Welke kleur wit op de muur? Uitleg verschil wittinten + tips per woonstijl
welke kleur wit op de muur? Witste wittint ral 9003 ral 9016 ral 9001 ral 9010

Welke kleur wit op de muur? Uitleg verschil wittinten + tips per woonstijl

Twijfel jij wat voor kleur wit je op de muur moet verven? Er zijn best veel verschillende wittinten en ik snap dat het lastig is de juiste kleur wit uit te kiezen.

Daarom heb ik voor jou de populairste tinten wit op een rij gezet en leg ik uit welke tint wit het beste bij jouw woonstijl past. Elke kleur wit is namelijk weer net iets anders, dit komt door de ondertoon, het pigment, waarmee de kleur gemengd is.

Ik leg de verschillen aan je uit. Zo wordt het een stuk makkelijker om de mooiste kleur wit voor op de muur uit te kiezen. Ook deel ik voorbeelden, tips voor testers en winkels waar je de beste witte verf kunt kopen.

De witste wittint

Vaak krijg ik de vraag wat de witste en meest frisse wittint is. Persoonlijk vind ik dit RAL 9003, ook wel bekend als Signaalwit. Dit is mijn favoriete wittint voor op de muur en zit bij ons in de studeerkamer op de muur. Je kunt RAL 9003 bijvoorbeeld bij deze online winkel bestellen.

RAL 9003 is perfect voor een modern en strak interieur. Het past ook bij een Scandinavisch of industrieel interieur, zeker als je de wittint als scherp contrast wilt met de andere kleuren in de ruimte.

Ral 9003 is een koele wittint, dit komt omdat er een vleugje grijs aan is toegevoegd. Ral 9003 is de wittint die het meest naar het wit van een a4 papier neigt en daarmee bijna spierwit is.

Ook aan de slag met RAL 9003 verf voor op de muur? Bestel deze verf dan makkelijk en goedkoop via deze website.

Populaire kleur wit

Een wittint die enorm aan populariteit wint is RAL 9016. RAL 9016 is ook een koele wittint, dit komt omdat er een vleugje zwart als ondertoon aan deze wittint is toegevoegd.

Het verschil tussen RAL 9016 en RAL 9003 is dat RAL 9003 nog net iets koeler is en daarmee meer naar echt wit neigt. Toch is RAL 9016 wegens zijn toegankelijkheid nog een stuk populairder dan RAL 9003.

6 jaar geleden hebben wij ons huis dan ook in RAL 9016 laten verven, omdat dit één van de standaard keuzes is. Je kunt verf in de kleur RAL 9016 hier bestellen.

Ook RAL 9016 past prima bij een modern en strak interieur. Deze kleur is ook heel geschikt voor ruimtes met weinig daglicht vanwege zijn frisse tint. De officieel naam van RAL 9016 is verkeerswit.


Mengbaar in RAL 9001 - RAL 9003 - RAL 9010 - RAL 9016Verkrijgbaar in RAL 9016, RAL 9010, 'stralend wit' en RAL 9003. Ook in 2,5 en 5 liter verkrijgbaar.


Mengbaar in wit, RAL 9003, RAL 9001, RAL 9016, RAL 9010. Een hoogwaardige, watergedragen, zijdeglanzende lakverf voor binnen.


Mengbaar in diverse RAL kleuren, waaronder RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 en RAL 9016.


Muurverf voor zowel binnen als buiten. Mengbaar in RAL 9010, RAL 9003, RAL 9001 of RAL 9016 of standaard verkrijgbaar in wit.

Neutrale kleur wit

RAL 9010 is een neutrale kleur wit. Dit komt omdat er wat gele pigmenten aan het wit zijn toegevoegd, waardoor de kleur wat warmer en neutraler oogt dan de eerder genoemde frisse wittinten.

RAL 9010 wordt nog steeds veel gebruikt voor deuren, stopcontacten en plafonds, alhoewel de populariteit als muurkleur iets afneemt.

Toch staat deze kleur heel neutraal met een gezellige ondertoon en is de kleur daarmee heel geschikt voor bijvoorbeeld de bohemien woonstijl. Ook bij jaren ’30 woningen, landelijke interieurs of klassieke interieurs matcht deze wittint heel mooi.

De officiële naam van RAL 9010 is zuiver wit. Best een gekke naam, want zoals je kunt lezen is deze tint niet perse zuiver. Toch is deze wittint nog steeds heel populair en de beste match bij heel wat woonstijlen. Bestel RAL 9010 heel makkelijk online via deze website.

Bekijk ook eens dit artikel voor nog meer uitleg over het verschil tussen RAL 9016 en RAL 9010.

Klassieke tint wit

Wil je een wat klassiekere tint wit? Dan is RAL 9001, crème wit, een mooie keuze. Deze wittint is gemengd met een paar drupjes rood en oogt daarom heel warm.

Alhoewel RAL 9001 niet zo populair meer is voor op de muur, staat deze kleur nog steeds prachtig in een klassiek interieur of in een ouder pand. Ook aan de buitenzijde van het interieur wordt deze wittint nog vaak toegepast, omdat de andere wittinten buiten vaak te kil of flets ogen.

Wil jij aan de slag met RAL 9001? Kies dan uit één van deze merken muurverf en bereid je goed voor op je verfklus.

Testers verschillende RAL-kleuren wit

Twijfel je nog over de juiste wittint bij jou in huis? Bestel dan eerst je een tester voor je muurverf koopt.

Bestel hier je testers:

Of bekijk dit overzicht voor kleurstalen in elke gewenste kleur van de bekende (en minder bekende) verfmerken in Nederland.

Tip: test de verf uit op een vel papier en bekijk deze op verschillende momenten van de dag op de muur waar je wilt gaan verven.


Online verf kopen

Bestel je verf makkelijk online via één van deze winkels:

Zelf bestel ik mijn verf ook regelmatig online. Vaak zijn er goede aanbiedingen en de kwaliteit van de verf online is beter dan het eigen merk verf uit de bouwmarkt. Daarnaast hoef je niet te sjouwen met zware emmers verf, wat ook erg prettig is natuurlijk!

Voorbeelden wit tinten

Zoals je ziet zitten er subtiele kleurverschillen in de verschillende wittinten en kan het daarom nog best lastig zijn de juiste wittint uit te kiezen. Om de verschillen iets te verduidelijken vind je hieronder een voorbeeld van de verschillende wittinten.

voorbeeld wit muurverf ral 9003, ral 9016, ral 9010 en ral 9001
Op de muur verf ral 9003 met daarvoor voorbeelden stalen ral 9016, ral 9010 en ral 9001

Hou er wel rekening mee dat de kleuren op het beeldscherm er anders uit kunnen zien dan in het echt. Toch is duidelijk te zien op het voorbeeld dat de kleur op de muur in mijn studeerkamer, RAL 9003, het meest wit is van de verschillende wittinten.

De kleur daarboven, RAL 9016, oogt iets donkerder en daarmee minder wit. In RAL 9010 zie je al dat deze kleur t.o.v. RAL 9016 en RAL 9003 wat geliger en daarmee warmer oogt. Ik vind deze kleur perfect voor deuren en plafonds in combinatie met RAL 9003 of RAL 9016 op de muur.

RAL 9001 steekt duidelijk af bij de andere wittinten en is een stuk warmer dan de andere drie kleuren.

De juiste kleur wit kiezen

In dit artikel heb ik al geadviseerd welke wittint het beste bij de verschillende woonstijlen past en hoe je deze kan combineren. Toch is het slim om met nog een aantal punten rekening te houden. In een donkere ruimte pakt een kleur bijvoorbeeld heel anders uit dan in een licht ruimte en zal een koele wittint het licht beter reflecteren en daarmee ruimtelijker lijken.

Ook zal een wittint er in bij het ochtendlicht heel anders uitzien dan in de avond. En ook op een regenachtige dag pakt een kleur heel anders uit dan op een zonnige dag.

Tot slot zijn aanwezige materialen als vloeren en raamdecoratie van invloed op de kleur. Heb jij een industriële betonlook vloer? Grote kans dat de warme toon van RAL 9001 hier minder mooi bij aansluit. En bij een warme houten vloer met rode ondertoon staat RAL 9001 juist wel weer mooi.

Bekijk voor meer uitleg ook dit artikel over de verschillende witte RAL-kleuren.

Heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Liefs, Ilse

Mengbaar in RAL 9001 - RAL 9003 - RAL 9010 - RAL 9016

Verkrijgbaar in RAL 9016, RAL 9010, 'stralend wit' en RAL 9003. Ook in 2,5 en 5 liter verkrijgbaar.

Mengbaar in wit, RAL 9003, RAL 9001, RAL 9016, RAL 9010. Een hoogwaardige, watergedragen, zijdeglanzende lakverf voor binnen.

Mengbaar in diverse RAL kleuren, waaronder RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 en RAL 9016.

Muurverf voor zowel binnen als buiten. Mengbaar in RAL 9010, RAL 9003, RAL 9001 of RAL 9016 of standaard verkrijgbaar in wit.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Winkelwagen
Scroll naar boven

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

ronde haard woonkamer