Mijn ervaringen met een luchtreiniger (review AEG AX71)
design luchtreiniger aeg ax71 beoordeling en ervaringen

Mijn ervaringen met een luchtreiniger (review AEG AX71)

Twijfel jij over de aanschaf van een luchtreiniger of luchtzuiveraar? Graag deel ik mijn ervaringen met de AEG AX71 luchtreiniger. Al langer overwoog ik de aanschaf van een luchtreiniger. Ik ben dan ook erg blij dat ik van Coolblue de AEG AX71 luchtreiniger heb ontvangen.

De AEG AX71 is een van de luchtreinigers uit hun stijlvolle serie luchtreinigers.

De luchtreinigers van AEG zijn erg mooi vormgegeven, het design past dan ook perfect in ons interieur. Een belangrijk voordeel van de AX71 is dat deze weinig weegt en een praktisch handvat aan de bovenkant heeft. Zo kan je hem makkelijk naar een andere ruimte verplaatsen. Overdag heb ik de luchtreiniger bijvoorbeeld naast mijn bureau of het bureau van mijn man staan, ‘s avonds in de woonkamer en ‘s nachts in de slaapkamer.

Je kunt de AX71 aan de muur bevestigen, maar omdat ik hem veel verplaats heb ik er de bijgeleverde pootjes onder gemonteerd.

Benieuwd waarom wij graag een luchtreiniger wilden? En wat onze ervaringen met de AEG AX71 zijn? Ik vertel het je graag.

Redenen om een luchtreiniger aan te schaffen

Een luchtreiniger haalt stof, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit de lucht. De luchtreiniger AEG AX71 maakt gebruik van filters en ionisatie om de lucht tot 99,5% te zuiveren.

Dit vind ik erg interessant, want ik heb het idee dat de lucht in onze buurt niet heel schoon is. Wij wonen dicht aan een drukke weg vlak bij het centrum. Vooral tijdens de spits rijdt hier veel verkeer en er zit dan ook veel fijnstof in de lucht. Omdat er veel huizen dicht bij elkaar staan blijft daarnaast de rook van houtkachels hier goed in de lucht hangen.

Ook heb ik het idee dat de lucht in de woonkamer vaak wat muffig aanvoelt, ondanks dat we elke dag de ramen openzetten. Koken op gas en een huis vol kaarsen dragen bijvoorbeeld ook bij aan veel fijnstof in huis. Wist je dat de lucht binnen vaak zelfs ongezonder is dan de lucht buiten? Ik maak mij dan ook weleens zorgen om de luchtkwaliteit in huis.

Misschien heb jij ook wel eens last van hoofdpijn, droge ogen, een droge keel of benauwdheid? Natuurlijk kan dit allerlei verschillende oorzaken hebben, maar te weinig schone lucht in huis is één van de oorzaken.

Ook helpt een luchtreiniger bij allergieën als huisstofmijt en hooikoorts en bij astma. Een huis zit vol met huisstofmijt en er zweven allerlei pollen en stuifmeel door de lucht. Met huisdieren is het nog erger, want een hond of kat brengt extra veel huisstofmijt met zich mee. Sinds wij ons hondje Jackie hebben zweven er nog meer stoffen door de lucht, ondanks dat wij vaak schoonmaken.

Een luchtreiniger reinigt niet alleen vieze geur (hallo natte stinkende hond), maar ook huidschilfers en rondvliegende haren van huisdieren. Zowel mijn man en ik hebben milde hooikoortsklachten en mijn man is gevoelig voor huisstofmijt.

Het zou dan ook erg fijn zijn als deze klachten verminderen dankzij de AEG luchtreiniger van Coolblue. De eerste indruk van de luchtreiniger is goed, de lucht in de woonkamer voelt frisser aan en dat is erg fijn.

Mijn ervaringen met de AEG AX71

Dankzij het mooie design van de luchtreiniger AEG AX71 past deze mooi in ons interieur en met de handige handgrepen en het lichte gewicht verplaats ik deze regelmatig naar een andere ruimte.

Ik vind dit een belangrijk pluspunt ten opzichte van andere modellen, want zo kan ik de lucht in meerdere ruimtes in huis reinigen. De luchtreiniger heeft namelijk een capaciteit van 58 vierkante meter en maakt gebruik van filters om de lucht te zuiveren.

De AX71 is eenvoudig te installeren en dankzij de AEG Wellbeing app kan ik makkelijk de instellingen aanpassen en bekijken, ook als ik niet in de ruimte ben.

Zelf gebruik ik het liefst de SMART functie. Dit is de automatische modus, de luchtreiniger meet zelf continu de lucht en past indien nodig de werking aan. Je kunt de luchtreiniger ook automatisch instellen als je bijvoorbeeld net gekookt hebt en vieze geurtjes uit de keuken snel wilt verwijderen of kaarsen aan hebt staan.

Er zit ook een speciale nachtmodus functie op de luchtreiniger. Zo kan hij ook ‘s nachts gebruikt worden, zonder dat je last hebt van het geluid. Wij zetten de luchtreiniger soms in de slaapkamer omdat ons hondje Jackie hier ook in een mandje slaapt. Zonder enig storend geluid is onze slaapkamer gevuld met schone en frisse lucht.

De luchtreiniger werkt het beste als je ramen en deuren gesloten houdt. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het lekker vind om de ramen in de ruimte waar ik ben open te zetten. Ik moet hier dus ook echt aan wennen, want ik merk dat als ik de ramen open heb staan de luchtreiniger harder moet werken, omdat er continu vervuilde lucht naar binnen komt.

De AEG Wellbeing app vind ik heel handig en vooral ook heel interessant. Je leest namelijk precies per uur, maar ook per dag of maand wat de luchtkwaliteit binnen en buiten is. Er staat bij ons op 0,5 km afstand een meter voor de buitenlucht, waardoor dit heel nauwkeurig gemeten kan worden.

De app geeft veel informatie, bijvoorbeeld over de hoeveelheid fijnstof binnen en buiten, de hoeveelheid stof, pollen en schimmels en de hoeveelheid organische stoffen. Hierop bepaalt de ventilator de snelheid om de lucht te reinigen.

Ook andere punten, zoals de hoeveelheid koolstofdioxide en de luchtvochtigheid worden gemeten. Deze punten kunnen niet door de luchtreiniger worden aangepast, maar de app geeft je wel tips wat een gezonde hoeveelheid is en wat je zelf kan doen om de kwaliteit te verbeteren.

Wat opvalt in de app is dat de luchtkwaliteit in de woonkamer veel slechter is dan in de studeerkamer en de slaapkamer. Dit vermoeden had ik zelf ook al, omdat ik vooral in de woonkamer de lucht als muf ervaar en hier meer last van lichte benauwdheid heb.

In de slaapkamer en studeerkamer hoeft de luchtreiniger niet hard te werken om de waardes PM2,5 (fijnstof), PM1 (ultrafijnstof) en PM10 (stof, pollen en schimmels) van goed naar zeer goed te laten gaan. In de woonkamer moet de luchtreiniger iets harder werken en zijn deze waardes zonder de luchtreiniger vaak op het randje van matig tot goed. Zodra de luchtreiniger aanstaat zie je dat de luchtkwaliteit verbetert en naar zeer goed stijgt. Zelf merk ik het ook, de lucht voelt minder muf aan.

Ook wordt de waarde TVOS (totaal hoeveelheid schadelijke stoffen) gemeten. Dit kan van alles zijn: verf, rook, deodorant en parfum, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, tapijten of pesticiden.

Het valt bijvoorbeeld op dat de TVOS waarde in de studeerkamer zeer goed is totdat ik hier met Jackie kom werken. Dan verandert de waarde naar goed tot matig. We brengen dus allebei stoffen mee die schadelijk zijn. In hoeverre de luchtreiniger die eruit haalt is moeilijk meetbaar, omdat je niet kunt zien wat de waardes zouden zijn als de luchtreiniger uitstaat.

Waar ik heel erg van ben geschrokken is dat de TVOS waarde in de woonkamer standaard zeer matig is. Als we kaarsen aanzetten stijgt deze waarde zelfs naar slecht. Als de waardes langer dan een maand boven de 1500 zijn kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij ons is dit dus het geval. Ook als de luchtreiniger aanstaat blijven deze waardes boven de 1500. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat niet alle VOS gevaarlijk zijn. Sinaasappels en koffiebonen uit onze keuken worden bijvoorbeeld ook gemeten en zijn niet schadelijk.

  • Foto 1: luchtreiniger start op in de woonkamer en je ziet de kwaliteit verbeteren.
  • Foto 2: luchtreiniger wordt verplaatst van studeerkamer naar woonkamer. Het verschil in TVOS waarden is hier duidelijk te zien.
  • Foto 3: het weekrapport geeft weer hoeveel lucht er is gereinigd.

Duidelijk is in ieder geval dat de luchtkwaliteit vooral in de woonkamer niet goed is en dat de AEG AX71 luchtreiniger de luchtkwaliteit hier duidelijk verbeterd. Hier hebben we de luchtreiniger dan ook bijna altijd aanstaan, in de andere ruimtes gebruik ik de luchtreiniger net iets minder vaak.

Conclusie

luchtreiniger fijnstof kaarsen woonkamer

Niet in elke ruimte is de luchtkwaliteit even slecht, maar vooral in de woonkamer verbeterd de luchtkwaliteit aanzienlijk dankzij de AEG AX71 luchtreiniger. De luchtkwaliteit is hier voortdurend minder goed, waardoor de luchtreiniger als we hier in de ruimte zijn altijd aanstaat. Dankzij de luchtreiniger voelt de lucht een stuk frisser aan.

DE AEG AX71 ziet er mooi uit, waardoor deze prima in de woonkamer kan staan en is makkelijk verplaatsbaar. De AEG Wellbeing app biedt heel veel interessante informatie en de SMART functie zorgt ervoor dat de luchtreiniger automatisch de juiste stand gebruikt.

Ik ben blij met het resultaat van de luchtreiniger en vind het ook erg fijn dat ik nu weet wat de luchtkwaliteit in huis is. Straks in de winter, wanneer de ramen veel vaker dichtzitten en kaarsen en kachels vaker aanstaan, verwacht ik nog meer effect van de luchtreiniger. Heel fijn om zo een gezondere lucht in huis te hebben!

AEG heeft naast de AX71 meerdere stijlvolle luchtreinigers. Met de cashback actie kan je tot 100 euro retour ontvangen bij aanschaf van één van de AEG luchtreinigers. Bekijk het volledige overzicht AEG luchtreinigers bij Coolblue.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Mijn ervaringen met een luchtreiniger (review AEG AX71)”

  1. luchtreinigers zijn onzin en na verloop van tijd ook een bron van circulatie van troep in de lucht….ramen en/of raamroosters open is het beste wat je kunt doen. Daarnaast gaan ze altijd binnen maanden steeds meer lawaai produceren. Niet aanschaffen, geldverspilling.

    1. Wat jammer dat jij minder goede ervaringen hebt met een luchtreiniger Josine. Ik ben er zelf wel erg blij mee en als je bij andere reviews kijkt, ook op de site van Coolblue, dan zie ik voornamelijk hele enthousiaste reacties. Gelukkig zijn de meeste mensen net als ik dus wel tevreden over hun luchtreiniger!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven