Een kijkje in de tuin van Eileen van @huisjeboompjepluskeesje
bamboe zithoek tuin @huisjeboompjepluskeesje

Een kijkje in de tuin van Eileen van @huisjeboompjepluskeesje

Kan jij ook geen genoeg krijgen van mooie tuinen? In de rubriek ‘een kijkje in de tuin van’ mogen we een kijkje nemen in een aantal van de mooiste tuinen van Nederland en België. Van moderne en strakke tuinen tot een kleine stadstuin vol planten: er is voor ieder wat wils.

Deze week nemen we een kijkje in de moderne theetuin van Eileen van @huisjeboompjepluskeesje.

Wie ben je, waar woon je en met wie?

Ik ben Eileen, en ik woon samen met mijn lieve vriend en onze teckel Kees. 

In oktober kregen wij de sleutel en begon de verbouwing binnenshuis, in november zijn wij verhuisd. Zodra het grootste gedeelte binnen “af” was zijn wij direct, toen het weer het toeliet, in het vroege voorjaar begonnen met het aanpakken van de tuin. 

Wij hebben hiervoor in een maissonettewoning gewoond, en de grootste reden om te verhuizen was het gemis van een tuin. Het balkon was best ruim en stond he-le-maal vol met plantenpotten, -rekken en “meuk”, zoals mijn eega dat noemt. 

Het was dus al best een mini tuin, maar nu hebben we dan eindelijk een èchte, grote-mensen-tuin. Op het zuiden nog wel! 

Kees is het liefst de hele dag in de tuin aan het rommelen en zonnen, en ik vind het ook heerlijk om er in bezig te zijn. Zeker in corona tijd vind ik het pure rijkdom om een fijne buitenruimte te hebben, waar je zelf kunt ontspannen, maar waar je ook (gemakkelijker) met mensen op afstand kunt afspreken en zo toch contact kan houden. 

Hoe groot is je tuin?

De tuin is ongeveer 50m². Aan de achterzijde van de tuin is over de gehele breedte een schuur van ongeveer 15m². Super handig voor al het gereedschap, meerdere fietsen en nog niet afgeronde klus projectjes. 

Ook hebben wij een aardige voortuin waar we straks op snikhete dagen naar kunnen uitwijken wanneer het in de tuin echt te warm is, met name voor Kees.

Heb je liever een tuin vol planten of een moderne, strakke tuin?

Van mij mag een tuin heel organisch zijn, en vol staan met groen wat lekker groeit en bloeit. Ik ben absoluut niet van de strakke perkjes of strak betegelde tuinen!

Toen wij dit huis kochten was de tuin 90% tegel. Het plan was simpel: Véél meer groen erin! 

Wij hebben een terras in het midden laten liggen, en verder alle tegels ingeruild voor plantenborders en een plaatsje van grind. Grind vind ik onderhoudsvriendelijk en een natuurlijkere uitstraling hebben dan tegels. Het maakt je tuin speels! Ook is het veel beter voor regenwaterafvoer. 

tuintafel @huisjeboompjepluskeesje_

Een eettafel op grind is natuurlijk niet handig, vandaar dat deze op het terras staat. Ons lounge zitje staat op het grind, en onze kachel verplaatst tussen deze twee plekjes. De parasol heeft wielen, en schuift dus ook de hele tuin door, maar net waar we willen zitten en hoe de zon staat. 

Ook hoe de meubels staan wisselt hier dus per moment, en is niet strak of met een vaste plek!

Hoe zou je de stijl in je tuin omschrijven?

Mijn tuin heeft denk ik een beetje een “theetuin” gevoel, maar dan met iets meer ibiza vibes door het gebruik van rotan, kussens, dekentjes, lichtjes, en andere natuurlijke materialen. 

Het doel is dat er uiteindelijk op elke plek iets groeit en dat het meerendeel van de muren en schuttingen bedekt zullen zijn. Hierdoor wordt de tuin mijn inziens nog knusser. 

sfeervolle tuinverlichting @huisjeboompjepluskeesje

Verder vind ik de tuin vooral heel fijn door alle lichtjes overal! Wat dat betreft is onze tuin dan wel weer modern, want van mijn wederhelft moesten alle lampen etcetera “smart” gemaakt worden en is alles te bedienen vanaf Home Assistant. 

Ik houd me bezig met de plantjes, hij met de stekkers! 

Wat is je favoriete plek in de tuin?

Mijn favoriete plek in de tuin is in één van de lounge stoelen, met veel kussentjes, een dekentje, het kacheltje erbij en een goed glas wijn. En natuurlijk Kees opgekruld op schoot! 

bamboe zithoek tuin met veel groen en bloemen @huisjeboompjepluskeesje

Omdat de stoelen heel breed zijn kan zelfs ik, met aardig lange benen, er goed in wegkruipen en wegzakken.
Wanneer het gaat schemeren, en alle sfeerlichtjes gaan automatisch aan, kan ik hier echt zitten te genieten van het feit dat ik eindelijk in mijn eigen tuin zit… 

Het was een lange zoektocht naar “het perfecte huis”, maar wat ons betreft hebben we hem gevonden! 

En wat is jouw favoriete tuinplant?

Stiekem is mijn favoriet een blauwe regen, maar toch vind je hem bij mij niet terug in de tuin. Nog niet! Wie weet dat ik het toch een keer aandurf… Vanwege de snelle groei weet ik dat het ook een knap lastige plant kan zijn die aardig wat kan beschadigen in je tuin. Daarbij is hij volgens mij hartstikke giftig voor honden, dus dat vind ik ook spannend. Maar die bloemen…!!

Bij ons in de tuin is de Parelstruik denk ik favoriet.  Deze twee “boompjes” waren zo ongeveer het enige groen in de tuin toen wij dit huis kochten, en vroeg in het voorjaar zaten zij plots bomvol met mooie witte bloemen. Prachtig!

Ook ben ik gek van lavendel, camelia (blijft ook zo fijn groen in de winter) en rodondendron.

Heb jij een ultieme tip voor een gezellige tuin?

Probeer in een standaard vorm tuin toch verschillende hoekjes te creëren voor meer knusheid. Zo krijg je ook meer diepte gevoel in je tuin. 
Ook heb ik overal lichtjes en kaarsjes in de tuin, en steek ik deze ook gerust aan als ik in mijn eentje in de tuin zit of toch binnen zit ‘s avonds, puur omdat ik het zo gezellig vind ogen wanneer je de tuin in kijkt. 

Mijn ultieme tip blijft toch; hoe meer groen hoe meer gezelligheid. Dus durf vooral planten te plaatsen; het groen en de bloemen maken je zo vrolijk!

En wanneer je niet veel plek hebt voor een border, of minder groene vingers hebt, kom je ook een heel eind met mooie potten in verschillende maten! Als je let op planten die groen blijven in de winter, en planten die in verschillende seizoenen bloeien, heb je het hele jaar door iets moois in je tuin staan. 

houten vogelhuisje tuin @huisjeboompjepluskeesje

Door je tuin vogel vriendelijk te maken krijg je ook veel gezellig bezoek, en fladdert er van alles door je tuin. Wij hebben naast vogelhuisjes ook verschillende plekjes voor voer in de tuin, waar dankbaar gebruik van gemaakt wordt. De vetbollen kunnen echter alleen in de voortuin hangen, want die worden nog wel eens op de grond gegooid, en dan maakt Kees er dankbaar gebruik van in plaats van de vogels, haha! Wel leg ik plukken van zijn vacht na het borstelen in de tuin, zodat de vogels deze kunnen meenemen om hun nestjes te bouwen.

insectenhotels-en-regenton-@huisjeboompjepluskeesje.jpg

Probeer daarnaast van “ongezellige”, maar toch nodige, items in je tuin iets moois te maken. Zo verbloem je een lelijke regenpijp al snel door een mooie regenton aan te sluiten (nog veel beter voor het milieu ook!) en heb ik door een regenton met een plantenbak erbovenin te kiezen, ook een echte eyecatcher in de tuin gehaald. 

De afval containers vind ik ook een doorn in het oog als je graag een gezellige tuin wil, dus bouwde ik (samen met mijn vader, laten we eerlijk blijven, die heb ik echt wel nodig als het op bouwen aankomt) een houten ombouw voor de containers.

zelf kliko ombouw bouwen @huisjeboompjepluskeesje

Je kunt er nog gemakkelijk bij, maar je ziet geen lelijke container meer staan wanneer je in de tuin zit. En meteen extra plek voor plantjes erbovenop! 

Waar kunnen we jou online vinden?

Op Instagram heet ik @huisjeboompjepluskeesje, want ja… Een teckel is natuurlijk aardig aanwezig in huis, en dus ook in je instagram naam 😉 

Wil je verder nog iets kwijt?

Durf je tuin de tijd te geven! Planten groeien sneller dan je denkt, dus bouw het niet direct helemaal vol om een groene uitstraling te krijgen. Ze moeten natuurlijk ook de ruimte hebben om te groeien.

De meesten zullen onze tuin nu al aardig groen vinden, maar ik hoop volgend jaar om deze tijd al flinke groei te kunnen zien (zie ik trouwens nu al, als ik foto’s vergelijk met een paar weken geleden, toen alles net geplant was) en over een paar jaar in een groene oase te zitten (voor hoever je een stadstuin in de Randstad een groene oase kunt noemen, natuurlijk…) 

En… probeer te denken aan biodiversiteit en het milieu als je aan de slag gaat in de tuin! Plant een boom(pje), tegel niet alles vol, installeer een regenton (en vraag subsidie aan) en kijk of een groen dak op je schuur haalbaar is (krijg ik hopelijk deze zomer nog voor elkaar!)

Dankjewel voor het kijkje in je tuin Eileen! Kees is een lieverd en wat een fijne tips voor een groene (kleine) stadstuin, dankjewel! Vergeet niet een kijkje te nemen op het Instagramaccount van Eileen voor meer inspiratie.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven