3 tuinmuur ideeën: maak het gezellig in de tuin
kleine stadstuin

3 tuinmuur ideeën: maak het gezellig in de tuin

Heb jij genoeg van die saaie schutting of tuinmuur? Bekijk dan deze inspiratie en voorbeelden om de tuinmuur gezellig aan te kleden.

Eerder deelde ik al inspiratie voor originele schuttingen in de tuin. Maar gelukkig is er ook genoeg keuze om de tuinmuur of schutting er gezellig uit te laten zien, zonder dat je een hele nieuwe schutting moet kopen. Bekijk deze ideeën voor het aankleden van je tuinmuur.

DIY lamellen scherm

diy lamellen scherm in de tuin
Fotocredits Shannen de Vos @huisnummer19

Heb je een saai stukje muur of wil je juist een stukje tuin afscheiden met een originele tuinmuur? Maak dan net als Shannen van de blog en instagramacccount Huisnummer19 een lamellen scherm in de tuin. Op haar blog vindt je uitleg om deze lamellen muur zelf te maken.

Je hoeft hiervoor niet de hele tuinmuur te vervangen, maar door een lamellen scherm een stukje voor een lelijk stukje schutting te plaatsen of juist als afscheiding net als Shannen ziet de tuinmuur er meteen een stuk leuker uit.

Beits of verf de lamellen in een mooi kleurtje, bijvoorbeeld in zwart, antraciet, wit of juist in een mooie warme houttint.

Ook een saaie bakstenen muur kan je verven in een mooie kleur en het ziet er meteen een stuk anders uit.

Decoratie aan de muur

Een saaie tuinmuur pimpen? Dit doe je met mooie decoratie aan de muur. Hang net als Shannen een aantal rieten manden aan de muur. Op Etsy kan je hele mooie sets met manden als muurdecoratie bestellen. Bekijk bijvoorbeeld deze verschillende sets met manden voor aan de muur.

Er zijn nog meer leuke dingen waarmee je de tuinmuur kan pimpen. Zelf ben ik gek op tuinposters. De tuinposters in mijn tuin zijn ontworpen door CUP design, maar er zijn nog veel meer leuke tuinposters te koop. Bijvoorbeeld deze of deze tuinposters.

Ook andere decoratie aan de muur, zoals vogelhuisjes, vlaggenlijnen en een mooie macramehanger staan leuk aan de muur.

Daarnaast fleuren leuke lampions of een mooi lichtsnoer je schutting op en ziet de tuinmuur er meteen een stuk leuker uit. Ook ‘s avonds ziet de tuin er zo met sfeervolle tuinverlichting gezellig uit.

Verticaal tuinieren

stoer plantenrek voortuin

Wat mij betreft is er nooit genoeg groen in de tuin en een saaie muur fleur je makkelijk op met een verticale tuin. Dit kan heel simpel, zo zou ik aan de voorkant van ons huis graag nog eens een geveltuin willen aanleggen met een metalen klimrek. De hangende plantenpotten die je hier op de foto ziet zijn namelijk al eens ‘geleend’ en hebben we nooit meer terug gezien.

Extra leuk is het dat je aan de rasters van een klimrek nog wat plantenpotten of bakken kan ophangen. Zeker als het klimrek nog niet helemaal begroeid is is dit een leuke manier om de muur er wat groener uit te laten zien.

Ook een moswand of andere (kant en klare) plantenwand is tof in de tuin. Met dit systeem kan je zelf zo’n moswand samenstellen. Dat kijkt een stuk leuker dan een hekwerk, houten schutting of stenen tuinmuur toch?

Ook deze systemen zijn ideaal om verticaal te tuinieren:

Leuke planten voor je verticale tuin:

  • Klimplanten zoals de Wisteria, Hedera en Clematis voor een metalen klimrek
  • Varens
  • Zegge
  • Slaapkamergeluk
  • Hosta
  • Kardinaalsmuts

Let wel op de locatie van de verticale tuin. Zo heeft elke plant zijn eigen wensen voor schaduw, half schaduw of zon.

Hoe heb jij de tuinmuur gezellig aangekleed?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven