Zo voorkom je een miskoop in huis - 5 tips

Zo voorkom je een miskoop in huis – 5 tips

Hoe vaak komt het voor dat je een meubelstuk of woonaccessoire hebt gekocht wat thuis een totale miskoop blijkt te zijn? Dit is zonde van je geld en waarschijnlijk voel je ook spijt of frustratie bij het zien van deze miskoop.

Daarom heb ik 5 tips voor je hoe jij een miskoop in huis kan voorkomen.

1. Maak een verlanglijstje

Maak voor je naar de winkel gaat een verlanglijstje met wat je precies nodig hebt. Schrijf daarop de diverse meubels en accessoires waarvoor je naar de winkel gaat.

Door je goed voor te bereiden en zo specifiek mogelijk op te schrijven wat je precies nodig hebt kan je een miskoop voorkomen.

Ga jij bijvoorbeeld voor kaarsen en nieuwe kussens naar de winkel, maar zie je daar ook een mooi vloerkleed of goedkoop droogboeket? Pak dan je lijstje er weer bij.

Staat het niet op het lijstje? Neem het dan niet mee. Grote kans dat je helemaal geen plek hebt voor dat droogboeket en dat het mooie vloerkleed niet mooi staat bij de rest van je meubels.

2. Ken je woonstijl

Misschien herken je wel dat je iets moois in de winkel ziet, het mee naar huis neemt, en dat vervolgens helemaal niet past bij jouw interieur. Dit komt waarschijnlijk omdat je geen goed beeld hebt van jouw woonstijl en daardoor onvoldoende kan inschatten of een nieuwe stoel of andere salontafel wel mooi bij de rest van de inrichting past.

Door een moodboard te maken voor jouw interieur kan je dit voorkomen. Met een moodboard breng jij jouw woonstijl nog duidelijker in beeld. Hierdoor kan je veel gerichter winkelen, omdat je zo veel beter kan inschatten of iets wel of niet mooi bij jouw inrichting past.

Maak een foto van jouw moodboard en neem deze mee naar de winkel. Check voor je iets wilt kopen of de stijl past bij jouw moodboard en bij de spullen in jouw huis.

Geen idee hoe je een moodboard kunt maken? Download dan het gratis e-book ‘in 5 stappen naar een interieur dat bij je past’.

Let vooral op kleuren. Hier ga ik zelf ook het vaakst de mist in. Ik zie een mooie nieuwe trendkleur in winkels en besluit bijvoorbeeld een kussen in deze kleur te kopen. Om er thuis vervolgens achter te komen dat deze kleur helemaal niet bij de andere kleuren in huis past.

Een echte impulsaankoop (zie punt 4), omdat ik mijn eigen woonstijl even niet voor ogen had en mij laat verleiden in de winkel.

miskoop interieur voorkomen tips

3. Ga voor kwaliteit

Een tafel waar na 1 keer gebruiken een kras op zit, een bank die snel doorzakt of een poster die in huis toch niet zo mooi is als in de winkel. Grote kans dat als je voor goedkopere spullen kiest je hier sneller beschadigingen of gebruikssporen op ziet. En dat je er daardoor minder blij mee bent.

Als ik naar ons eigen interieur kijk dan geniet ik veel meer, en vooral ook langer, van de spullen die iets duurder waren. Dat zijn meestal spullen die niet tot nauwelijks beschadigen en er na jaren nog mooi uitzien.

Is een koop bij een budgetwinkel dan altijd een slecht idee? Zeker niet, maar wees je bewust dat deze spullen sneller kunnen slijten en dat je deze items daardoor eerder als een miskoop kunt ervaren.

Met een kleiner budget kan je ook voor kwaliteit kiezen, bijvoorbeeld door meubels en accessoires te kopen via Marktplaats of in de kringloopwinkel. En zo lukt het misschien ook om toch wat extra geld opzij te leggen voor die mooie stoel die je heel graag wilt hebben, maar waar je nu nog geen geld voor hebt.

4. Voorkom impulsaankopen

Eigenlijk kom ik hier weer een beetje terug op punt 1: ga goed voorbereid op pad en laat je niet verleiden tot impulsaankopen. Deze impulsaankopen heb je namelijk helemaal niet nodig.

Want wees nou eerlijk: hoeveel vazen, kussens en kandelaars heb je echt nodig?

Winkels zijn er zo op ingericht om jou te verleiden tot impulsaankopen. Hoe meer zij verkopen, hoe beter het voor ze is natuurlijk.

Daarom is het zo belangrijk om een verlanglijstje te maken, want de kans dat jij je nu laat verleiden voor een impulsaankoop is zo veel kleiner. Zie je iets echt leuks wat niet op jouw lijstje staat? Denk er dan een nachtje over na, of beter nog, twee nachtjes.

Wil je het dan nog steeds hebben en weet je er een leuk plekje voor? Dan kan je het gerust alsnog kopen zonder spijt te krijgen van je aankoop. Je hebt er nu goed over na gedacht, weet of het bij je woonstijl past en kunt zo veel beter een keuze maken.

5. Bij twijfel niet doen

Weet je niet zeker of je die ene poster of die ronde eettafel echt wilt kopen? Want misschien staat een ovale tafel toch beter? Bij twijfel moet je het gewoon niet kopen. Loop eerst je lijstje na: Staat het op je lijstje? Past het bij je interieur? Is de kwaliteit goed? En is het geen impulsaankoop?

Je twijfelt waarschijnlijk niet voor niets, grote kans dat het niet aan één van deze punten voldoet. Luister naar je gevoel en laat het dus in de winkel liggen bij twijfel.

Wat voor mij ook goed werkt is de regel iets erin is iets eruit. Zo voorkom je dat je huis vol met spullen raakt en moet je iets dus wel echt heel leuk vinden om het te kopen. Iets anders in huis moet immers het veld ruimen.

Grote kans dat als jij twijfelt over iets je het lastig vindt om je aan de regel iets erin is iets eruit te houden. Als je echt overtuigd bent van je aankoop weet je wel wat hiervoor in de plaats het huis kan verlaten.

Dit zijn mijn tips om een miskoop te voorkomen. Natuurlijk kan het toch nog een keer gebeuren dat je iets koopt waar je later spijt van krijgt. Maar geloof mij, als je je bewust bent van je valkuilen en met deze tips op pad gaat dan is de kans op een miskoop een stuk kleiner. Dit heeft mij al heel vaak gered van te veel geld uitgeven aan iets wat ik niet nodig heb.

Wat was jouw grootste miskoop? Ik ga vooral de mist in met kleine decoratie waar ik uiteindelijk toch geen plek voor blijk te hebben.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven