Dit zijn de voordelen van solar verlichting in de tuin
solar tuinverlichting lampionnen

Dit zijn de voordelen van solar verlichting in de tuin

Goede tuinverlichting is onmisbaar. Bijvoorbeeld voor het uitlichten van bijzondere planten, als sfeerverlichting in de zithoek of als functionele verlichting om de looproute te verlichten. Maar als je tuin eenmaal is aangelegd dan is het best een gedoe om de verlichting buiten op de juiste plekken te krijgen.

Gelukkig wordt dit een stuk eenvoudiger met solarverlichting.

Sinds kort heb ik zelf ook solarverlichting in de tuin. Ik heb aan de rand van de overkapping 5 verschillende lampions hangen. Eén heel sfeervolle Chinese lantaarn van linnen en 4 goedkope solar lampions in verschillende vormen die ‘s avonds een mooie vlam geven.

Overdag zien de lampions er al gezellig uit en als ‘s avonds de verlichting automatisch aanspringt ziet het er heel sfeervol uit.

Lees alles over de verschillende mogelijkheden en de voordelen van solarverlichting in de tuin.

Hoe werken solarlampen in de tuin?

Op of bij de solarlamp wordt een zonnepaneel geleverd. Dit is een heel klein zonnepaneel, niet te vergelijken met zonnepanelen op het dak. Dankzij dit zonnepaneel wordt zonlicht omgezet naar energie.

Overdag wordt het zonlicht opgeslagen in de meegeleverde batterijen, zodat de tuinverlichting ‘s nachts kan branden. Hoe lang de tuinverlichting brandt hangt o.a. af van de hoeveelheid zon overdag en de capaciteit van het zonnepaneel en batterijen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld verschillende solar lampionnen aan de rand van de overkapping gehangen die in het donker 6 tot 8 uur branden. Voor deze sfeerverlichting is dit ruim voldoende.

Soorten solarverlichting

Voor in de tuin kan je allerlei verschillende soorten solarverlichting kopen. Denk aan verlichting voor aan de schutting, tuinfakkels, lantaarns, tafellampen, lichtslingers en lampionnen.

Zo kan je heel de tuin en het terras functioneel en sfeervol met lampen op zonne-energie verlichten. Bijvoorbeeld fakkels/sokkels in de border, lichtslingers boven de tuintafel en solarwandlampen aan de schutting.

Solarverlichting is heel sfeervol en kan je in verschillende tinten kopen. Bijvoorbeeld koel wit licht, warm wit licht of zelfs met een vlameffect.

Voordelen van solarverlichting in de tuin

solar lampen lampionnen chinese lantaarn
solar lampen sfeervol in de tuin

1. Het aanleggen van solarverlichting is heel eenvoudig

Zie jij er tegenop om je tuin te verlichten? Het aanleggen van tuinverlichting is niet eenvoudig, zeker niet in een bestaande tuin. Er moeten namelijk overal kabels getrokken worden om de tuinverlichting op aan te sluiten.

Dit kost niet alleen veel tijd, ook is het zonde als je hiervoor bestaande beplanting of tegels (tijdelijk) moet verwijderen. Als tuinverlichting eenmaal is aangelegd is het ook lastiger het weer een nieuwe plek te geven, omdat hiervoor opnieuw kabels verlegd moeten worden.

Solarverlichting is gelukkig een stuk eenvoudiger, omdat je geen kabels hoeft aan te leggen. Je kunt de tuinverlichting makkelijk op de gewenste plek plaatsen.

Bij veel solartuinverlichting zit het zonnepaneel al bovenop de lichtbron, soms wordt deze aan een kabeltje meegeleverd. Maar ook in zo’n geval zal je het zonnepaneel op korte afstand van de lichtbron kunnen plaatsen en hier niet heel je tuin voor hoeven om te ploegen.

Je bespaart dus veel tijd met het aanleggen van verlichting in de tuin door gebruik te maken van solarlampen.

2. Met solarverlichting bespaar je energie

Wil jij besparen op je energierekening? Of een duurzame keuze maken? Dan is tuinverlichting op zonne-energie de beste keuze.

Met solartuinverlichting gebruik je namelijk geen elektriciteit, maar wordt er elke dag opnieuw energie opgewekt. Dit scheelt ten opzichte van traditionele tuinverlichting heel veel energie.

Solarlampen passen dus perfect bij een groene tuin, aangezien je het milieu hier niet mee belast en op een duurzame manier energie opwekt.

3. Verlichting op zonne-energie is goedkoop

Solarverlichting is goedkoop in aanschaf en in gebruik. Vergelijk solarverlichting maar eens met traditionele buitenverlichting.

Als je puur naar het armatuur kijkt dan is de solarverlichting misschien in eerste instantie niet goedkoper. Maar tel daarbij de materialen die je nodig hebt voor de aanleg van tuinverlichting op, inclusief de manuren voor het aanleggen van de tuinverlichting. Zeker als je het aanleggen van de tuinverlichting uitbesteedt is tuinverlichting op zonne-energie een stuk goedkoper dan traditionele tuinverlichting of LED tuinverlichting.

En ook in gebruik zijn solarlampen in de tuin natuurlijk een stuk goedkoper dan gewone tuinverlichting. Je verbruikt immers geen elektriciteit, maar de energie wordt direct opgewekt door de zon. Het gebruik van de solarverlichting zie je dan ook niet terug op de energierekening.

Ik geniet elke avond als de solarverlichting van detuinwinkelonline.nl weer aanspringt. Heb jij ook al solar (sfeer)verlichting in de tuin?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven