Maak slim gebruik van je zonnepanelen (salderen, bespaartips en meer)
verwarming gas besparen tips

Maak slim gebruik van je zonnepanelen (salderen, bespaartips en meer)

Heb jij zonnepanelen op je huis liggen? Maak jij hier al slim gebruik van? Ik heb een aantal tips hoe jij je zonnepanelen optimaal kan gebruiken en hiermee kan besparen op je energierekening.

Zelf keken wij tot begin dit jaar eigenlijk niet naar onze zonnepanelen om. Onze energierekening is heel laag dankzij de zonnepanelen in combinatie met slim energiegebruik, dus wij vonden het wel prima zo.

Tot we opeens een lekkend dak hadden. Wat bleek? Er is kortsluiting in onze zonnepanelen geweest waardoor er een gat in ons dak was ontstaan. Dat was enorm schrikken natuurlijk en we hebben daarna de situatie zo snel mogelijk laten herstellen en alles laten controleren.

Zonnepanelen zijn heel veilig, mits ze goed geïnstalleerd zijn. En alhoewel het installatiebedrijf dit ontkend, hebben diverse experts aangegeven dat er een fout is gemaakt bij het installeren van de zonnepanelen waardoor er bij ons kortsluiting is ontstaan.

Inmiddels draaien de zonnepanelen hier weer volop en voel ik mij weer veilig in ons huis. Onze zonnepanelen zijn allemaal gecontroleerd en liggen er weer goed bij. In die periode hebben we meerdere installateurs over de vloer gehad die ons slimme tips voor het besparen op energie en het gebruik van zonnepanelen hebben gegeven.

Ik deel graag een aantal van deze tips met jullie.

Kies de beste energiemaatschappij

Alle zonne-energie die je niet zelf gebruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling is de vergoeding voor deze energie die je teruglevert even hoog als de kosten energie die je verbruikt. Voorbeeld: Als je 1000 kWh verbruikt en 1000 kWh opwekt krijg je voor allebei 22 cent per kWh.

Maar als je meer zonne-energie opwekt dan verbruikt, dan krijg je een lagere vergoeding voor alle energie die je meer opwekt dan verbruikt. De lagere vergoeding varieert per energieleverancier en ligt gemiddeld tussen de 6 en 10 cent per kWh.

Ik heb naar ons energieverbruik van juni 2020 tot juni 2021 gekeken. Wij hebben in deze periode 1.589 kWh verbruikt en 2.079 kWh opgewekt. Over ongeveer 500 kWh krijgen wij dus een lagere vergoeding.

En juist op dit punt kan je geld besparen. Onze energieleverancier blijkt een relatief lage vergoeding over de ‘teveel’ opgewekte energie te vergoeden. Voor ons kan het daarom interessant zijn om over te stappen en misschien is dat ook wel bij jou het geval, als je meer energie opwekt dan verbruikt.

Daarnaast gaat de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam afgebouwd worden, waardoor je minder vergoeding voor al je teruggeleverde energie krijgt. Maar juist dan wordt het nog belangrijker om goed te kijken welke energieleverancier de beste vergoeding biedt.

Natuurlijk komt er nog meer kijken bij een goede energiemaatschappij dan de vergoeding per teruggeleverde kWh, maar dit is wel een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Mijn man en ik gaan dus nog eens goed kijken welke energieleverancier het meest interessant voor ons is.

Maak slim gebruik van je eigen elektriciteit

Een hele fijne tip die ik kreeg van één van de installateurs is om veel slimmer gebruik te maken van de energie die je zelf opwekt.

Straks is de vergoeding die je krijgt voor energie die je teruglevert aan het energienet lager. Waar het eerst niet zoveel uitmaakte wanneer jij een wasje draaide, wordt dit steeds belangrijker.

Voorbeeld: Zet jij ‘s avonds, wanneer het donker is, de wasmachine aan? Omdat de zonnepanelen op dat moment niet werken gebruik je stroom van het elektriciteitsnet. Met de salderingsregeling wordt dat op dit moment nog gecompenseerd met zonne-energie die je overdag hebt opgewekt.

Vanaf 2023 krijg jij echter een lagere vergoeding voor de energie die jij (overdag) teruglevert aan het net. Met andere woorden, zet jij dan ‘s avonds je wasmachine aan dan gaat je dit meer geld kosten. Het is veel slimmer om de energie die je opwekt direct zelf te gebruiken, dan om de energie terug te leveren aan het energienet en ‘s nachts en ‘s avonds voor duurdere energie te betalen.

Maar ook nu is het al het beste om zoveel mogelijk van de energie die jij overdag opwekt zelf te gebruiken en ‘s avonds en ‘s nachts je energiegebruik te beperken. Zo kan je hier alvast aan wennen en tegelijkertijd wordt het energienetwerk hier minder mee belast.

Zet de vaatwasser en wasmachine dus vaker overdag aan. Je kunt hier ook een timer voor instellen, zodat de wasmachine net klaar is als je weer thuis bent na een werkdag. Ook de droger kan overdag aan, mits je thuis bent i.v.m. brandgevaar.

Kijk ook eens welke apparaten in huis veel stroom verbruiken en of je het energieverbruik op een ander moment kan laten plaatsvinden. Zet een airco of luchtreiniger bij voorkeur vooral overdag aan. Laadt je elektrisch fiets of auto overdag als de zon schijnt op en zo zijn er nog meer apparaten waar je slim gebruik van de energie kan maken.

Maak jij al gebruik van deze tips?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven