Wat voor eettafel past in een kleine ruimte?
eettafel kleine ruimte

Wat voor eettafel past in een kleine ruimte?

Een geschikte eettafel vinden voor een kleine ruimte kan best lastig zijn. Niet elke eettafel past in een kleine woonkamer, eetkamer of keuken. Natuurlijk moet je letten op het formaat van de eettafel, maar ook de vorm kan van invloed zijn of een eettafel in een kleine ruimte past.

Ik heb een aantal tips klaarstaan om een eettafel voor in een kleine ruimte uit te kiezen.

Formaat van de tafel in een kleine ruimte

Het is logisch dat je rekening moet houden met het formaat van de eettafel in een kleine ruimte. Voor 2 personen is een tafel van 80 x 80 centimeter al voldoende, dit past in bijna elke ruimte.

Met 4 personen is een rechthoekige eettafel van 140 x 90 centimeter al groot genoeg. Dit formaat is ideaal voor een kleine keuken of woonkamer.

Aan een tafel van 160 x 90 centimeter passen zelfs 6 personen, door aan de kopse kant stoelen te plaatsen. Dit is handig als je af en toe extra stoelen nodig hebt voor gasten.

Eet je altijd met z’n zessen aan de eettafel? Dan kan je beter voor een eettafel van 180 x 90 centimeter kiezen. Aan beide zijden van de tafel passen dan 3 (smalle) eetkamerstoelen en dit neemt minder ruimte in beslag dan als je bij een eettafel van 160 centimeter breed 2 stoelen aan de kopse kant plaatst.

Liever een ronde eettafel? Aan een eettafel met een diameter van 120 centimeter passen 4 stoelen en een tafel met een diameter van 140 centimeter passen 6 stoelen. Zelf hebben wij een ronde eettafel van 130 centimeter waar je met 5 personen kan zitten.

Bij een vierkante eettafel van 100 centimeter kan je met 4 personen zitten en bij een vierkante tafel van 140 centimeter kan je met 6 personen zitten.

Bij zowel een ronde als vierkante eettafel geldt dat aan alle zijden stoelen staan. Hou er wel rekening mee dat er aan elke zijde voldoende ruimte is om een stoel naar achter te kunnen schuiven en voldoende loopruimte overblijft.

In elke stijl kan je deze kleine eettafels kopen. Of je nu kiest voor een industriële eettafel, design eettafel of epoxy tafel: in elke stijl is keuze genoeg.

De vorm van de eettafel

Wist je dat een rechthoekige eettafel doorgaans meer ruimte inneemt dan een ronde of vierkante eettafel? Dit heb je eigenlijk al bij het formaat van de eettafel kunnen zien.

Voor een eettafel voor 4 personen gelden de volgende afmetingen:

  • rechthoekige eettafel van 140 x 90 centimeter
  • ronde eettafel met een diameter van 120 centimeter
  • vierkante eettafel van 100 x 100 centimeter
  • ovale eettafel van 160 x 90 centimeter

Tussen een rechthoekige eettafel en vierkante eettafel zit een verschil van 40 centimeter. Maar aan een vierkante eettafel heb je aan vier kanten stoelen, bij een rechthoekige eettafel maar aan twee kanten.

In de praktijk neemt een vierkante eettafel dus niet altijd minder ruimte in, omdat je er ook rekening mee moet houden dat de stoel voldoende naar achter geschoven moet kunnen worden.

Het voordeel van een ronde of ovale eettafel is dat door de ronde hoeken dit een heel zachte uitstraling aan de ruimte geeft. Loop je vaak tegen de hoeken van de eettafel aan? Geen probleem bij een ronde of ovale eettafel, want deze zijn mooi afgerond. Een nadeel van deze tafel is wel dat je ze niet strak tegen de muur aan kunt zetten.

Kijk dus goed wat de looproutes in de ruimte zijn en of een vierkante eettafel echt minder ruimte dan een rechthoekige eettafel inneemt. Vind je dit lastig? Maak dan een plattegrond van de ruimte en experimenteer met verschillende vormen eettafels om te kijken welke tafel het beste in de ruimte past.

Zelf hebben wij een ronde eettafel die midden in de ruimte staat. Voor ons is dit de beste oplossing, omdat we geen ruimte hebben voor een tafel tegen de muur.

industriele ronde eettafel

Bespaar ruimte met een inklapbare tafel

Heb je echt heel weinig ruimte voor een eettafel? Of zoek je een oplossing voor extra eters, maar wil je niet dat de eettafel onnodige ruimte inneemt?

Denk dan eens aan een inklapbare of uitschuifbare eettafel. Deze neemt standaard weinig ruimte in en heb je extra eters dan voeg je heel makkelijk wat extra ruimte toe.

En echt niet alleen IKEA verkoopt deze praktische eettafels voor kleine ruimtes, tegenwoordig zijn er genoeg woonwinkels waar je mooie (design) uitschuifbare eettafels kunt kopen.

Denk ook aan de stoelen

Als je een kleine ruimte voor de eettafel hebt dan is het belangrijk om hierbij ook rekening te houden met de keuze voor de stoelen. Stoelen met armleuningen nemen bijvoorbeeld meer ruimte in dan stoelen zonder, dus bij een kleine tafel is het belangrijk om te meten of de stoelen wel passen.

Stoelen varieer veel in breedte, dus let hier goed op bij de keuze voor een stoel.

Staat de eettafel dicht tegen de muur en heb je weinig ruimte voor stoelen? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een eetkamerbank. Er hoeven dan geen stoelen naar achter geschoven te worden, wat ruimte scheelt.

eettafel kleine ruimte tips

Ook kunnen er meer mensen op een eetkamerbank zitten, zeker met kinderen is dit erg handig. Wij maakten eerder zelf een eetkamerbank voor op kantoor, een praktische budgetoplossing voor deze ruimte.

Nog een voordeel is dat je de eetkamerbank als opbergmeubel kunt gebruiken. Zeker in een kleine ruimte met weinig opbergruimte is dit een praktische oplossing.

Succes met het kiezen van de beste eettafel voor in een kleine ruimte.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Wat voor eettafel past in een kleine ruimte?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven