Haagplanten of klimplant: wat voor groene schutting kies jij?
groene schutting klimop

Haagplanten of klimplant: wat voor groene schutting kies jij?

Wil jij graag een groene schutting en twijfel je tussen haagplanten of een heg met klimplanten? Zowel haagplanten als klimplanten zijn een mooie aanvulling in de tuin. Met een groene heg creëer je een beschutte plek voor dieren en is het makkelijker de tuin in de zomer koeler te houden. Ook staat een groene heg gewoon heel gezellig.

Toch is niet in elke tuin een afscheiding van haagplanten een goed idee en aan een schutting met klimplanten zitten ook weer een aantal nadelen. Ik vertel je er graag meer over.

Gemak van installeren en onderhoud

Het grootste voordeel van een groene haag t.o.v. klimplanten is dat je bij haagplanten geen schutting of hekwerk nodig hebt als basis. Je kunt haagplanten als een Portugese laurier direct in de grond planten. Deze haagplanten hebben geen ondersteuning van een hekwerk nodig.

Klimplanten als hedera, clematis of passiebloem hebben om de hoogte in te groeien altijd ondersteuning van een hekwerk nodig. Het kost meer tijd om deze hekwerken te installeren.

En zeker bij een grote tuin kan het aardig duur worden om de tuin eerst te moeten omheinen met een hekwerk en zijn haagplanten dan – afhankelijk van het type omheining en het soort haagplant – al snel goedkoper.

Daarnaast gaan haagplanten langer mee dan een schutting. Een beuk gaat bijvoorbeeld al snel 50 jaar mee. Afhankelijk van het type hout gaat een houten schutting 10 tot 30 jaar mee. Hekwerken gaan, afhankelijk van de kwaliteit, zo’n 30 jaar mee.

Zelf hebben wij klimplanten tegen kokosschuttingen geplaatst. Deze schutting gaat, mits begroeid, zo’n 20 a 30 jaar mee. Onbegroeid is de levensduur van deze schermen 10 tot 15 jaar.

Je ziet, de levensduur van haagplanten is al snel langer dan de meeste schuttingen en hekwerken. En voor klimplanten heb je altijd een schutting of hekwerk als basis nodig, zodat de klimplanten de hoogte in kunnen groeien.

Qua onderhoud geldt zowel voor haagplanten als voor klimplanten dan het per type plant afhankelijk is hoeveel onderhoud deze nodig heeft. Een haagplant als hulst hoef je bijvoorbeeld maar één keer per jaar te snoeien en heeft weinig aandacht nodig.

Coniferen groeien juist weer erg hard. Zo is je haag snel groot en groen, maar je moet dit wel vaker bijhouden. De hedera is een snelgroeiende klimplant waarmee je snel een groene haag hebt, maar die wel iets vaker gesnoeid moet worden.

Groenblijvende heg

Voor zowel haagplanten als klimplanten geldt dat als je in de winter een volle groene heg met voldoende privacy wilt je goed op de keuze voor de plant moet letten.

Niet elke haagplant of klimplant blijft namelijk mooi groen in de winter. De Portugese laurier is een voorbeeld van een haagplant die wel mooi groen blijft in de winter. En de Toscaanse jasmijn is een klimplant met mooi groen blad in de winter.

De klimhortensia is een klimplant die wel zijn blad verliest in de winter. Ook een beukenhaag behoudt niet zijn blad in de winter. Als je een groene heg in de winter belangrijk vindt dan kan je beter niet voor deze planten kiezen.

Wat voor groene schutting in een kleine tuin?

Haagplanten hebben als nadeel dat ze alle kanten op groeien en hierdoor meer ruimte innemen. In een kleine tuin zijn haagplanten daarom minder handig, zeker als je tuin direct aan de tuin van de buren grenst. In zo’n geval is het slim om met de buren te overleggen voor je een groene heg plaatst.

Ook onze tuin is niet zo breed en daarom is bij ons een groene heg van klimplanten veel praktischer. Dit neemt minder ruimte in en daarnaast groeien deze klimplanten tegen een schutting aan. Onze buren, die een groene heg minder mooi vinden, hebben zo niks te maken met onze groene heg en kunnen lekker hun eigen ding doen.

Veel van mijn familieleden hebben juist wel een grote tuin. Zij hebben bewust voor haagplanten gekozen, omdat dit een stuk goedkoper is en makkelijk in onderhoud is.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Kies jij voor een groene heg van haagplanten of klimplanten?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven