4 voordelen van een groene schutting in de tuin
groene schutting klimop

4 voordelen van een groene schutting in de tuin

Een groene schutting, of groene haag, is een milieubewust alternatief voor een houten of kunststof schutting. Niet alleen is een groene schutting duurzaam, maar het heeft nog een aantal andere voordelen. Wil jij je tuin een stukje groener maken? Kies dan voor een groene schutting of groene haag.

Een groene haag is de meest duurzame oplossing, omdat je hier geen bouwmaterialen voor nodig hebt. Maar een groene haag neemt wel meer ruimte in dan een groene schutting. In ons stadstuintje is geen plek voor een haag en daarom hebben wij voor een groene schutting gekozen.

Op advies van onze tuinman is in eerste instantie de kamperfoelie, clematis en klimhortensia geplaatst. Helaas bleek de kamperfoelie niet vorstbestendig. De clematis en klimhortensia waren niet wintergroen, waardoor we een groot deel van het jaar alsnog een vrij kale tuin hadden.

Daarom hebben we een aantal jaar geleden klimop gepland, afgewisseld met de clematis. Dit is de beste keuze ooit en we hebben nu het hele jaar door een groene tuin. Dankzij de clematis zit de heg regelmatig vol met mooie bloemen.

Twijfel jij nog over een groene schutting in de tuin? Dit zijn de voordelen:

1. Een groene schutting zorgt voor verkoeling

Het wordt steeds warmer in Nederland. Om voor voldoende verkoeling in de tuin te zorgen kan je zelf het een en ander doen. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat een tegeltuin slecht is voor het milieu en zie je steeds meer mooie groene tuinen.

De heg wordt echter vaak nog vergeten en hier kiezen mensen vaak voor een ander type schutting. Maar een groene schutting zorgt ook voor verkoeling op warme dagen en vangt tijdens regenbuien water op. Zeker in een kleine tuin met weinig ruimte voor groen is een schutting vol groen dan ook aan te raden.

groene schutting klimop voordelen

2. Met een groene schutting draag je bij aan de biodiversiteit

Een groene schutting biedt ruimte voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Wil jij meer leven in de tuin? Dan is een schutting vol groen zeker een goed idee.

Een schutting plaatsen vol groen en bloemen is een nog beter idee. Deze bloemen trekken bijen en vlinders aan en het ziet er ook nog eens leuk uit. De klimop staat bij ons voor een groot deel in de schaduw, dus wij vinden het nog best lastig om klimplanten met bloemen te plaatsen. De clematis is tot nu toe het meest succesvol en geeft prachtige bloemen.

3. Een groene haag of schutting is relatief goedkoop

Ben jij op zoek naar een goedkope schutting? Wist je dat groen vaak een voordelige keuze is? Voor een groene haag heb je helemaal geen bouwmaterialen nodig en kies je een aantal mooie struiken of bomen naast elkaar uit.

Voor een groene schutting zorg je voor een goede basis waar de (goedkope) klimplanten tegenaan kunnen groeien. Betongaas is bijvoorbeeld geschikt voor een groene heg.

Als je buren geen groene heg willen kijk dan eens of je er samen uitkomt door voor een duurzame schutting te kiezen waar je groen tegenaan kan laten groeien. Wij hebben bijvoorbeeld kokosschermen als basis, maar ook een schutting van wilgentakken is een prima keuze.

4. Het staat gewoon heel gezellig (ook in de winter)

Dit is voor ons persoonlijk misschien wel het belangrijkste voordeel: een groene schutting staat heel gezellig. Zowel in de zomer als in de winter hebben wij heel veel plezier van de klimop in de tuin.

groene heg klimop voordelen

Door voor wintergroene planten te kiezen ziet de tuin er het hele jaar door mooi groen uit. Sinds wij klimop als schutting hebben vind ik onze tuin er een stuk gezelliger uitzien.

Een voordeel van klimop is dat het makkelijk in onderhoud is en heel snel groeit. Voor je het weet heb je dus een gezellige groene tuin. Toch liever een andere schutting? Bekijk dan deze ideeën om het gezellig te maken in de tuin.

Wat voor schutting heb jij in de tuin?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

1 gedachte over “4 voordelen van een groene schutting in de tuin”

  1. Beste Ilse, bedankt voor het heldere artikel over groene schuttingen. Wij zijn net verhuisd en willen binnenkort de tuin opknappen en een nieuwe schutting kopen. Wat een slim idee om te kiezen voor een groene schutting in plaats van een groene haag in verband met de beschikbare ruimte. Dat zou voor ons ook een oplossing kunnen zijn, ik vind het heerlijk om groen in de tuin te hebben maar we hebben geen ruimte voor een stevige haag. Ik zal me er eens verder in verdiepen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven