Creatief handwerken: 8 DIY ideeën en technieken voor in huis
punchen verschillende diktes en lengtes wol

Creatief handwerken: 8 DIY ideeën en technieken voor in huis

Ik ben gek op handwerken. Met draad, wol en touw kan je de leukste DIY projecten voor in huis maken. Er zijn verschillende technieken die je kan gebruiken voor creatief handwerken. Met elke techniek bereik je weer een heel ander resultaat.

De populairste technieken, inclusief voorbeelden voor leuke DIY projecten voor in huis, heb ik voor je op een rij gezet.

Breien

Breien is één van de populairste handwerktechnieken en dat is niet zo gek. Het is heel simpel om mee te beginnen en je hebt er niet veel voor nodig.

Ik ben gek op breien. Meestal brei ik truien, maar ook voor in huis heb ik al een aantal creatieve projecten gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit budget plaid voor beginners of dit super simpele kussen.

Als je wilt starten met handwerken, maar niet weet waar te beginnen dan raad ik je aan om te beginnen met breien.

Haken

zelfgemaakt vloerkleed van lontwol gehaakt

Vroeger was ik gek op haken en heb ik heel wat vloerkleden, manden en andere projecten gehaakt. Dit was nog voor de start van InteriorTwin, dus van de meeste projecten heb ik helaas geen voorbeelden op de blog.

Wel haakte ik een paar jaar geleden dit vloerkleed van lontwol.

Haken is eigenlijk net zo makkelijk en toegankelijk om mee te beginnen als breien. Bij haken komt alleen wel iets meer telwerk kijken dan bij breien. Alhoewel ik al een tijd niet meer heb gehaakt hoop ik dit binnenkort weer eens op te kunnen pakken.

Macrame

macrame hanger okergeel detail

Ik ben gek op macramé. Dit is een knooptechniek waarmee je mooie wandhangers kan maken. Naast wandhangers kan je ook andere dingen maken, zoals kleedjes, onderzetters, tassen en meer.

Bekijk hier bijvoorbeeld macramé tips voor beginners of bekijk dit patroon om zelf een wandkleed te knopen.

Borduren

creatief handwerken borduren

Nog een favoriete handwerktechniek van mij is borduren. Ik ben er gek op en heb al heel wat projecten gemaakt. Ik hou vooral van vrij borduren en dit is een heel makkelijke techniek om te leren.

Bekijk deze borduurtips voor beginners met o.a. een overzicht van mijn favoriete borduurpatronen voor een hip interieur.

Punchen

punch needling verschillende diktes en lengtes wol

Punchen, of punch needling, is een techniek die lijkt op borduren. Bij punchen kan je in tegenstelling tot met borduren ook met dikker draad en wol werken. Ook is de techniek net wat anders, waarbij je verschillende lengtes van je draad in het werkje kan creëren.

Bekijk mijn punch needle tips voor beginners of deze voorbeelden om zelf te maken.

Latch Hooking

smyrna knopen latch hooking wandkleed patronen

Recent heb ik voor het eerst Latch Hooking uitgeprobeerd. Deze knooptechniek komt uit de jaren ’70 en hiermee knoop je de mooiste wandkleden, kussens en kleden.

Voor deze manier van handwerken heb je wel wat meer geduld nodig dan de eerder genoemde technieken. Toch kan ik iedereen aanraden om dit eens te proberen, want het is erg leuk om te doen. Bekijk mijn eerdere blog over Latch Hooking voor meer uitleg over deze techniek.

Weven

Grijze muurhanger

Weven is een handwerktechniek waar ik vroeger gek op was. Eén van de eerste blogs op InteriorTwin uit 2016 ging dan ook over weven. De laatste jaren heb ik nauwelijks mijn weefgetouw meer aangeraakt, zonde eigenlijk. Weven is ontspannend om te doen en een voordeel is dat je van te voren geen patroon hoeft uit te werken.

In plaats van standaard weven kan je ook rond weven en een tijdje geleden maakte ik hiermee deze weefcirkel.

Ik bedenk altijd ter plekke een patroon en maak er iets leuks van. Wie weet is het binnenkort toch weer eens tijd deze oude hobby weer op te pakken!

Lontwol

armbreien met lontwol

Lontwol is misschien geen aparte handwerk techniek, maar ik wil hem toch hier benoemen. Met lontwol kan je namelijk breien, weven, haken en macrameeën. Omdat het resultaat wat je met lontwol krijgt zo anders is dan met gewone wol zet ik hem toch hier apart in het rijtje.

Lontwol is ideaal voor DIY projecten in je interieur, omdat het een grof product is en je dus snel grote producten maakt. Je kan er bijvoorbeeld een deken, kussen, vloerkleed of wandhanger mee maken. Bekijk ook verschillende ideeën om met lontwol aan de slag te gaan.

Wat is jouw favoriete handwerk techniek om iets leuks voor in huis te maken?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven