Met deze tips kies jij de beste lamp voor boven de eettafel
dimbare filamentlampen philips hue coolblue

Met deze tips kies jij de beste lamp voor boven de eettafel

Een sfeervol verlichte eettafel met precies genoeg licht om gezellig aan te tafelen. Het lijkt zo simpel, maar toch komen er nog wel wat dingen kijken bij het kiezen van de beste eetkamerlamp.

Om jou op weg te helpen bij het kiezen van leuke lampen voor in de eetkamer heb ik een aantal praktische tips op een rij gezet.

Sfeervol en functioneel

De eettafel is in de meeste huiskamers een veelgebruikte zitplek. Vaak wordt de tafel niet alleen gebruikt om te eten, maar ook om aan te werken, of spelletjes aan te doen. En niet te vergeten te borrelen met familie of vrienden.

Tijdens het werken moet het licht fel genoeg zijn om geconcentreerd bij te kunnen werken, terwijl je tijdens het borrelen juist sfeervol en intiem licht wilt. Gelukkig zijn de meeste lampen tegenwoordig dimbaar en daarmee geschikt om boven de eettafel te hangen. Toch is dit wel iets om op te letten bij het kopen van een eetkamerlamp.

Let ook goed op dat de eetkamerlamp de volledige tafel verlicht. Sommige lampen schijnen alleen naar beneden, andere lampen ook naar de zijkant en bovenkant. Ook heb je lampen met opengewerkte kappen, bijvoorbeeld van bamboe of metaal.

Lampen met alleen licht naar de onderkant verlichten alleen de eettafel in tegenstelling tot lampen met licht naar de zijkanten, waarbij de rest van de ruimte ook beter verlicht wordt.

Type eetkamerlamp

Wil jij een simpele zwarte eetkamerlamp of juist één van deze unieke hanglampen?

Stem de stijl van de lamp op de rest van de ruimte af. In een industrieel interieur staat bijvoorbeeld een lamp van metaal of meerdere armaturen op een buis heel mooi.

Bij een bohemien woonstijl passen lampen van riet of bamboe juist heel goed. En de verlichtingstrend van nu, lampen van glas, staan heel mooi in een Scandinavische eetkamer.

Pas op dat je niet deze verlichtingsfouten maakt en stem het type lamp goed af op de lampen en meubels in de rest van de ruimte.

Formaat en vorm van de eettafel

Stem de vorm van de eetkamerlamp ook af op de vorm van de tafel. Bij een ronde eettafel staat in veel gevallen een ronde eetkamerlamp het mooist.

Wat je ook steeds vaker ziet is dat er meerdere kleine hanglampen, bijvoorbeeld van glas of zwart bamboe, naast elkaar in een ronde vorm wordt gehangen waardoor dit samen één armatuur vormt.

Bij een rechthoekige eettafel past een langwerpige lamp heel goed. Kies bijvoorbeeld voor een buis waar meerdere armaturen aan bevestigd zijn of voor een rechthoekige langwerpige lamp.

Je zou ook kunnen kiezen voor 2 of 3 ronde eetkamerlampen die je op enige afstand van elkaar hangt, zodat het de vorm van een rechthoek krijgt.

ronde tweedehands eettafel

Hoogte van de lamp boven de eetkamertafel

De juiste hoogte van de hanglamp bepalen is niet altijd eenvoudig. Belangrijk is dat lamp hoog genoeg hangt, zodat je niet tegen de lamp aankijkt als je aan tafel zit. Ook is het fijn als je een bos bloemen op de eettafel kan zetten, zonder dat deze boven de lamp uitsteekt.

Ook moet de lamp op de juiste hoogte hangen, zodat hij de tafel voldoende verlicht. Een lamp te laag is dus niet handig, maar de lamp te hoog ophangen is ook niet mooi.

Meestal wordt uitgegaan van een hoogte van 60 tot 80 centimeter tussen het tafelblad en de onderkant van de lamp boven de eettafel.

Geen lichtpunt boven eettafel: wat dan?

Misschien heb jij wel helemaal geen lichtpunt boven de eettafel en heb je dus niet zoveel aan de eerder genoemde tips. Een lichtpunt laten aanleggen is vaak een heel gedoe en nog kostbaar ook.

Je kunt ook kabelgootjes gebruiken om een snoer boven de eettafel aan te leggen, maar dit blijf je wel altijd zien. Ook zijn er creatieve oplossingen zoals het gebruik van mooie gekleurde snoeren of een lightswing om van de snoeren boven de eettafel juist iets moois te maken.

Maar als er helemaal geen lichtpunt in de buurt is is dit misschien niet de meest handige oplossing.

Heb jij een rechthoekige eettafel tegen de muur geplaatst? Dan zou je een wandlamp met arm boven de eettafel kunnen hangen. Dankzij de arm van de wandlamp wordt de eettafel toch voldoende verlicht.

Ook bij een eettafel die niet tegen de muur staat kan je een extra lichtpunt creëren door een mooie booglamp of vloerlamp uit te kiezen als verlichting boven de eettafel.

Wat voor lamp past er bij jou het beste boven de eettafel? Laat het weten in de reacties!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven