Openslaande deuren of schuifdeuren voor de uitbouw?
tuindeuren uitbouw kiezen

Openslaande deuren of schuifdeuren voor de uitbouw?

Eén van de lastigste keuzes die we moesten maken voor onze uitbouw is de keuze voor de tuindeuren. Want willen we openslaande deuren of schuifdeuren voor de uitbouw? Omdat ik mij kan voorstellen dat meer mensen tegen deze keuze aanlopen deel ik graag onze overwegingen. Beide keuzes hebben zo zijn eigen voor- en nadelen.

Wij hebben trouwens uiteindelijk voor openslaande tuindeuren in de uitbouw gekozen. Dit hebben wij nu ook al, alleen de totale pui wordt wel een stuk breder en hoger dan het huidige kozijn.

In het najaar gaan ze beginnen met de uitbouw, ik kan niet wachten.

Een schuifdeur als tuindeur

In eerste instantie wilde we graag een schuifdeur als tuindeur. Een belangrijk voordeel is dat een schuifdeur niet openklapt naar buiten, waardoor deze geen ruimte in de tuin inneemt. Ook kan je als extra optie een kiepstand op de schuifdeur nemen, waardoor je deze ook als raam kan openzetten.

In een showroom hebben we naar deze schuifdeuren gekeken. Wat ons opviel was dat een schuifdeur erg zwaar in de bediening is, dit maakt het lastig een schuifdeur open en dicht te doen. Eventueel zou je kunnen kiezen voor elektrische deuren, waardoor de schuifpui een stuk makkelijker te bedienen is. Dit maakt de deur natuurlijk wel duurder.

Toevallig hebben onze buren voor een aluminium schuifpui in de uitbouw gekozen. Ze hebben aangegeven dat ze hier spijt van hebben. Hun deur is zo zwaar in de bediening dat de buurvrouw de deur zelf niet kan sluiten. Erg onpraktisch en onhandig in gebruik dus.

Op het moment dat we dit hoorden hadden we al de keuze voor openslaande deuren in de uitbouw gemaakt. Maar dit verhaal bevestigd voor ons dat dit de juiste keuze is.

Openslaande deuren in de uitbouw

We hebben nu al openslaande deuren en eigenlijk wilde ik deze niet opnieuw in de uitbouw. De deuren openen naar buiten en hierdoor moet je minimaal 1 meter rondom de deuren vrij houden.

Daarnaast staan openslaande deuren in de meeste gevallen het mooist in het midden van de gevel. Alleen voor de looproute in de woonkamer is het niet altijd het handigst als de deuropening in het midden van de ruimte zit.

Voor mij waren dit twee redenen om in eerste instantie een voorkeur voor een schuifdeur in de uitbouw te hebben. Nog een nadeel van een openslaande deur is dat je deze niet op de kiepstand kan zetten zoals bij een schuifdeur. Maar na ervaren te hebben hoe onpraktisch schuifdeuren in gebruik voor ons zijn hebben wij toch gekozen voor openslaande tuindeuren van hout.

Wij lopen meerdere keren per dag naar buiten vanwege ons hondje Jackie, dus een deur die makkelijk open en dicht gaat is voor ons het belangrijkste.

schuifpui of openslaande deuren als tuindeuren

Natuurlijk hebben we wel moeten kijken naar de indeling van de woonkamer. Kunnen we de meubels wel zo plaatsen dat het geen probleem is dat de openslaande tuindeuren in het midden van de ruimte zitten? En houden we voldoende ruimte in de tuin over?

Gelukkig is dit het geval en zijn openslaande tuindeuren voor ons de beste optie.

Hoe kies je de beste deur voor de uitbouw?

Ik heb net onze overwegingen voor een tuindeur in de uitbouw gedeeld. Maak zelf de keuze en beslis daarbij hoe belangrijk gebruiksgemak, plek van de deur en de ruimte die deze inneemt voor jullie is. Budget speelt natuurlijk ook een rol. Een schuifpui is een stuk makkelijker te bedienen als je deze deuren elektrisch maakt.

Wij kijken nu al uit naar de uitbouw en de grotere pui die we hierbij krijgen. Ik hoop dat jullie met deze tips ook de juiste keuze voor de nieuwe tuindeuren kunnen maken.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven