10 groenblijvende planten voor in de border (wintergroen en winterhard)
groenblijvende planten border winter

10 groenblijvende planten voor in de border

Ben jij op zoek naar mooie wintergroene borderplanten? Bekijk dan deze 10 groenblijvende planten en zorg voor een mooie groene tuin, ook in het winterseizoen.

De meeste tuinplanten uit dit rijtje staan ook in onze tuin. Het originele beplantingsschema die we van onze tuinman hadden gekregen bleek in eerste instantie vol te staan met planten die het blad in de winter niet vasthouden. Met als gevolg dat onze tuin er in de winter saai en dor uitziet.

De afgelopen jaren ben ik daarom op zoek gegaan naar borderplanten die mooi groen in de winter blijven. Onze tuin ziet er nu het hele jaar door, ook in de koude wintermaanden, sfeervol en groen uit.

De wintergroene planten in onze tuin zijn over het algemeen heel makkelijk in onderhoud en je hebt er geen groene vingers voor nodig. Deze planten zijn dan ook ideaal voor iedereen die niet teveel tijd in de tuin kwijt wilt zijn.

Dit zijn mijn favoriete groenblijvende planten voor in de border:

Top 10 wintergroene borderplanten

1. Varens

Varens zijn de ideale wintergroene planten voor in de border. Van de meeste soorten varens blijft het blad mooi groen in de winter. Zo blijft de border er ook in de winter mooi uitzien.

Varens hebben nauwelijks verzorging nodig en kunnen prima in een schaduwrijke, natte ondergrond overleven. Daarom hebben wij meerdere soorten varens in onze border gepland.

Niet alle varens zijn groenblijvend, maar de meeste soorten gelukkig wel. Wij hebben een combinatie van de ‘gewone’ varens en varens met bijzonder blad in onze border.

2. Azalea

Sinds dit jaar hebben wij de Japanse Azalea (Pleasant White) in de border staan. In april / mei staat deze plant vol met mooie witte bloemen, maar ook de rest van het jaar blijft hij zijn mooie donkergroene bladeren behouden.

Bij echt koude winters kan de plant wel wat blad verliezen, maar helemaal kaal zal hij nooit worden. De beste plek voor de Azalea is in de half schaduw of zon.

azalea pleasant white

3. Maagdenpalm

De maagdenpalm is mijn favoriete bodembedekker voor in de border. Het hele jaar door heeft deze laagblijvende plant mooie kleine, groene bladeren. Dit is één van de weinige bodembedekkers die wintergroen en winterhard is en ook nog eens goed geplaatst kan worden in de schaduw.

Gedurende het voorjaar en de zomer hebben wij regelmatig een border vol met witte bloemetjes dankzij deze mooie bodembedekker. Bekijk ook eens dit overzicht met mijn favoriete bodembedekkers.

Vinca Alba – Witte maagdenpalm

Per stuk of per 12 stuks te koop

Bekijk ook eens deze 20 tuinplanten voor in de schaduw.

4. Japanse Zegge (Carex)

De Japanse Zegge is verkrijgbaar in vele soorten en de meesten soorten blijven het hele jaar door mooi groen. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal Carex planten in borders geplaatst, omringt met split, die ook in de winter mooi groen blijven.

Deze Carex soort heeft een gele rand om het groen blad wat hem een bijzondere uitstraling geeft, maar je hebt ook Carex soorten met volledig groen blad.

groenblijvende borderplanten

5. Niet woekerende bamboe

Achterin onze tuin hebben wij de Fargesia rufa staan. Dit is een niet woekerende bamboe met dunne takken en kleine blaadjes die het hele jaar door groen blijft. Deze plant wordt ongeveer 2 meter hoog, dus zo heb je niet alleen op de grond, maar ook in de hoogte in de winter een mooie groene tuin.

Je kunt deze bamboe ook als heg of bijvoorbeeld los in een plantenpot in de tuin plaatsen. Deze plant is heel makkelijk en doet het eigenlijk overal goed, maar gezien zijn formaat is hij een ideale aanwinst voor de kleine tuin.

groenblijvende tuinplanten hoog

6. Lavendel

Lavendel is een populaire borderplant gezien zijn mooie kleur en lekker geur. Daarnaast is deze plant goed voor de biodiversiteit en zijn bijen en andere insecten er gek op.

Lavendel blijft ook in de winter groen en, afhankelijk van het soort lavendel, bloeit tussen juni en augustus. De meeste soorten lavendel worden ongeveer 50 centimeter hoog.

Zelf hebben wij lavendel in potten geplaatst, ook hier is het een hele geschikte wintergroene plant voor. Inmiddels hebben wij ook een aantal lavendelplanten in een nieuw aangelegde border staan.

7. Heide

Als je ook in de winter bloeiende planten in de border wilt dan is heide ideaal. Je hebt winterheide (bloeitijd begin winter tot einde voorjaar) en zomerheide (bloeitijd late zomer tot begin winter).

Heideplanten zijn ideale bodembedekkers die bloeien in de prachtigste kleuren. Kies jouw favoriete heide plant en laat jouw border kleurrijk bloeien in de winter.

Zelf heb ik winterheide als bodembedekker in grote plantenpot om een struik heen geplaatst, ook hier overleefd hij prima.

8. Pampasgras

Alhoewel niet elke soort pampasgras groen blijft in de winter, zijn er diverse soorten pampasgras die hun blad behouden in de winter. Omdat je de plant pas na de winter hoeft terug te snoeien kan je ook in de winter van deze mooie plant genieten.

Pampasgras heeft wel iets meer verzorging en ruimte nodig dan de meeste grasplanten, maar je krijgt er een prachtige plant met bloem voor terug.

9. Palmlelie

Wil je liever een exotische plant in de border die winterhard en wintergroen is dan is de Palmlelie (Yucca filamentosa) een mooie tuinplant. Deze plant groeit van juni tot en met augustus en de bloem kan wel 160 centimeter hoog worden.

Ook de kleur van het blad, grijsgroen, steekt met zijn scherpe punt mooi af van de meeste andere plantensoorten en is daarmee een opvallende verschijning voor in de border. Deze plant gedijt het beste in de zon.

10. Hedera

In de border is het ook mooi om een groenblijvende klimplant te plaatsen, zodat niet alleen de bodem maar ook de heg mooi groen blijft in de winter.

Wij hebben zelf de Klimop (Hedera) als groenblijvende klimplant geplaatst. Dit is een goedkope en snelgroeiende klimplant, waardoor je ook in de winter een mooie groene heg hebt.

De plant zorgt voor privacy, geluiddemping en een beschutte plek voor vogels en andere kleine beestjes.

Wel is het belangrijk om de klimop regelmatig te snoeien, omdat deze zo snel groeit. Gelukkig is dit heel makkelijk te doen met een goede snoeischaar. Daarnaast kan je de klimop ook combineren met andere klimplanten, zodat er in het voorjaar en de zomer ook bloemen in de heg groeien.

Wij hebben de klimop bijvoorbeeld gecombineerd met de Clematis.

Met deze favoriete planten heb je een mooie wintergroene border. Vind je het nog steeds lastig om mooie groenblijvende borderplanten te vinden? Dan kan je eventueel ook kiezen voor een kant en klaar borderpakket.

Wat is jouw favoriete groenblijvende plant voor in de border?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “10 groenblijvende planten voor in de border”

  1. Miranda Bakker

    Wat een leuk artikel over groenblijvende borderplanten.
    Ik ben benieuwd of je ook een dergelijk artikel hebt (of wilt schrijven) over groenblijvende BALKONPLANTEN die in een pot of zo’n lange bak die je aan de reling van het balkon hangt? Want hoe leuk de planten in het ‘border-artikel’ ook zijn, ik kan niks met een bodembedekker in m’n plantenbakken natuurlijk…. 🙂

    1. Wat een leuk idee Miranda! Het is alweer een tijdje geleden dat ik in een appartement met balkon woonde en ik weet wat voor uitdaging het was om alles in plantenpotten mooi groen te houden! Ik ga eens diep in mijn geheugen graven welke planten het daar goed deden en je idee op mijn lijstje voor blogonderwerpen zetten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven