Maden in de groene kliko voorkomen en bestrijden - 8 makkelijke tips

Maden in de groene kliko voorkomen en bestrijden – 8 makkelijke tips

Jakkes, maden in de kliko! Het is weer de tijd van het jaar ervoor. Wat kan je doen tegen maden in de kliko? Nou, gelukkig heel veel!

Ik heb makkelijke tips voor je klaarstaan hoe je maden in de groene kliko kan voorkomen en bestrijden. Ook in de andere containers en afvalbakken kan je natuurlijk maden tegenkomen en daarvoor kan je deze tips ook gebruiken.

Als je deze tips opvolgt heb je geen last meer van maden in de kliko, maar zal de kliko er ook een stuk frisser uitzien en niet meer stinken.

Het eerste jaar dat wij hier woonden werden we dan ook meteen getrakteerd op maden in de kliko, omdat we niet wisten wat we konden doen tegen maden.

Sindsdien heb ik maatregelen genomen en nooit meer een kliko vol maden gehad.

Sterker nog, ik zie zelden nog vliegen rondom de kliko omdat we ervoor zorgen dat dit niet meer aantrekkelijk voor ze is.

Graag deel ik mijn tips en ervaringen voor het voorkomen en bestrijden van maden in de groene kliko. Deze tips hebben ook als voordeel dat de groene kliko een stuk schoner en frisser blijft, waardoor deze niet meer stinkt.

Ook vertel ik je welke middelen je vooral niet moet gebruiken bij het doden van maden, omdat deze schadelijk zijn voor het milieu.

Maden voorkomen

Het is natuurlijk het beste om maden te voorkomen, dus ik deel eerste deze tips. Maar geen zorgen, als je last hebt van maden heb ik straks ook de nodige tips voor je klaarstaan.

Zodra het warmer wordt neemt de kans op maden in het afval weer toe. Vliegen leggen eitjes in restjes groente, vlees en fruit, dus daarom is de kans op maden in de groene container het grootst. Gelukkig is er veel wat je zelf kan doen om maden te voorkomen.

  • Zet de groene container liever niet in de volle zon, want daar zullen de larven goed bij gedijen. Een plek voor het afval in de schaduw verkleint de kans op maden.
  • Kijk uit met het weggooien van vlees en vis, want dit trekt maden aan. Gooi dit bij voorkeur weg in een biologisch afbreekbaar zakje, zodat vliegen en maden hier niet bij kunnen komen.
  • Zorg voor een schone kliko. Hoe viezer de kliko, hoe groter de kans dat vliegen een plek vinden voor hun larven. Tegenwoordig maak ik 1 keer per jaar de kliko goed schoon. Dit doe ik met deze hogedrukreiniger. Ja het is een vies werkje, maar binnen 15 minuten ben je klaar. En daarna kan je meteen onder een frisse douche. Geen zin om het zelf te doen? Huur dan een containerreiniger specialist in.
  • Om te voorkomen dat de container opnieuw vies wordt kan je deze biologische afbreekbare zakken gebruiken. Nu de container schoon is zijn we deze ook gaan gebruiken, want zo hoef ik nooit meer de container te (laten) reinigen. Zelf gebruiken wij deze containerzakken nu meer dan een jaar en onze container is nog nooit zo fris geweest. En dit is echt het beste middel om vliegen en maden in de kliko te voorkomen.
  • Deze tip heb ik zelf de eerste jaren gebruikt en sindsdien geen meer last gehad van maden: stop een aantal mottenballen in een panty en hang deze aan de binnenzijde van de kliko. Vliegen houden niet van de geur van mottenballen en blijven weg. Door een houten plankje tussen de kliko en het deksel te leggen kan de vieze geur waar vliegen gek op zijn uit de container. Sinds we de containerzakken is dit niet meer nodig en zelf vind ik dit prettiger dan mottenballen, omdat de zakken er ook voor zorgen dat de container fris blijft en niet meer stinkt.
  • Leg oude kranten of onbedrukt keukenpapier op de bodem van de container. Dit neemt het condens op, waardoor de plek minder aantrekkelijk is voor vliegen. Extra bonus is dat je kliko hierdoor minder vies wordt.
tips tegen maden in de tuin-2

Hoe kan je maden bestrijden?

Komen deze tips te laat en heb je al last van maden? Gelukkig is er dan ook nog genoeg wat je kunt doen om maden te bestrijden. En als je hiermee klaar bent kan je met de tips aan de slag om maden te voorkomen, zodat je hier nooit meer last van hebt.

  • Leg wat takken klimop in de container. Klimop is giftig voor maden en hierdoor zullen ze vanzelf dood gaan.
  • Gooi een flinke hoeveelheid zand over de maden. Maden zullen dit als het goed is niet overleven.
  • Strooi een flinke hoeveelheid keukenzout in de container. Zout neemt niet alleen het vocht op waar de larven in liggen te nestelen, maar droogt ook de maden uit. Naast dat deze manier niet diervriendelijk is, is het ook niet goed voor het milieu. Gebruik dit dus alleen als alle voorgaande tips niet helpen, want het afval kan nu niet meer als compost worden gebruikt. Je zult dit dus uit de groene container moeten scheppen en bij het restafval moeten gooien.

Wat moet je niet doen tegen maden in de tuin?

Met bovenstaande tips kan je maden voorkomen en bestrijden. Deze tips zijn (behalve het zout) milieuvriendelijk en brengen geen schade toe aan de natuur. Helaas kom ik op internet ook heel vaak tips tegen die wel schadelijk zijn voor de natuur en ik hoop dat je deze methodes niet gebruikt.

Regelmatig wordt chloor geadviseerd om de container te reinigen en maden te doden. Dit is hartstikke schadelijk en moet je nooit doen. Ook azijn en andere chemische middelen kan je beter niet gebruiken. De gft-container wordt omgezet naar compost en als je dit soort middelen eraan toevoegt is het onbruikbaar. Er zijn genoeg natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om maden tegen te gaan.

Ik hoop dat je op tijd bent en de tips om maden te voorkomen kunt gebruiken en anders wil ik je heel veel succes wensen met het bestrijden van de maden.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven