Waarom zou je ontspullen? 5 redenen om er vandaag nog mee te starten
waarom ontspullen

Waarom zou je ontspullen? 5 redenen om er vandaag nog mee te starten

Overal hoor je over mensen die aan het ontspullen zijn. Op tv, in tijdschriften, boeken en ook op internet komt de term ontspullen regelmatig voorbij. Maar waarom zou je eigenlijk ontspullen? Misschien ben je wel tevreden over het aantal spullen wat je nu hebt en zie je geen reden om aan deze ‘trend’ mee te doen.

Laten we vooropstellen dat je helemaal niks hoeft. Maar zelf word ik heel blij van ontspullen. Als ik bijvoorbeeld naar mijn kledingkast kijk dan heb ik veel minder kleding dan voorheen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat mijn kledingkast zeker voor de helft minder vol is. Struggles als wat ik nu weer moet aantrekken, waar mijn favoriete topje is gebleven of de irritatie dat ik geen mooie kleding meer heb, daar heb ik juist nog maar zelden last van.

Dit is zomaar een voorbeeld, want overal in huis heb ik flink geminimaliseerd op spullen.

Ben jij benieuwd wat ontspullen je kan opleveren en waarom je hier mee zou moeten beginnen? Ik deel graag een aantal voordelen van ontspullen.

1. Meer ruimte en rust

Een uitpuilende la waar niks meer in terug te vinden is, kasten vol met spullen en in elke hoek van de kamer wel een stoel, kastje of ander meubelstuk. Misschien erger jij je ook wel aan een huis vol spullen.

Door te minimaliseren creëer je meer ruimte. Niet alleen in huis, maar ook in je hoofd. Projecten waar je nog wat mee moet, boeken die je nog moet lezen of een kastje wat je nog moet repareren. Allemaal dingen die niet alleen in huis, maar ook in je hoofd onrust veroorzaken.

Je zult zien dat door te besluiten dat je dat boek echt niet meer gaat lezen en op te ruimen, er meer rust ontstaat.

Soms kan dit heel lastig zijn. Zo had ik nog een oude dekenkoffer, een erfstuk van mijn oma, in huis staan. Maar als ik eerlijk ben dan stond deze koffer al vanaf het begin af aan in de weg. Hij stond nergens mooi en praktisch en nam waardevolle ruimte in gebruik. Ook had ik de ruimte in de koffer niet nodig als opbergruimte.

Uit schuldgevoel naar mijn familie bewaarde ik de koffer toch. In plaats van positieve gevoelens ter herinnering aan mijn oma wekte de koffer alleen nog negatieve gevoelens als sta-in-de-weg op.

De knop ging om en de dekenkoffer moest weg. Ik voel nu veel meer rust en ruimte, zowel in de kamer als in mijn hoofd. Ik had al besloten dat ook als andere familieleden de dekenkoffer niet meer wilden hebben hij naar de kringloop, of desnoods de stort, zou gaan. Gelukkig in dit geval wilde een familielid de dekenkoffer wel hebben, maar anders had ik de dekenkoffer alsnog weggedaan.

Het boek van Marie Kondo over ontspullen heeft mij erg geholpen om ook emotionele spullen te ruimen.

2. Meer geld

Het is vast geen verrassing dat je door te ontspullen meer geld overhoudt. Door spullen die je niet meer gebruikt te verkopen kan je een extra zakcentje verdienen.

Voor mij bestaat de grootste winst echter uit minder kopen. Door te ontspullen kom je er namelijk vanzelf achter dat je helemaal niet zoveel spullen nodig hebt. Grote kans dat je minder kleding, accessoires, boeken en andere spullen zult kopen als je eenmaal begint met ontspullen. En dat bespaart een heleboel geld.

Daarnaast kan ontspullen nog op een andere manier geld opleveren. Misschien huur jij wel een opslagruimte, omdat je zoveel spullen hebt. Grote kans dat je de huur hiervan kunt opzeggen als je eenmaal flink gaat opruimen.

Er zijn zelfs mensen die door het proces van ontspullen erachter komen dat ze helemaal niet zoveel ruimte in huis nodig hebben en kleiner gaan wonen. Op die manier kan je heel wat geld besparen!

3. Minder schoonmaken

Dit was best wel een eyeopener voor mij. Toen ik nog een schoonmaakster had mopperde ze regelmatig dat het in ons huis lastig schoonmaken is, omdat overal zoveel decoratie staat.

Nu ben ik gek op mijn decoratie en is een minimalistisch huis niks voor mij. Maar het is zeker waar dat hoe minder spullen je hebt, hoe sneller je klaar bent met schoonmaken.

Alleen stofzuigen is al een stuk lastiger met allemaal meubels die de weg versperren. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle decoratie die het stoffen een stuk lastiger maken.

Dus heb jij een hekel aan schoonmaken dan kan het minimaliseren op spullen deze klus een stuk makkelijker maken.

4. Meer tijd

Door te ontspullen bespaar je niet alleen tijd met schoonmaken, maar op nog veel meer fronten bespaar je tijd.

Wat denk je van nooit meer zoeken waar je spullen zijn gebleven? Door overvolle kasten ben je ongemerkt heel veel tijd kwijt aan het zoeken naar je spullen. Je zult zien door te minimaliseren op je spullen en alleen te bewaren wat je echt gebruikt het ook een stuk makkelijker is je spullen terug te vinden.

Door de rust die je ervaart door het ontspullen zal je ook meer tijd overhouden. Hoe vaak denk je nu niet aan dat ene klusje wat nog moet gebeuren? Of die hobbyprojecten waar je alle spullen al voor in huis hebt maar nooit tijd voor hebt?

Door te besluiten dat dit nooit meer gaat gebeuren en het op te ruimen hoef je ook niet meer hierover te piekeren. En hou je dus tijd over voor leukere dingen.

Tot slot bespaar je ook tijd met consuminderen. Door te ontspullen zal je zien dat je ook veel minder behoefte hebt aan nieuwe spullen. Misschien schrijf jij je zelfs wel uit voor nieuwsbrieven, plak jij een nee-nee sticker op de brievenbus en breng jij minder tijd door op Facebook waardoor jij minder in de verleiding komt om nieuwe dingen te kopen.

Stel je eens voor hoeveel tijd je bespaart door niet meer continue op jacht te hoeven naar nieuwe spullen.

5. Beter voor milieu

Ontspullen is beter voor het milieu. Nu klinkt dit misschien gek, want waarom is weggooien goed voor het milieu? Maar denk je eens in hoeveel spullen die je niet gebruikt hergebruikt gaan worden door een ander. En dat is uiteindelijk beter voor het milieu.

Kleding die je niet meer draagt, waar je nu een ander mee gelukkig maakt. Accessoires die een tweede leven in iemands anders huis krijgen. Maar ook spullen die niet direct hergebruikt kunnen worden, worden steeds vaker gerecycled en omgevormd tot een nieuw product.

Maar de grootste winst zit hem er vooral in dat je door te ontspullen anders naar spullen gaat kijken. Grote kans dat jouw behoefte aan nieuwe spullen kleiner wordt en dat je in de toekomst minder koopt. En hoe minder wij met z’n allen consumeren, hoe beter het is voor het milieu.

Vandaag nog beginnen met ontspullen?

Wat mij betreft zijn dit genoeg redenen waarom je zou willen ontspullen. Ik ervaar meer rust, overzicht en focus sinds ik ben begonnen met ontspullen.

Kan jij wel een extra duwtje in de rug gebruiken bij het ontspullen? Bekijk deze lijst met 20 dingen die je makkelijk kunt weggooien.

Ontspullen houdt trouwens niet in dat je een leeg en onpersoonlijk huis krijgt. Ik ben gek op mooie accessoires en ons huis is dus bepaald niet minimalistisch.

Wat veel belangrijker is, is dat je alleen nog maar spullen hebt die daadwerkelijk waardevol zijn en waar je blij van wordt. Hoeveel spullen dat zijn, dat verschilt per persoon.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven