Zo hou je groente en fruit langer vers (en kan je het langer bewaren)
groente en fruit langer vers houden en bewaren

Zo hou je groente en fruit langer vers (en kan je het langer bewaren)

Met deze tips zorg je dat je groente en fruit langer vers blijven. Zo hoef je minder eten weg te gooien. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar dit is ook goed tegen voedselverspilling.

De tips die ik in dit artikel deel heb ik eerst zelf getest. Ik ben gek op slimme huishoudhacks en daarnaast continue op zoek hoe wij duurzamer kunnen leven. Eerder deelde ik daarom al tips voor minder plastic in de keuken.

De afgelopen tijd hebben wij vooral stappen gezet tegen voedselverspilling en ik deel graag mijn ervaringen hoe wij groente en fruit langer vers houden.

Tip 1: groente en fruit op de juiste plek bewaren

Om je groente en fruit zo lang mogelijk goed te houden is het belangrijk dat je groente en fruit op de juiste plek bewaard. Vaak kan je dit zien door te kijken of de groente of fruit in de supermarkt al in de koelkast of juist buiten de koeling ligt. Of download een voedselwijzer om in je keukenla te bewaren als je dit handiger vindt.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat wij ons daar niet altijd aan houden. Tomaten horen bijvoorbeeld eigenlijk buiten de koeling bewaard te blijven. Wij bewaren deze toch in de koelkast, omdat we merken dat de tomaat zo langer goed blijft. Buiten de koelkast rijpt de tomaat sneller. De smaak is buiten de koelkast wel lekkerder, maar hij bederft (in onze ervaring) veel sneller. In sommige gevallen moet je dus ook zelf ervaren wat wel en niet werkt.

Daarnaast zorgen sommige fruitsoorten ervoor dat anderen soorten sneller bederven. Pas bijvoorbeeld op met avocado, appels en bananen. Door deze direct tegen ander fruit aan te leggen bederft het andere fruit sneller. Bewaar deze soorten bijvoorbeeld in een zak of apart van het andere fruit.

Tip 2: food huggers om aangebroken groente en fruit langer vers te houden

Ik was al langere tijd op zoek naar een duurzame manier om aangebroken groente en fruit langer vers te houden en langer te bewaren. Ik vond het namelijk zonde om half aangebroken groente en fruit weg te moeten gooien omdat het zo snel bederft.

Ik gebruik liever geen aluminiumfolie of vershoudfolie, omdat dit niet duurzaam is. Het helpt wel om groente en fruit langer vers te houden, maar na 1 keer gebruiken kan het alweer weg.

Sinds een paar maanden gebruik ik Food Huggers om aangebroken fruit langer vers te houden en ik ben super enthousiast. Dit is een duurzame manier om groente en fruit langer vers te houden en het is heel eenvoudig in gebruik.

Ik bestelde 2 sets en deze zijn bijna altijd volledig in gebruik. Ik gebruik het bijvoorbeeld voor het vers houden van aangebroken tomaten, komkommer, uien, avocado of courgette. Al het fruit en groente blijft echt langer vers dan ik gewend ben, zelfs ten opzichte van aluminiumfolie en vershoudfolie.

De wat grotere food huggers gebruik ik ook voor kleine potjes zoals crème fraiche, hondenvoer en slagroom en ook dit blijft op deze manier veel langer vers.

Tip 3: sla langer bewaren

Ook zijn er manieren om sla langer te bewaren. Als je kunt kiezen uit een krop sla of voorgesneden sla kies dan altijd voor een krop sla. Dit blijft namelijk wel weken goed, terwijl voorgesneden sla meestal na een paar dagen al niet meer lekker is.

Zelf halen we sla op de markt, zodat er geen plastic verpakking omheen zit. Losse sla bewaren we in een afgesloten, luchtdichte, bewaardoos. Deze kommen van Mepal zijn hiervoor erg geschikt.

Door de sla in een afgesloten luchtdichte doos te bewaren blijft de sla lang vers en knapperig.

Heb jij de sla in een plastic verpakking gekocht? Zodra je de verpakking opent zal je merken dat de sla snel achteruit gaat. Door een stukje keukenrol in de plastic zak te doen trekt het vocht naar de keukenrol en blijft de sla langer vers.

Ook in de bewaardoos kan je onderop en bovenop een velletje keukenrol leggen. Ik kreeg deze tip van lezeres Tine die haar keukenrol koopt bij de natuurwinkel.

Ook kan je ietwat verlepte sla voor gebruik eventjes in ijskoud water leggen. Zo krijgt het weer een oppepper en is het klaar voor gebruik.

groente en fruit langer bewaren zonder plastic

Tip 4: keukenpapier voor verse kruiden

Heb je verse kruiden gekocht? Het beste is natuurlijk om deze als plantje te kopen, zo blijft het het langst goed.

Maar soms lukt dit niet en heb je toch losse kruiden nodig. Wij bewaren kruiden als munt, koriander en peterselie altijd in een vochtig keukenpapiertje in de koelkast. Zo blijft het veel langer vers dan los in de koelkast of in het plastic. Ook de kruiden halen wij trouwens op de markt, omdat het hier zonder plastic verpakking verkocht wordt. Onbedrukt keukenpapier mag na gebruik bij het gft-papier.

Losse kruiden schijn je ook in een glas water op het aanrechtblad te kunnen bewaren, maar voor ons werkt het goed om in de koelkast te bewaren.

Ook kan je losse kruiden invriezen om later te gebruiken. Zelf hebben we dit ook een aantal keer geprobeerd, maar ik vind de smaak dan teveel achteruit gaan. Dit werkt dus niet voor ons.

Tip 5: voorraadbakken met lekbak in de koelkast

In de koelkast kan je ook gebruik maken van speciale groente en fruit bakken met afsluitbaar deksel en lekbak om groente en fruit nog langer vers te houden.

Ik gebruik zelf deze bak met twee binnenbakken voor kleine groente en fruit en één grote bak voor groenten als courgette, komkommer, aubergine maar ook aangesneden groente en fruit (inclusief foodhugger).

Daarnaast gebruik ik in de koelkast deze handige bakken om meer overzicht en opbergruimte in de koelkast te hebben.

Heb jij nog tips om eten langer vers te houden en te bewaren?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven