3 voordelen van een Smart Home

3 voordelen van een Smart Home

Anno 2021 is het heel normaal om je huis (gedeeltelijk) te automatiseren. Waar sommigen heel enthousiast zijn over domotica in huis en nagenoeg alles, van het automatisch sluiten van de gordijnen tot het bedienen van alle electronica via de smartphone geregeld hebben, zijn anderen juist wat sceptisch.

In ons huis is is ook steeds meer geautomatiseerd en ik ben heel blij met deze ontwikkeling. Een Smart Home heeft namelijk meerdere voordelen die ik graag met je deel.

Veiligheid

Het allerbelangrijkste aan een Smart Home is voor mij persoonlijk toch dat stukje veiligheid. Een camera bij de deurbel die ongewenste bezoekers registreert heeft een afschrikwekkend effect.

En lampen die automatisch aan- en uitgaan maakt het voor inbrekers lastig om te zien wanneer wij op vakantie zijn.

Je kunt een Smart Home nog veel verder doorvoeren voor het stukje veiligheid, door je raambekleding ook automatisch open- en dicht te laten schuiven of de rookmelders op de wifi aan te sluiten zodat je ook een melding krijgt als het alarm afgaat en je niet thuis bent. Ook kan je camera’s of een alarmsysteem automatisch laten verbinden met een meldkamer.

Voor ons geeft de videodeurbel en smart verlichting op dit moment voldoende veiligheid, maar wie weet breiden we dit later nog verder uit.

Gemak

Een Smart Home went snel. Nooit meer opstaan om de radio aan te zetten, want deze bedien je gewoon vanaf de bank. Even een andere playlist of de muziek iets zachter is geen probleem en regel je makkelijk via je mobiel.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de lampen. Deze gaan automatisch aan op een door jou gekozen tijdstip. Wil je de lampen dempen of juist feller hebben om bij te kunnen lezen? Ook dit regel je eenvoudig via je mobiel.

Ook is het heel erg handig om te zien wie er voor de deur staat zonder helemaal naar beneden te hoeven lopen. Of als je net niet thuis bent kan je zo aan de pakketbezorger via de verbinding vragen om het pakketje bij de buren af te geven.

Zo is er nog veel meer wat je in kan stellen met domotica, kijk maar eens op Somfy.nl. Denk bijvoorbeeld aan een zonnescherm wat automatisch omhoog gaat bij wind, garagedeuren die automatisch openen als jij komt aanrijden en nog veel meer wat automatisch voor jou geregeld kan worden.

Al deze aanpassingen klinken misschien heel luxe, maar ze wennen snel. Vooraf had ik niet verwacht dat een videodeurbel, smart verlichting of een smart geluidsinstellingen zo fijn zouden zijn, maar ik zou niet meer zonder willen.

En ik ben ervan overtuigd dat heel langzaam zo steeds meer domotica ons huis in sluipt. De gashaard die straks in de uitbouw gerealiseerd gaat worden is bijvoorbeeld ook te bedienen via de mobiele telefoon.

Energiebesparing

Als gemak en veiligheid je niet over de streep kunnen trekken voor een Smart Home dan kan het stukje duurzaamheid dit misschien wel.

Dankzij domotica kan de verwarming bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld worden als de ramen worden opengezet of iemand de ruimte verlaat. Op vakanties is het al vaak zo geregeld dat je je sleutelkaart in de hotelkamer moet installeren om verlichting, verwarming of airco te laten werken. Dit kan ook in huizen ingesteld worden om energie te besparen.

Ook smart verlichting kan zo worden ingesteld dat deze automatisch uitgaat als er niemand in de ruimte is. In veel kantoren is dit al zo geregeld.

En wat dacht je van slimme energiemeters die steeds nauwkeuriger meten welke apparaten veel stroom verbruiken? Zo krijg je dankzij de technologie steeds beter inzicht in je energieverbruik en kan je hier aanpassingen op doen.

Een huis is niet in één stap een Smart Home en de ontwikkelingen op dit gebied gaan hard.

Als je gaat verbouwen of verhuizen is het goed om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Maar ook in je huidige huis kan je stap voor stap eenvoudig domotica installeren, een videodeurbel of smart verlichting zijn bijvoorbeeld heel eenvoudig te installeren.

Bekijk ook eens deze tips om je huis slimmer te verlichten.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven