6 tips om je keuken schoon en opgeruimd te houden
keuken opgeruimd en schoon

6 tips om je keuken schoon en opgeruimd te houden

De keuken is nou typisch zo’n plek in huis die lastig is om opgeruimd te houden. En zeker met een keuken die onderdeel is van de woonkamer is dat niet altijd even fijn, want je wilt natuurlijk niet continue tegen de rommel aankijken. Gelukkig heb ik een aantal tips voor je waarmee je je keuken schoon en opgeruimd houdt die je zo min mogelijk tijd kosten.

Deze tips pas ik zelf ook toe en ondanks dat wij een open keuken hebben kijk ik hierdoor maar zelden tegen een niet opgeruimde keuken aan. Breng deze tips ook zelf in de praktijk en geniet van een schone en opgeruimde keuken.

Een opgeruimde keuken met organizers

Zijn jouw keukenkastjes een grote bende en staat jouw aanrecht vol met losse keukenproducten? Dat is echt verleden tijd door het gebruik van organizers in de keuken. Zelf gebruik ik bakken in de keukenlades en voorraadkast om alle producten en ingrediënten soort bij soort een plekje te geven.

Op het aanrechtblad heb ik deze mooie organizer staan, zodat producten die ik dagelijks gebruik geen sta in de weg zijn maar er netjes en opgeruimd bij staan.

Ook in het gootsteenkastje heb ik inmiddels een handige organizer. In dit artikel lees je alles over deze handige gootsteen organizer.

opgeruimde keuken

Een gft bakje wat gezien mag worden

Keer op keer met je gft afval naar de kliko buiten lopen is niet heel handig en zelf vind ik een gft bakje in de keukenkastjes nogal onpraktisch. Sinds een half jaar hebben we daarom een extra mooi (en handig) gft afvalbakje op het aanrecht wat gezien mag worden.

Afval scheiden is op deze manier een stuk makkelijker en het afvalbakje neemt geen onnodige ruimte in de kastjes in. Dit afvalbakje is trouwens te koop in diverse kleuren en afmetingen.

Onderin het afvalbakje leggen we altijd een keukenpapiertje, zodat het vuil niet in het bakje trekt. Keukenpapier zonder print mag gewoon bij het gft afval, dus dit scheelt schoonmaakwerk en houdt het bakje schoon.

Nooit meer een stinkend vaatdoekje

Ugh, een vaatdoekje vol bacteriën stinkt en is ook gewoon ontzettend vies. Elke dag het vaatdoekje in de keuken vervangen is belangrijk, maar in de tussentijd ligt het bij de wasmachine verder te stinken tot het in de was kan.

Gelukkig is er een makkelijkere manier om je vaatdoekje te reinigen. Je vaatdoekje kan namelijk gewoon met de vaat in de vaatwasmachine worden meegewassen en is daarna weer lekker schoon.

Als je een bestekbakje hebt dan kan je het vaatdoekje gewoon hierin doen. Heb je een besteklade of geen ruimte in je bestekbakje? Zelf gebruik ik alweer meer dan een jaar de Washplate om het vaatdoekje in de vaatwasser mee te wassen en dit vind ik heel erg fijn.

Bekijk ook mijn review over de Washplate voor meer uitleg.

Kies voor vaste opruimmomenten

Je keuken hou je een stuk makkelijker schoon als je voor vaste opruimmomenten kiest. Zo stapelt de vaat zich niet eindeloos op en is het opruimen maar 5 a 10 minuten werk.

Wij ruimen zelf de keuken na het ontbijt, lunch, avondeten en voor het naar bed gaan op. In tegenstelling tot wanneer je de keuken maar 1 keer per dag opruimt is het zo maar heel weinig werk.

Vaat zetten we op deze momenten of direct in de vaatwasser, of als we een mok of bordje nog een keer willen gebruiken, netjes opgestapeld in de hoek van het aanrechtblad. Zo blijft het wel netjes in de keuken, maar beperken we ook de vuile vaat en het gebruik van de vaatwasser.

Oven schoonhouden

Ook de oven is zo’n broednest van vuil en bacteriën. Wij hebben onderin de oven standaard aluminiumfolie liggen. Zo valt vuil hierop en nestelt het zich niet op de bodem van de oven.

Bij het schoonmaken van de oven hoeven we zo niet de bodem goed schoon te maken en is het een kwestie van aluminiumfolie vervangen voor een schone folie. Dit scheelt veel tijd bij het schoonmaken van de keuken.

Helaas kan je in de combioven of magnetron geen aluminiumfolie op de bodem leggen, maar voor een gewone oven werkt dit wel.

Ik kreeg als tip van lezeres Ria om een bakpapiertje op de bodem van de magnetron te leggen om deze schoon te houden. Pas alleen wel op bij een combimagnetron. Als bakpapier te vaak verhit wordt kan het vlam vatten, dus ik heb dit zelf niet getest, maar ik denk dat deze tip alleen werkt in een gewone magnetron.

Daarnaast zet ik voor ik de oven ga schoonmaken eerst 10 minuten een gesneden citroen in een schaal op 200 graden in de oven. Daarna laat ik de oven even iets afkoelen en poets ik het vet er zo af. Je hebt helemaal geen chemische schoonmaakmiddelen zoals de ovenreiniger van de kruidvat nodig, een simpele citroen is voldoende.

keuken oven andere kant

Test, test, test en kies de beste schoonmaakproducten

Om de keuken snel schoon te kunnen maken is het belangrijk dat je weet welke schoonmaakmiddelen het beste werken. Hier kom je alleen maar achter door verschillende schoonmaakproducten te proberen, zodat je kan testen en ervaren wat werkt.

Soms kunnen het simpele natuurproducten zijn, zoals een citroen voor de oven, soms heb je toch net wat anders nodig.

Sinds een tijdje gebruik ik dit schoonmaakmiddel voor ons composiet aanrechtblad en ben ik veel minder tijd kwijt met het schoonmaken van het aanrecht.

Voor onze zwarte keukenkastjes gebruik ik weer het liefst gewoon een natte schoonmaakdoek, ook al zijn er meer schoonmaakmiddelen die je kan gebruiken voor het schoonmaken van keukenkastjes.

Wat het beste werkt zal afhangen van het materiaal in je keuken en natuurlijk wat jij zelf als prettig ervaart. Dus zo nu en dan eens van je standaard schoonmaakmiddel afstappen en iets anders proberen is nooit een gek idee, want wie weet bespaar je zo opeens extra tijd bij het schoonmaken van de keuken.

Tip: bekijk ook eens dit stappenplan voor het schoonmaken van je keuken

Heb jij nog een tip om de keuken schoon en opgeruimd te houden? Bekijk ook deze tips om groenten en fruit langer vers te houden in de keuken.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven