elke maand iets anders in de tuin. Als extra tip wil ik je dan ook meegeven om te letten op de bloeitijd van de bloemen. Zo kan je het hele seizoen voor zorgen dat je bloeiende planten hebt in de tuin.

Naast de olijfboom en geraniums heb ik o.a. een rode bananenplant, citroenboompje, eucalyptus, lavendel, varens en Hosta’s in plantenbakken in de tuin. Aan de voorkant van het huis heb ik een boerenhortensia en verschillen wintergroente planten in plantenpotten staan.

elho plantenbak antraciet buiten

Bomen in plantenbakken

Wist je dat je ook heel goed bomen in (grote) plantenbakken kan plaatsen? Onze olijfboom staat in een hele grote plantenpot en groeit zo elk jaar een stukje verder.

Daarnaast hebben wij een vijgenboom en appelboom in grote plantenpotten in de tuin. Deze bomen kunnen prima in plantenpotten in de tuin en ontwikkelen zich zo tot mooie bomen. Wel zullen deze bomen kleiner blijven dan wanneer je ze in de volle grond zet. Maar zeker in een kleine tuin is dit natuurlijk geen probleem.

Planten in bloempotten in de winter

Planten in bloempotten hebben wel wat extra aandacht nodig in de winter. Lang niet alle planten in potten kunnen bij vorst goed overleven en daarom moet je hier goed opletten. Haal planten op tijd naar binnen of zet ze op een vorstvrije plek in de schuur.

Zelf zijn wij dit afgelopen jaar vergeten en daardoor is een groot deel van onze planten in potten kapot gevroren. Dit in tegenstelling tot de planten in volle grond die het wel allemaal overleeft hebben. Een dure les, maar de kans is klein dat we dit volgend jaar opnieuw vergeten.

Nog iets om op te letten, naast of een plant winterhard is, is of deze ook groen blijft in de winter. Wij hebben een combinatie van beiden. De Hosta’s, appelboom en vijg verliezen bijvoorbeeld het blad in de winter. De olijfboom en varens blijven wel groen, waardoor onze tuin er toch sfeervol uitziet in de winter.

Met deze tips weet jij hoe jij planten voor plantenbakken in de tuin kunt uitkiezen. Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven