IKEA meubels verven: een handig stappenplan
ikea meubel schilderen uitleg

IKEA meubels verven: een handig stappenplan

Regelmatig krijg ik vragen over hoe je het beste IKEA meubels kan verven. Wil jij de IVAR kast, BILLY boekenkast of bijvoorbeeld een plank van IKEA schilderen? Of ga jij voor groot en wil je een PAX kledingkast verven? Bekijk dan dit handige stappenplan voor het verven van je IKEA meubel.

Zelf schilderde ik een aantal jaar geleden onze MALM-ladekasten. Ik deel graag mijn tips voor het verven van IKEA meubels.

IKEA meubels verven zonder schuren en grondverf

Voor de ongeduldige klussers onder ons is er een mogelijkheid om je IKEA ladekast of dressoir te schilderen zonder deze eerst te schuren en in de grondverf te zetten. Dit lijkt super handig en bespaart een hoop tijd. Zelf kies ik hier echter niet voor, daarover later meer. Maar als jij snel klaar wilt zijn met het verven van IKEA meubels dan pak je dit zo aan.

Vooral de IVAR kast is ideaal, deze kan je namelijk verven zonder deze eerst te hoeven schuren en in de primer te zetten. Omdat deze niet behandeld is met andere verf ben je hiermee snel klaar.

Ook andere meubels van IKEA kunnen in sommige gevallen al direct geverfd worden. Door krijtverf te gebruiken kan je het schuren en gronden namelijk overslaan, mits je IKEA meubel niet te veel beschadigd is en de ondergrond niet al te vies is. Als de ondergrond oneffen is door beschadigingen raad ik aan deze toch eerst te schuren en te primen.

Ook is het slim om het meubel voor je gaat verven eerst af te nemen met wat water en wat ammoniak, zodat deze vetvrij is.

Wil jij je IKEA meubel op de snelle manier met krijtverf verven? Kies dan voor bekende merken zoals Annie Sloan, Jeanne D’arc living of Lifestyle krijtverf. Bekijk ook dit overzicht van krijtverf merken en verschillende kleuropties.

Persoonlijk ben ik iets minder fan van krijtverf. Je krijgt er snel vlekken op en het beschadigd in verhouding tot andere verf snel. Dit kan je deels voorkomen door een laag vernis over de verf aan te brengen.

Ook met de Flexa mooi makkelijk collectie kan je IKEA meubels direct verven, zonder deze eerst in de grondverf te hoeven zetten.

IKEA meubel schilderen stap voor stap

ikea meubel verven

Zelf heb ik ervoor gekozen om het verven van de MALM ladekast wat grondiger aan te pakken volgens onderstaand stappenplan:

  • Eerst schuur je het meubelstuk goed op. Hiervoor gebruik ik schuurpapier met een korrel van P120.
  • Daarna maak je het meubelstuk vetvrij. Dit doe ik met een emmer water met een scheutje ammoniak.
  • Verf het IKEA meubelstuk daarna goed met deze grondverf. Ik heb de ladekast twee keer in de grondverf gezet voor een optimale dekking.
  • Daarna kan je het meubelstuk in de gewenste kleur verven. Zelf verfde ik de ladekast in Quiet Clearing. Afhankelijk van de kleur moet het meubelstuk meerdere keren geverfd worden.
  • Tot slot moet de verf goed uitharden. Volgens de verpakking duurt het meestal een x aantal uur voor de verf droog is, maar in werkelijkheid kan het proces van uitharden weken duren. Het beste kan je het meubelstuk daarom een tijdje niet gebruiken.
  • Als laatste laag kan je ook een laag vernis aanbrengen. Dit beschermt de verf tegen krassen en stoten. Hou er wel rekening mee dat de kleur van het IKEA meubelstuk er iets anders uit kan zien nadat je een laag vernis hebt aangebracht.

Ook met gelamineerde meubels en fineer kan je op deze manier je IKEA meubels pimpen. Natuurlijk zal een geverfde kast of STUVA meubel net iets sneller slijten dan een meubelstuk in de originele kleur, maar dit is wel de beste manier om je IKEA meubelstuk een tweede leven te geven.

IKEA meubels verven met muurverf

Spar histor S 4020 G10Y muurkleur verf

Misschien wil je wel IKEA meubels verven met muurverf. Bijvoorbeeld omdat je restjes verf overhebt of een meubel in dezelfde kleur als de muur wilt verven.

Ik heb dit ook gedaan met de IKEA kapstok boven het dressoir. Muurverf is echter veel minder geschikt voor het verven van IKEA meubels. Er zitten dan ook al her en der beschadigingen op de kapstok en van dichtbij zie je dat de kapstok niet mooi geverfd is.

Dit in tegenstelling tot de MALM ladekast. Deze heb ik ook in dezelfde kleur als de muur geverfd, maar wel met lakverf in plaats van muurverf. De kleur zit er al een aantal jaren op en ziet er nog steeds goed uit.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos, Wehkamp of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden. 

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top