Een kijkje in de tuin van Johan van label1114.nl
kijkje-in-tuin-johan-uitzicht-favoriete-hoek-avondzon-1

Een kijkje in de tuin van Johan van label1114.nl

Kan jij ook geen genoeg krijgen van mooie tuinen? In de rubriek ‘een kijkje in de tuin van’ mogen we een kijkje nemen in een aantal van de mooiste tuinen van Nederland en België. Van moderne en strakke tuinen tot een kleine stadstuin vol planten: er is voor ieder wat wils.

Deze keer mogen we een kijkje nemen bij Johan van de blog label1114.nl. Kijken jullie mee in de gigantische tuin van Johan?

Wie ben je, waar woon je en met wie?

Hi, ik ben Johan, dertiger, designer, interieurenthousiast én tuinman-in-wording. Na 10 mooie jaren in mijn knusse appartement in het centrum van Rotterdam, zette ik samen met mijn vriend Jeroen koers richting het Brabantse platteland op steenworp afstand van Den Bosch. Een flinke omschakeling, maar een van mijn beste keuzes tot nu toe!

De reden dat we dit huis kochten is de enorme oppervlakte; 2800 vierkante meters. Na een flinke verbouwing aan het woonhuis, waar we eigenlijk alleen de buitenmuren hebben laten staan, zijn we nu de tuin aan het aanpakken – stap voor stap.

Daarnaast voeden we onze 10 maanden jonge Bernersennenpup Joep op, die na een gazon-verbod van 6 weken (in verband met het nieuw ingezaaide gras) weer vrolijk de tuin ontdekt. Waardoor de aanleg een uitdaging blijft… 😉

Hoe groot is je tuin?

Minus ons huis, carport en (geplande) berging is onze tuin ruim 2600 vierkante meters groot.

Mijn ouders noemen het een landgoed, maar qua grootte kan je het vergelijken met de helft van een voetbalveld. Zelf zijn we fan van ‘ons park’, gezien we druk zijn met de aanleg.

Heb je liever een tuin vol planten of een moderne, strakke tuin?

Liever een tuin vol planten. Beplanting met kleur. De huidige tuin had met name witte bloeiers. Onze wens was meer kleur. Daarvoor hebben we een hovenier ingeschakeld en tuinplannen gemaakt waar vaste planten met kleur elkaar opvolgen.

Hierdoor is de tuin iedere maand ‘anders’. 

Hoe zou je de stijl in je tuin omschrijven?

kijkje-in-tuin-johan-doorkijkje-1

Toen we het huis voor de eerste keer gingen bezichtigen waren we direct verliefd op de tuin met haar volwassen bomen. De tuin had een natuurlijke / landelijke stijl.

Daar voegen we zelf wat Engelse ‘cottage’ tuin ingrediënten (bloemen) en Piet Oudolf invloeden (siergrassen en seizoensbloeiers) aan toe.

kijkje-in-tuin-johan-tuinfavoriet-detail-1

Wat is je favoriete plek in de tuin?

Ons nieuwe aangelegde terras in de hoek van de tuin is nu al mijn favoriete plek. Vanaf dit terras pak je de meeste zonuren én heb je zicht op de volwassen beuk, linde en het huis.

Het duurt nog even voor je daar omringt bent met volwassen siergrassen, maar daar wil ik best op wachten! Afgewisseld met gele zonnehoeden en de paarse Rhododendrons zie ik dat als mijn favoriete plek in de tuin! 

En wat is jouw favoriete tuinplant?

De Rhododendron is by far mijn favoriet, maar ook die van Jeroen. De tuin telde al enkele paarse (Catawbiense) “Rhodos” in de achtertuin en witte (Cunninghams white) in de voortuin.

We hebben het ook gemarkeerd als tuinfavoriet bij de hovenier, die deze prachtige groenblijvende heesters gegroepeerd over de tuin heeft verspreid. En die op dit moment vol in kleur staan, prachtig! 

kijkje-in-tuin-johan-tuinfavoriet-1

Heb jij een ultieme tip voor een gezellige tuin?

Zorg voor hoogteverschil. Door laag groeiende planten (bodembedekkers) af te wisselen met hoogbloeiers (of struiken), krijg je het gevoel dat je tuin je omarmt. Het maakt de grootste tuinen knus en maakt kleine tuinen (of misschien een balkon) gezellig.

Door hoogteverschil krijg je een behaaglijk gevoel. En wissel hierbij af in kleur en blad. 

Persoonlijk vind ik een tuin met hoogteverschil het gezelligst als het groen is. Dit doen wij met groenblijvende heesters, zoals onze tuinfavoriet de Rhododendron, en laurierstruiken.

Het voordeel: heesters hebben weinig onderhoud nodig en groen blad in het najaar. Oftewel, als alles wat grauwer is buiten, kleurt jouw tuin groen.

kijkje-in-tuin-johan-Pluimspirea-1

Wissel die af met een Geranium, die vaak laag blijvend of zelfs de bodembedekker, zoals de Ooievaarsbek die groenblijvend is, en voeg wat grassen toe – met of zonder pluim – voor een luchtige hoge afwisseling.

En als kers op de taart een zonnehoed die middelhoog bloeien en daardoor voor een gezellig totaalplaatje zorgt. 

Waar kunnen we jouw online vinden?

Op mijn persoonlijke blog label1114.nl deel ik binnenkijkers, wooninspiratie, kleur en planten. Met deze heerlijke tuin kan ik je garanderen dat daar tuinkiekjes aan toegevoegd gaan worden.

Ook op Instagram @johanhazenbroek deel ik mijn huis, tuin en de avonturen van onze viervoeter Joep. En ik moet bekennen dat ik een Pin-a-holic ben, de plek waar ik inspiratie verzamelde voor onze tuin!

Wil je verder nog iets kwijt?

Vergeet je tuin niet te verlichten! Onze tuin is prachtig overdag, maar voor de komst van prikspots en armaturen, was het in de avond een zwart landschap.

We hebben onder de beuk, linde en dennen prikspots laten installeren die de boom vanaf onder verlichten en daardoor de stam en onderste bladeren verlichten. Ook zijn sommige struiken en Rhododendrons verlicht waardoor de tuin diepte en kleur krijgt.

Overigens zette we deze verlichting ’s nachts uit voor de nachtrust van de dieren die onze tuin bezoeken. 

Ook hebben we een lichtslinger bij onze overkapping en dat maakt daaronder zitten, maar ook vanuit huis gezien, direct een feestje! 

Bedankt voor de handige tuintips en een kijkje in je mooie tuin Johan! Vergeet niet een kijkje te nemen op het Instagramaccount van Johan, alleen al om lieve hond Joep te volgen is een feestje en dan heb ik het nog niet gehad over de mooie tuin en het prachtige huis.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven