Waarom zou je kiezen voor een hekwerk in de tuin?
hekwerk voor schutting

Waarom zou je kiezen voor een hekwerk in de tuin?

Bij het plaatsen van een omheining om de tuin wordt er meestal direct gedacht aan een schutting voor in de tuin. Toch kan een hekwerk in de tuin ook een mooie optie zijn.

Hekwerken zie je traditioneel nog vaak in de voortuin. Als lage afscheiding wordt deze veel gekozen. Je kunt bijvoorbeeld voor een hekwerk met klassieke uitstraling kiezen, maar je kan ook kiezen voor een hekwerk voor jouw tuin met een strakke en industriële uitstraling.

Maar ook als hoge afscheiding voor de achtertuin zie je hekwerken regelmatig terugkomen. In het nieuwbouwproject waarin wij wonen is de achterkant van de tuinen overal omheind met een industrieel hekwerk. Dit zorgt voor een uniform geheel passend bij het industriële karakter van onze nieuwbouwwijk.

Verschil schutting en hekwerk

Het grootste verschil tussen een schutting en een hekwerk is toch wel dat een schutting doorgaans dicht is en een hekwerk een open karakter heeft. Als je privacy heel belangrijk vindt dan is een hekwerk een minder logische keuze. Daarnaast is een hekwerk (meestal) van metaal en kan een schutting van diverse materialen zijn, waarbij hout de meest gekozen optie is.

Vind je het fijn om een verbinding met buiten te houden dan kan een hekwerk een hele mooie keuze zijn. Een hekwerk heeft doorgaans ook minder onderhoud nodig dan een houten schutting.

Een houten schutting moet toch regelmatig geverfd of gebeitst worden en slijt sneller door de weersinvloeden. Een hekwerk gaat uiteindelijk veel langer mee.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gecombineerde omheining. Wij hebben zelf een kleine stadstuin en om onze privacy te waarborgen hebben wij voor het grootste gedeelte een schutting om de tuin geplaatst.

Toch hebben wij in een klein deel van de tuin een hekwerk staan. Omdat onze tuinen maar klein zijn lijkt de tuin bij zowel ons als onze buren zo iets ruimtelijker. De plek voor het hekwerk is strategisch gekozen, zodat we beiden voldoende privacy hebben. Tegelijkertijd is het wel makkelijk om, als er behoefte aan is, een praatje met de buren te maken.

Wil jij je tuin geheel of gedeeltelijk laten omheinen met een hekwerk? Informeer dan eens bij een hekwerk specialist naar de mogelijkheden. Er zijn diverse soorten hekwerk die je kan kiezen voor in de tuin.

hekwerk tussen schutting

Goedkoop hekwerk in de tuin

Een gaashekwerk is een veel gekozen hekwerk voor in de tuin, omdat deze goedkoop en makkelijk te plaatsen is. Klimplanten groeien makkelijk en snel tegen het hekwerk aan en zo heb je binnen een mum van tijd een groene schutting.

Hedera is de populairste klimplant voor tegen het gaashekwerk. Dit is een wintergroene plant die weinig onderhoud nodig heeft. Je kunt de Hedera eventueel combineren met klimplanten met bloemen, zoals de Clematis, voor meer variatie in de groene heg.

Hekwerk dichtmaken

Heb jij al een hekwerk in de tuin en wil je deze juist graag dichtmaken voor meer privacy? Zoals ik al aan het begin vertelde zijn bij ons nieuwbouwproject overal standaard hekwerken geplaatst. Alhoewel dit er in de basis mooi uitziet, merk je dat het merendeel van de bewoners behoefte heeft aan meer privacy in de tuin.

Overal zijn groene klimplanten tegen het hekwerk geplaatst om het hekwerk (gedeeltelijk) dicht te maken. Bij een groot deel van de huizen is daarnaast de poort ook een hekwerk. Omdat hier geen klimplanten tegenaan geplaatst kunnen worden heeft iedereen voor een andere oplossing gekozen om de poort dicht te maken. De meeste bewoners hebben voor houten planken tegen de poort gekozen.

Zelf hebben wij het geluk dat omdat het achterste gedeelte van onze tuin eerst een parkeerplek was wij hier geen hekwerk hebben staan. Onze poort is daarom gewoon van hout, bevestigd aan een houten schutting.

Om de achterkant van de tuin wel bij de rest van de huizen aan te laten sluiten hebben wij tegen de schutting een gaashekwerk geplaatst waarin wij ook klimop laten groeien. Achter de schuur stond al een standaard hekwerk waar ook klimop aan groeit.

Ook een hekwerk in jouw tuin?

Zoals je ziet is een hekwerk in de tuin echt geen gekke keuze. Naast dat deze vaak als standaard in nieuwbouwprojecten wordt gekozen, heb je weinig onderhoud aan een hekwerk. Je behoudt er een open karakter mee en kan je tuin zelfs groter laten lijken.

Ook is een gaashekwerk een goedkope keuze en kan je er makkelijk groen tegenaan laten groeien voor meer privacy en biodiversiteit in je tuin.

Zou jij kiezen voor een hekwerk in jouw tuin?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven