Tuininspiratie: onze pergola in de tuin
lamellendak houten planken zelf maken

Tuininspiratie: onze pergola in de tuin

Eén van mijn favoriete plekjes in de tuin is het hoekje onder onze pergola. Door tussen de schuurtjes in een pergola te maken is er een heerlijk knus hoekje met zowel zon als schaduw ontstaan.

Wil jij ook een pergola of lamellendak in de tuin? Ik vertel je graag meer over onze pergola en heb wat tips voor je klaarstaan in deze blog.

Pergola of lamellendak?

Met een pergola creëer je een schaduwrijke en sfeervolle plek in de tuin. In tegenstelling tot een overkapping is het dak van een pergola niet dicht, waardoor er nog wel (gefilterd) zonlicht op deze plek binnenkomt.

Wij hebben gekozen voor een vaste pergola, maar wil je de hoeveelheid schaduw zelf kunnen regelen en de lichtinval kunnen verstellen? Met een flexibele lamellendak is dit mogelijk. In de meeste gevallen zijn de lamellen namelijk verstelbaar en bij sommige daken kunnen de lamellen zelfs naar voren en achteren worden geschoven, waardoor je het dak helemaal kunt openen.

Een lamellendak is vaak elektrisch verstelbaar en de lamellen kunnen tot 160 graden gedraaid worden, waardoor je dus zelfs regen kunt tegenhouden.

Zelf hebben wij echter gekozen voor een simpele pergola van Douglas houten planken. Deze pergola is dus niet verstelbaar, maar wel een stuk goedkoper en ook zelf te maken als je dit wilt.

pergola in tuin

Omdat wij onder onze overkapping al een plekje hebben waar we altijd droog en in de schaduw kunnen zitten, was een pergola voor ons meer dan voldoende als schaduwplek boven de tuintafel.

Daarnaast wilde ik heel graag de druif in onze tuin als natuurlijke schaduwbedekking over de pergola laten groeien. In Griekenland en op Cyprus zie ik dit heel vaak bij restaurants en dit vind ik zo tof dat ik dit zelf ook wil.

De druif heeft inmiddels het eerste gedeelte van de pergola bereikt en het zal nog heel wat jaren duren voor de hele pergola begroeid is, maar dat vind ik juist de charme van een natuurlijke schaduwplek.

In dit artikel deel ik handige tips voor het leiden van druiventak over de pergola, zodat deze genoeg houvast heeft.

Onderhoud aan de pergola

Wij hebben dus zelf gekozen voor een simpele constructie van Douglas hout voor de pergola. Deze is tussen de schuurtjes ingeklemd en staat dus niet op palen.

Om het onderhoud aan de pergola te beperken hebben we ervoor gekozen de pergola niet in de beits of verf te zetten. Anders moet je om de zoveel jaar de pergola opnieuw verven en omdat wij er de druif overheen laten groeien is dit niet handig.

Daarnaast vind ik vergrijsd Douglas hout ook erg mooi van kleur en op deze manier hebben wij er dus helemaal geen onderhoud aan. Wil jij de pergola wel graag in een kleurtje, maar liever geen onderhoud eraan hebben? Dan zijn composiet of kunststof planken in de juiste kleur een beter idee. En aan een lamellendak heb je ook geen onderhoud.

Het enige waar wij straks onderhoud aan gaan hebben is het bijhouden van de druif. Deze is nu boven de pergola nog niet erg groot, maar na een aantal jaar zullen we deze regelmatig moeten snoeien. Gelukkig is dit niet veel werk en vind ik het heerlijk om te tuinieren.

Sfeervol tafelen onder de pergola

Wij hebben onze tuintafel onder de pergola staan en dit is een heerlijke plek om te lunchen of te dineren. Zeker ‘s avonds, als het licht gefilterd wordt door de pergola, is het nooit te warm om uitgebreid te dineren onder de pergola.

Wil jij een beschut plekje in de tuin, maar geen volledige overkapping? Dan is een pergola of lamellendak een goed idee om een knus hoekje in de tuin te creëren.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven