Een rond of rechthoekig vloerkleed in de woonkamer: wat is het mooist?
zithoek woonkamer stoer kleurrijk

Een rond of rechthoekig vloerkleed in de woonkamer: wat is het mooist?

Twijfel jij tussen een rond of rechthoekig vloerkleed in de woonkamer? Welk type vloerkleed staat nou eigenlijk het mooist? Ik heb een aantal tips voor je klaarstaan waarmee je de beste vorm voor het vloerkleed kunt uitkiezen.

Vloerkleden zijn er in allerlei soorten te koop. Naast verschillende kleuren, patronen, materialen en hoogpolig of laagpolig zijn vloerkleden ook nog eens in allerlei vormen te koop.

Een rechthoekig vloerkleed is het populairst, maar ook een rond vloerkleed wordt vaak gekocht. Daarnaast heb je nog vierkante, ovale en allerlei organische vormen vloerkleden.

Bij de bank in de woonkamer wordt meestal voor een rechthoekig of rond vloerkleed gekozen. Twijfel jij tussen deze twee opties? Bekijk dan mijn tips.

Een rechthoekig vloerkleed bij de bank

Rechthoekige vloerkleden worden het vaakst gekozen en dat is niet zo gek. Met een rechthoekig vloerkleed zit je (bijna) altijd goed en dit is lekker safe. Omdat er genoeg keuze is in afmetingen, kleuren en materialen kan je het daarna nog zo gek maken als je zelf wilt met de uiteindelijke keuze voor het vloerkleed.

De vorm van een rechthoekig vloerkleed past eigenlijk altijd wel bij de bank in de zithoek. Het is wel belangrijk dat je de goede afmeting voor een vloerkleed kiest, want hier gaat het vaak mis. Meestal wordt een te klein vloerkleed uitgekozen, maar soms juist een te groot vloerkleed.

plannen uitbouw shutters tvhoek

Zelf vind ik het het mooist als het vloerkleed net iets breder is dan de bank. Onze bank is bijvoorbeeld 220 centimeter en het vloerkleed is 230 centimeter. Het vloerkleed steekt dus heel subtiel aan elke zijde 5 centimeter uit.

Een vloerkleed wat veel kleiner is staat vaak heel iel, terwijl een vloerkleed wat veel groter is juist weer lomp kan staan. Vooral bij een tweezitbank of driezitsbank kan een te groot vloerkleed er gek uitzien. Met deze tips kies jij de goede maat vloerkleed uit.

Bij een hoekbank kan je wel voor een iets groter vloerkleed kiezen, dat ziet er heel sfeervol. Maar het hoeft niet, ook een vloerkleed van 230 x 160 centimeter staat bij een hoekbank heel mooi. Dit hangt natuurlijk wel van de afmetingen van de hoekbank af.

Zeker als de woonkamer niet zo groot is en ook de salontafel niet zo groot is zou ik liever niet voor een te groot vloerkleed bij de hoekbank kiezen.

Twijfel je nog? Zoek dan eens op Pinterest op ‘vloerkleed hoekbank’ en je krijgt allerlei verschillende voorbeelden te zijn van rechthoekige vloerkleden met verschillende afmetingen bij een hoekbank. Zo kan je het beste inschatten wat bij jouw situatie past.

Een rond vloerkleed in de woonkamer

Met een rechthoekig vloerkleed speel je op safe, met een rond vloerkleed heb je echt iets bijzonders in huis. Maar wanneer staat een rond vloerkleed nou mooi bij de bank?

Heb je een hoekbank? Dan kan een rond vloerkleed heel mooi staan. Kies een lekker groot rond vloerkleed uit die aan de zijkanten iets uitsteekt bij de hoeken. Met een mooi ronde salontafel erop of meerdere kleine bijzettafels erbij ziet dit er erg sfeervol uit.

Ook bij een rechte bank kan een rond vloerkleed prachtig staan. Om te zorgen dat dit er visueel mooi uitziet is het belangrijk dat je van de zithoek in dit geval ook een hoekvorm maakt. Dit creëer je door een fauteuil aan de andere kant van het vloerkleed te plaatsen.

Zo ontstaat er een verbinding tussen de verschillende zitgedeeltes en ontstaat er een knusse zithoek.

Zeker als je veel rechte vormen in de woonkamer hebt en het er wat saai en steriel uitziet kan een rond vloerkleed helpen om de woonkamer gezelliger in te richten. In een rechthoekige woonkamer met veel rechte en vierkante meubels is dit bijvoorbeeld een leuk idee.

Een veelgemaakte fout bij een rond vloerkleed bij de bank is dat het vloerkleed veel te klein is. Zelf vind ik het het mooist als het ronde vloerkleed ook deels onder de bank ligt. Afhankelijk van de afmetingen van de bank zal je daardoor al snel op een vloerkleed met een doorsnede van 250 of 300 centimeter uitkomen.

Met zo’n groot rond vloerkleed maak je een echt statement in de woonkamer.

Welke vorm vloerkleed zou jij uitkiezen in de woonkamer?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven