Wel of geen raambekleding voor openslaande tuindeuren?
raambekleding shutters openslaande tuindeuren

Wel of geen raambekleding voor openslaande tuindeuren?

Twijfel jij of je raambekleding voor je openslaande tuindeuren wilt? Om een goede afweging te maken is het goed om over een aantal punten na te denken en op basis hiervan een keuze te maken. Het is namelijk niet altijd nodig om raambekleding voor de openslaande tuindeuren op te hangen.

Wij hebben in eerste instantie shutters voor onze openslaande deuren gehad. Maar nu we bezig zijn met een verbouwing en een grotere raampartij met openslaande tuindeuren krijgen is het tijd om een nieuwe keuze te maken voor raambekleding.

Er is veel keuze in verschillende soorten raambekleding. Bij 123jaloezie.nl kan je bijvoorbeeld kiezen uit jaloezieën, rolgordijnen, duo rolgordijnen, plisségordijnen en vouwgordijnen.

Of al die keuzes al niet genoeg zijn kan je er dus ook nog voor kiezen om geen raambekleding te nemen. Bekijk de volgende punten en maak een goede keuze die bij jouw situatie past.

Uitzicht op de tuin

De belangrijkste keuze waarom wij twijfelen of we uberhaupt wel raambekleding willen is voor ons het uitzicht op de tuin. We hebben nu shutters voor de tuindeuren en hierdoor zien we veel minder van de tuin. Ook neemt dit veel daglicht weg.

Zonde, want onze tuin is heel mooi en ik geniet er enorm van. Daarom hebben we na de verbouwing ook voor een extra groot kozijn gekozen.

Als jij ook een groene tuin hebt waar je zoveel mogelijk van wilt genieten dan zijn shutters en jaloezieën bijvoorbeeld minder geschikt als raambekleding. Gordijnen of rolgordijnen kunnen dan weer wel, dus dat zou voor ons bijvoorbeeld een optie kunnen zijn.

Privacy

Zeker als het donker wordt en de lampen aangaan wordt het een stuk makkelijker voor je omgeving om bij je naar binnen te kijken. Misschien vind je dit wel geen probleem, of heb je het geluk geen inkijk te hebben in de woonkamer of keuken.

Maar als de buren bij je naar binnen kunnen kijken dan is dit een afweging om misschien toch voor raambekleding te kiezen, zodat je voldoende privacy hebt.

Lichtinval in huis

Een zonnetje in huis is soms heel lekker, maar niet als de zon recht in je gezicht schijnt of als het door de zon in de zomer bloedheet wordt in huis.

Bij de keuze voor wel of geen raambekleding voor de openslaande tuindeuren is dit dus een afweging om rekening mee te houden. Staat de zon voor een (groot) deel van de dag op de tuindeuren? Dan kan het toch verstandig zijn om voor raambekleding te kiezen.

Hou er wel rekening mee dat raambekleding tegelijkertijd daglicht kan tegenhouden, waardoor het donkerder wordt in huis.

Wij hebben weinig lichtinval in huis en shutters bleken achteraf helemaal geen goede keuze, omdat deze veel licht tegenhouden. Daarom zou ik nu eerder voor raambekleding kiezen die zoveel mogelijk licht doorlaat, maar ‘s avonds wel dicht kan.

Hoe makkelijk kunnen de tuindeuren open?

Als je vaak de tuin in loopt dan wil je niet elke keer eerst de raambekleding aan de kant moeten schuiven voor de deuren open kunnen.

Dit is iets waar wij bij de aanschaf van onze shutters geen rekening mee hebben gehouden. In de praktijk stonden de shutters bij ons dus altijd naar de zijkant geklapt, omdat het teveel gedoe was ze steeds open en dicht te klappen bij het openen van de tuindeuren.

Als je vaak gebruikt maakt van de tuindeuren dan is raambekleding als shutters, jaloezieën of plisse gordijnen een minder handige optie omdat deze ook overdag vaak voor de deuren hangen. En om ze elke keer bij het openen van de deur aan de kant te moeten schuiven is niet heel handig.

raambekleding shutters openslaande tuindeuren woonkamer

Kosten van raambekleding

Elk type raambekleding brengt weer andere kosten met zich mee. Geen raambekleding kiezen is natuurlijk het goedkoopst.

Als je toch raambekleding wilt dan kan je het beste kiezen voor maatwerk, alhoewel dit vaak wel duurder is dan de standaard maten die uit voorraad leverbaar zijn. Maar op zo’n zichtlocatie in huis staat raambekleding die goed aansluit bij het kozijn echt veel mooier dan standaard raambekleding die eigenlijk net niet past.

Wel kan je letten op de materialen en het type raamdecoratie, omdat hier vaak grote prijsverschillen in zitten. Is iets boven je budget? Zoek dan wat verder naar raambekleding met een vergelijkbare uitstraling voor een iets lagere prijs.

Uitstraling van de raambekleding

Als je niet voor raambekleding kiest dan kan het er wat saai en kil uitzien in huis. Je hebt eerder kunnen lezen dat voor ons de belangrijkste afweging om geen raambekleding te willen het uitzicht op de tuin is.

Maar tegelijkertijd twijfel ik of het er niet ongezellig in huis uitziet zonder raambekleding. Raambekleding kan namelijk heel veel sfeer en gezelligheid brengen in huis.

Daarom kozen we 6 jaar geleden voor shutters, omdat die toen aansloten bij de industriële en moderne stijl die we graag wilden. Inmiddels is onze smaak wat veranderd en zou ik iets sfeervollers, zoals gordijnen of bamboe raambekleding uitkiezen.

Bij twijfel: heb geduld

Zoals je kunt lezen zijn er veel punten om rekening mee te houden. Misschien weet je nu wel goed wat je wilt en kan je nieuwe raambekleding uitkiezen.

Maar het kan ook dat je nog twijfelt. Zeker als je net verbouwd hebt of verhuisd bent is het lastig om op alle punten al een keuze te maken.

Ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit wat ik wil. In eerste instantie kiezen wij niet voor raambekleding voor de tuindeuren. Maar als in de praktijk blijkt dat we toch meer privacy willen of het ongezellig vinden in huis dan ga ik alsnog op zoek naar raambekleding.

Bij twijfel is het slim om nog even te wachten. Anders geef je misschien geld uit aan iets waar je achteraf spijt van krijgt. Leef eerst een tijdje in de ruimte en ervaar zelf waar de raambekleding voor jou aan moet voldoen. Zo kan je zelf de beste keuze maken.

Bekijk ook dit artikel over de beste opties voor raambekleding voor openslaande deuren om meer over de mogelijkheden te lezen.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven