Veelgestelde vragen over onze overkapping
overkapping-2

Veelgestelde vragen over onze overkapping

Onze overkapping is het middelpunt in onze tuin. Niet zo gek dus dat ik hier heel wat vragen over krijg. Van vragen over zelf een overkapping maken tot decoratie onder de overkapping, ik neem alle vragen met jullie door.

Mocht jouw vraag hier nou toch niet tussen staan laat het dan vooral in de reacties weten, dan kom ik er zo snel mogelijk op terug.

Hoe groot is jullie overkapping?

Dit is zonder twijfel de meest gestelde vraag en dat snap ik. Een overkapping in de kleine tuin is super handig en doordat het dak schuin afloopt besparen we zo een hoop ruimte.

De afmeting van de overkapping is 300 x 300 x 140 centimeter.

overzicht overkapping

De overkapping loopt links wat verder door, omdat hier in eerste instantie de schutting en tuindeur zaten. Later hebben we onze parkeerplek achter de schutting vervangen voor een terras van composiet planken waardoor onze tuin opeens een stuk groter was.

Het gedeelte links naast de tuinbank wordt nog steeds als looproute naar de achterkant van de tuin gebruikt. Omdat de overkapping hier wat verder doorloopt blijft het zitgedeelte droog als het regent en dat is natuurlijk erg fijn.

doorgang overkapping

Hebben jullie de overkapping zelf gemaakt?

Voor de handige klusser klinkt zelf een goedkope overkapping maken natuurlijk hartstikke leuk, maar mijn man houdt niet van grote klusprojecten. En in mijn eentje een overkapping maken gaat mij toch echt een stap te ver.

Daarom is onze overkapping door de tuinman gemaakt. Nu na 6 jaar begint de dakrandafwerking hard te slijten, ondanks dat we deze al een paar keer geverfd hebben. We hopen dat deze nog 1 of 2 jaar meegaat en willen het dan vervangen door een dakrandafwerking van betere kwaliteit. Verder zijn we nog erg tevreden met de overkapping.

Waarom hebben jullie voor een groendak gekozen?

Al eerder heb ik een artikel geschreven over het aanschaffen van een groendak en alle voordelen hiervan. Ik ben dan ook nog steeds super enthousiast over ons sedumdak. Het staat super gezellig, is goed voor de biodiversiteit en voor het milieu.

Daarnaast is het dak van de overkapping niet goed schuin aangelegd waardoor er altijd een laagje water op bleef staan. Dankzij het sedumdak is dit geen enkel probleem meer en regelt dit zich vanzelf.

Sowieso zijn er in onze wijk veel afwateringsproblemen en ontstaat er bij een hevige regenbui al snel een probleem. Dat komt o.a. omdat dit één van de meest versteende wijken uit de stad is. Het voelt goed om met een groendak bij te kunnen dragen en het regenwater op te vangen om het riool te ontlasten.

sedumdak

Hoe bevalt een palletbank als zithoek onder de overkapping?

Goed! Wij hebben direct toen wij hier kwamen wonen gekozen voor palletbanken en ik zou niet anders meer willen. De pallets zelf zijn natuurlijk lekker goedkoop. Sterker nog, wij hebben ze gratis gekregen van een aannemer.

Het echte zitcomfort komt uit de palletkussens en daar hebben wij dus voor goede kwaliteit gekozen. Hoewel de kussens echt heerlijk zitten, was de stof van slechte kwaliteit en binnen een paar maanden al helemaal verkleurd.

Dit is wel opgelost met de winkel, maar sindsdien bekleed ik de kussens dus zelf met stof die er mooier uitziet. Van zwart, groen tot roze, dit is een ideale en goedkope manier om de zithoek er steeds een beetje anders uit te laten zien. En het zelf bekleden van matraskussens is gelukkig helemaal niet moeilijk.

druiventak langs overkapping

Ik vind het trouwens ideaal om kleine bijzettafeltjes te gebruiken bij de zithoek onder de overkapping. Omdat onze tuin niet heel groot is en er ook voldoende loopruimte moet overblijven is er geen plek voor een grote tafel. Maar met meerdere kleine tafeltjes hebben we meer dan genoeg plek om eten en drinken op kwijt te kunnen en eten doen we toch aan de ronde tuintafel.

En stiekem vind ik de kleine tafeltjes ideaal, omdat ik ze elk jaar net even wat anders kan neerzetten om de styling onder de overkapping er weer anders uit te laten zien. Het rotan tafeltje met glasplaat is onze nieuwste aanwinst. En één van de favorieten is de zelfgemaakte tafel van twee bierkratten met een houten plank, vaak is simpel ook gewoon heel erg leuk. Op de foto is hij verstopt rechts naast de bank, achter de witte bloemen.

Hoe vind je leuke decoratie voor onder de overkapping?

Dat is een hele goede vraag! Al eerder schreef ik een uitgebreid artikel over het gezellig inrichten van de overkapping. Bij mij gaat dit vooral op gevoel en het ziet er elk jaar weer net iets anders uit. Dit jaar kreeg de overkapping een update met mooie manden aan de muur en ziet het er weer heel anders uit.

stylen overkapping

Maar een leuke (ronde) tuinposter of bohemien wandhanger staan natuurlijk ook super tof aan de muur onder de overkapping. Omdat de accessoires hier droog hangen kan er gelukkig net iets meer dan in de rest van de tuin. Dit jaar gaf ik de overkapping een nieuwe make-over met roze kussens en manden aan de muur.

De zithoek onder de overkapping is echt onze tweede woonkamer en ik ben hier dan ook erg vaak te vinden. Na werktijd zit ik hier met een goed boek, ‘s avonds met een DIY project en het is ook een ideale plek om gezellig buiten te zitten met onze gasten.

Twijfel jij nog over een overkapping in de tuin? Wij hebben er echt geen moment spijt van gehad en ik kan het aan iedereen aanraden.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Veelgestelde vragen over onze overkapping”

  1. Wat goed dat jullie voor zo’n groen dak hebben gekozen voor jullie terrasoverkapping! Ik ben ook echt verliefd op de ‘boho’-sfeer 😍

    Liefs,
    Carla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven