Huishouden combineren met een drukke baan: zo doe je dat
wasmachine reinigen

Huishouden combineren met een drukke baan: zo doe je dat

Er lijkt altijd wel wat te doen in het huishouden. Hoe kan je het huishouden nou combineren met een drukke baan, je gezin en een sociaal leven? Bekijk deze tips en leer hoe het huishouden niet al je tijd hoeft op te slokken.

Mijn man en ik hebben allebei een drukke baan en in het verleden vond ik het een grote uitdaging om het huis schoon en opgeruimd te houden. Inmiddels heb ik gelukkig helemaal mijn ritme in het huishouden gevonden en lukt het mij dit te combineren met mijn werk.

Sterker nog, door het schema wat ik nu aanhou heb ik weer plezier in het huishouden. Graag deel ik mijn tips voor het huishouden.

Bepaal hoe belangrijk het huishouden voor je is

Dit klinkt misschien gek, maar het eerste wat je moet doen is bepalen hoe belangrijk het huishouden voor je is. Wil jij dat je huis altijd spic en span in orde is? Het gevolg is dan dat je meer tijd aan het huishouden zal moeten besteden om het huis altijd netjes te houden in vergelijking met iemand die dit minder belangrijk vindt.

Door er goed over na te denken hoe belangrijk een schoon en opgeruimd huis voor je is kan je ook beter inschatten hoeveel tijd je kwijt zult zijn aan het huishouden.

En nog belangrijker: besluit jij dat je het huishouden niet bovenaan je prioriteitenlijstje staat en besteedt jij bijvoorbeeld liever tijd aan je kinderen, werk of sociale activiteiten? Wees realistisch: een schoon huis zonder tijd te besteden aan het huishouden is gewoon niet mogelijk. Accepteer dit dan ook en laat de ergernis los als je huis een keer niet gestofzuigd is en de keuken er niet blinkend schoon uitziet.

Door goed over dit punt na te denken en er een duidelijk besluit over te nemen zal je meer rust ervaren. Je hoeft je dan niet schuldig te voelen als je een keer op de bank zit en de badkamer niet gepoetst is of er nog vuile vaat op het aanrecht staat.

Maak een schema

Nu je voor jezelf hebt bepaald hoe belangrijk een schoon huis is kan je een schema voor jezelf maken. Maak een lijstje van elke huishoudelijke taak die volgens jou moet gebeuren en zet hierbij ook of deze dagelijks, wekelijks, twee wekelijks of maandelijks moet gebeuren.

Schrijf achter elke taak hoeveel tijd dit ongeveer zal kosten. Na het maken van dit schema kan je precies berekenen hoeveel tijd je per week aan het huishouden wilt besteden.

Misschien schrik je wel van de hoeveelheid taken en de tijd die dit kost. Het kan zijn dat je een keuze moet maken en meer tijd aan het huishouden moet besteden dan je eigenlijk wilt om het huis volgens je wensen schoon te houden. Of misschien kies je er liever voor om een aantal huishoudelijke taken te laten vallen, zodat je minder tijd kwijt bent aan het huishouden.

Vraag hulp

In plaats van een keuze te moeten maken tussen taken laten vallen of meer tijd aan het huishouden te moeten besteden kan je natuurlijk ook hulp vragen. Het is onzin dat je het huishouden alleen moet doen.

Heb je een partner die ook een aantal taken in het huishouden kan doen? Bespreek met elkaar welke taken de ander kan overnemen. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan strijken en de badkamer poetsen en mijn man vindt dit juist helemaal niet erg om te doen. Aan taken als stoffen of dweilen denkt hij dan weer nooit en dit doe ik altijd.

Ook als je kinderen wat ouder worden kunnen ze prima helpen bij taken in het huishouden. Bijvoorbeeld met het opruimen van boodschappen, uitruimen van de vaatwasser of opvouwen van de was. Zomaar wat taken die ook prima door iemand anders overgenomen kunnen worden.

En ook het inhuren van een schoonmaakster is een prima oplossing. Zo hou jij tijd over voor andere dingen en kan je iemand anders weer helpen aan wat extra inkomen.

Verdeel de taken over de week

Prop jij alle huishoudelijke taken in het weekend? Geen wonder dat je er dan tegenop ziet.

Probeer ook eens wat taken doordeweeks te doen. Al is het maar een kwartiertje of half uurtje, je zult zien dat dit enorm scheelt en dat het huishouden er zo een stuk makkelijker op wordt.

Zelf ben ik een ochtendmens en daarom poets ik graag een half uurtje voor ik met werken begin. Zo start ik fris en opgeruimd met de dag en dit gevoel neem ik graag de rest van de dag mee. Maar als jij het juist fijn vindt om aan het einde van de werkdag of net voor bedtijd op te ruimen kan dit natuurlijk ook. Kies een moment uit op de dag wat voor jou goed voelt en kijk naar je eerder gemaakte schema welke taken je makkelijk op deze dagen kunt doen.

Heb jij de taken met je gezinsleden verdeelt? Dan kan je deze taken ook opschrijven op een familieplanner, zodat voor iedereen duidelijk is wat er op welke dag moet gebeuren.

Wat is jouw tip om het huishouden op orde te houden met een drukke baan ernaast?

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven