Een kunstwerk in huis? Zo past het kunstwerk goed bij je interieur - InteriorTwin
kunstwerk past bij interieur

Een kunstwerk in huis? Zo past het kunstwerk goed bij je interieur

Regelmatig spreek ik mensen die een kunstwerk willen kopen – of al hebben gekocht – maar het moeilijk vinden deze bij hun interieur aan te laten sluiten. Tijdens interieuradviezen spreek ik ook weleens mensen die 5 of 10 jaar geleden een duur kunstwerk hebben gekocht en er nu eigenlijk vanaf willen, omdat het niet meer bij hun smaak past.

In overleg kijk ik dan vaak samen met de klanten of er toch weer een manier is om het kunstwerk aan te laten sluiten bij het interieur. Of je nu gaat voor een groot schilderij aan de muur of bronzen beeldjes, er is altijd wel een manier om het kunstwerk aan te laten sluiten bij de inrichting van je huis.

Bekijk mijn tips om een mooie plek voor jouw kunstwerk in huis te vinden.

1. Hoe tijdloos is jouw kunstwerk?

Een kunstwerk is voor veel mensen een flinke investering. Daarnaast is een kunstwerk vaak niet gewoon een gebruiksvoorwerp, maar zit er een diepere betekenis aan. Het is bijvoorbeeld aangeschaft om een tienjarig huwelijk te vieren of gekocht nadat je op vakantie met die ene bijzondere kunstenaar in aanraking kwam.

Kortom, een kunstwerk is niet zomaar iets en bij voorkeur wil je er zo lang mogelijk van genieten. Toch spreek ik in de praktijk vaak mensen die na een tijd niet meer blij van het kunstwerk worden.

Vraag jezelf dus af hoe tijdloos het kunstwerk is wat je wilt kopen. Misschien vind je het nu mooi en past het helemaal bij jouw smaak en interieur. Maar probeer je eens in te beelden of je dit kunstwerk over 10 jaar ook nog mooi vindt.

Dit is best lastig, maar probeer het toch maar eens. Het is niet gek dat je smaak, beïnvloed door trends, in de loop der jaren veranderd. Maar toch is er een bepaalde basis die je, ongeacht de tijd, mooi vindt.

Door bij het uitkiezen van een kunstwerk dicht bij de basis te blijven, en je niet te laten beïnvloeden door trends, kan jij langdurig genieten van een kunstwerk.

Ben je echt gevallen voor een kunstwerk, maar twijfel je hoe tijdloos dit is? Koop het dan ook gerust als je er blij van wordt, maar realiseer je dat dit kunstwerk misschien niet voor eeuwig in huis blijft.

2. Op welke plek in huis past het kunstwerk?

Voor je een kunstwerk uitkiest is het belangrijk dat je weet waar in huis je hier een plek voor hebt. De meest gekozen plek voor een kunstwerk is in de woonkamer, bijvoorbeeld boven de bank of achter de eettafel.

Beeld jezelf dus alvast in op welke plek in huis het kunstwerk een plek krijgt. Beter nog, misschien heb je wel meerdere plekken in huis waar het kunstwerk goed tot zijn recht komt.

Zo is de kans kleiner dan je snel op het kunstwerk raakt uitgekeken. Door het kunstwerk op een andere plek in huis te hangen krijgt het kunstwerk weer een ander kader en kan je er opnieuw van genieten.

Als je bang bent dat een kunstwerk snel verveelt, maar het wel graag wilt aanschaffen vanwege de sentimentele waarde, kan je het ook op een plek in huis plaatsen waar je er niet continue tegenaan kijkt. Wel is het belangrijk dat je dan voor een plek kiest waar het niet in de vergetelheid raakt, want dit is alsnog zonde.

Kies bijvoorbeeld voor kunst in de tuin waar het minder centraal staat dan in huis, maar nog steeds mooi tot zijn recht komt. Tuinbeelden van Artihove zijn een mooi voorbeeld hiervan.

Zelf heb ik twee kunstwerken gemaakt door vrienden en familie die veel sentimentele waarde hebben, maar minder bij mijn smaak passen. Deze heb ik beide in het trappengat opgehangen. Zo zie ik ze wel elke dag (ik kijk er zelfs vanuit mijn werkplek op uit) en kan ik er oprecht van genieten, maar is het geen mismatch met mijn woonstijl in de ruimtes waar veel geleefd wordt.

Ook de hal is een ideale ruimte voor kunstwerken met sentimentele waarde, maar die je niet (meer) vindt passen bij je woonstijl.

3. Kleuren en materialen matchen met het interieur

Het is ook heel logisch om jouw kunstwerk op de meest centrale plek in huis, de woonkamer, op te hangen. Met een beetje geluk past het bij je woonstijl en staat het heel mooi in je interieur.

Maar wat kan je nou doen als het niet in je interieur past? Dan pas je je interieur aan op het schilderij!

Dit kan al met een aantal aanpassingen en is echt niet heel ingewikkeld. Het belangrijkste is dat de kleuren en materialen van het schilderij terugkomen in jouw inrichting.

Komt er bijvoorbeeld veel rood in jouw kunstwerk voor en ontbreekt deze kleur in de rest van jouw interieur? Zoek dan eens wat accessoires in deze kleur, bijvoorbeeld kussens, vazen of een mooi plaid. Je zult zien dat het schilderij direct wat logischer in jouw interieur past.

Je kunt zelfs een tegenovergestelde muur in een kleur uit jouw kunstwerk schilderen om het interieur beter op jouw kunstwerk aan te laten sluiten.

Misschien heb je wel een aardewerk beeld uitgezocht wat niet lijkt te matchen in jouw interieur. Ga dan eens op zoek naar wat aardewerk schalen, plantenpotten of een aardewerk servies. Hetzelfde kan je natuurlijk doen met een beeld van koper of brons.

Je laat een kunstwerk beter op jouw interieur aansluiten door de kleuren en / of materialen te laten terugkomen in de ruimte. Zo lijkt het alsof het kunstwerk er altijd al was, in plaats van een losstaand object wat niet aansluit bij de inrichting.

Je ziet, er zijn allerlei mogelijkheden om een kunstwerk een mooi plekje te geven in jouw huis.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

3 gedachten over “Een kunstwerk in huis? Zo past het kunstwerk goed bij je interieur”

  1. Ik vind het een erg slimme tip om kunst te matchen met de stijl van je interieur. Mijn vriendin en haar man zijn net verhuisd en ik wil haar graag een origineel cadeautje geven. Ze houden ontzettend van een natuurlijke stijl met bruintinten. Misschien zijn Afrikaanse sculpturen een optie, ze zijn gek op Afrika en deze kleuren zouden goed bij hun huis passen. Ik ga eens op zoek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven